22.3.2017 20:27

Συζήτησαν για την Τεχνική Εκπαίδευση

Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε για όλο το φάσμα θεμάτων που αφορούν την Επαγγελματική Εκπαίδευση στο Βόρειο Αιγαίο και ειδικά τη Χίο, στο Γραφείο του Δημάρχου Χίου. Στην συνάντηση παρέστησαν ο Υπεύθυνος του Περιφερειακού Τμήματος της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών Βορείου Αιγαίου (ΠΤ της ΕΤΕΒΑ) κος Κωνσταντίνος-Bίκτωρ Χατζησταμάτης και ο Δήμαρχος Χίου κος Βουρνούς Εμμανουήλ.

Η ενημέρωση ξεκίνησε με συνοπτική ενημέρωση σε θέματα Πανελλαδικά, όπως οι θέσεις της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών για την αναβάθμιση της Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας οι οποίες κατατέθηκαν και στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων στη Βουλή. Ακολούθησανεισηγήσεις προς το ΔΣ της ΕΤΕ του Υπεύθυνου του ΠΤ της ΕΤΕΒΑ για τις σημαντικές απώλειες ωρών διδασκαλίας μαθημάτων στα ΕΠΑ.Λ. από χρονοκαθυστέρηση αποστολής ύλης – οδηγιών και βιβλίων αλλά και οι προτάσεις του για τον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 Στη συνέχεια αναφέρθηκαν θέματα Βορείου Αιγαίου και η ενημέρωση κατέληξε σε θέματα που αφορούνειδικά τη Χίο.

Πιο συγκεκριμένα η συζήτηση επικεντρώθηκε στα παρακάτω θέματα:

  • Ο ορισμός υποδιευθυντών στα σχολεία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
  • Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών και η μοριοδότηση σχολείων της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Βόρειο Αιγαίο
  • Ηίδρυση Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνάσιου στη Χίο
  • Η ίδρυση Παρατηρητήριου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης στη Χίο
  • Οι εκπαιδευτικές-διδακτικές επισκέψεις των μαθητών ΕΠΑ.Λ του Ναυτιλιακού, Μηχανολογικού και Ηλεκτρολογικού-Ηλεκτρονικού Τομέα της Χίου
  • Το Εργαστήριο Τεχνολογίας στο Ανδρεάδειο σχολικό συγκρότημα του Βροντάδου της Χίου
  • Στεγαστικό πρόβλημα των ΕΠΑ.Λ. της Χίου
  • Προτάσεις για ίδρυση νέων ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. της Χίου
  • Συνδιοργάνωση Ημερίδων από ΠΤ της ΕΤΕΒΑ και Δήμο Χίου

 

Για τα τρία πρώτα θέματα υπήρξε ενημέρωση από τον Υπεύθυνο ΠΤ της ΕΤΕΒΑ.

Για το τέταρτο θέμα,μετά από σχετική συζήτηση, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι είναι θετικός και θα δημιουργηθεί ως επιτροπή ή ομάδα εργασίας του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ περιμένει και την σχετική εισήγηση από το ΠΤ της ΕΤΕΒΑ.

Για το πέμπτο θέμα ανέφερε ότι είναι δίκαιο το αίτημα οι σπουδαστές της Β΄τάξης των ΕΠΑ.Λ. της Χίου του Ναυτιλιακού, Μηχανολογικού και Ηλεκτρολογικού-Ηλεκτρονικού Τομέα να μπορούν έως 40 μαθητές από κάθε σχολείο της Χίου να εκτελούν μια εκπαιδευτική-διδακτική επίσκεψη ανά έτος δωρεάν, από Χίο προς Μυτιλήνη και αντίστροφα, με τις Ναυτιλιακές εταιρείες που εξυπηρετούν συγκοινωνιακά τη συγκεκριμένη γραμμή. Για το θέμα αυτό περιμένει έγγραφο από το ΠΤ της ΕΤΕΒΑ προκειμένου να προβεί σε σχετικές ενέργειες.

Για το έκτο και έβδομοθέμα υπήρξε σχετική ενημέρωση και συζήτηση ενώ ο Δήμαρχος τόνισε ότι οι Διευθυντές των σχολείων οφείλουν να τηρούν τη νομοθεσία και δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται υπόγειοι χώροι για στέγαση εργαστηρίων.

Για το ένατο θέμα ο Δήμαρχος ανταποκρίθηκε θετικά και ζήτησε να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση από πλευράς ΠΤ της ΕΤΕΒΑ η οποία να ενδιαφέρει τους πολίτες της Χίου διότι η ενεργοποίηση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ειδικά στις μέρες που βιώνουμε είναι πολύ σημαντική υπόθεση.

Ως ΠΤ της ΕΤΕΒΑ εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την πραγματοποιηθείσα συνάντηση, την αποδοχή των προτάσεών μας, καθώς και για την πρόθεση για συγκεκριμένες ενέργειες από πλευράς του Δημάρχου Χίου για τις οποίες επιθυμούμε να ενημερωθούμε και εγγράφως, αφού αποστείλουμε τις σχετικές εισηγήσεις μας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ