Χίος Πόλη

18/12/17 11:33

τελ. ενημ.: 19/12/17 10:05

Συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην ενιαία ζώνη της Προκυμαίας

«ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΜΟΦΡΑΧΤΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΚΥΜΑΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΓΚΗ

Πολλαπλά μέτρα και σταθμά εφαρμόζει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και κατ’ επέκταση η επιβλέπουσα για την τήρηση των αποφάσεων του Λιμενική Αστυνομία στην ενιαία λιμενική ζώνη της Προκυμαίας, διαμορφώνοντας αντίστοιχες επιχειρηματικές ζώνες πολλαπλών ταχυτήτων.

Απόλυτα αιτιολογημένα καταστηματάρχες διαμαρτύρονται για εφαρμογή άνισης αντιμετώπισης από τις αρχές ενώ καταβάλουν το ίδιο ακριβώς αντίτιμο ως τέλη εκμίσθωσης των χώρων και κυρίως ότι προσβάλλουν πια τη νοημοσύνη τους οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται από τους αρμόδιους για να αιτιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. «Δρούμε σε επιχειρηματικό περιβάλλον με κατάφορες ανισότητες. Δεν τολμά κανείς να τις θίξει», διαμαρτύρονται στον «π» όλοι οι καταστηματάρχες της νότιας ζώνης της Προκυμαίας. «Ανεχτήκαμε να ζούμε σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον, με την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί ενιαία το έργο των πεζοδρομίων. Δεν θα ανεχτούμε τον εξευτελισμό της νοημοσύνης μας», υποστηρίζουν.

Οι ανεμοφράχτες

Στα καταστήματα της κεντρικής ζώνης της Προκυμαίας δόθηκε αρχικά η σιωπηρή συγκατάθεση της πρώην διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για την τοποθέτηση ανεμοφραχτών μετά τη διαπλάτυνση των πεζοδρόμων. Διοίκηση και καταστηματάρχες γνώριζαν ότι κινούνταν στο λεπτό νήμα μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας.

Όταν η διαπλάτυνση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε, με τις γνωστές της περιπέτειες, και στη νότια ζώνη της Προκυμαίας, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων αναψυχής και εστίασης ζήτησαν από τη νέα διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου τη συγκατάθεση για την τοποθέτηση ανεμοφραχτών και έξω από τους νόμιμα εκμισθωμένους χώρους των καταστημάτων τους.

«Κατηγορηματικά μας το απαγόρευσαν. Μας εξήγησαν ότι είναι έκνομη ενέργεια κι αν προχωρήσουμε αυθαίρετα στην τοποθέτηση θα υποστούμε τις συνέπειες με τα ανάλογα πρόστιμα. Όταν τους υποδείξαμε την κατάσταση στο υπόλοιπο τμήμα της Προκυμαίας απάντησαν ότι κι εκεί υφίσταται παρανομία, την οποία, προφανώς ανέχονται», καταγγέλλουν οι καταστηματάρχες.

Ο βοριάς

Η τοποθέτηση ανεμοφραχτών στη νότια ζώνη της Προκυμαίας είναι απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία τους την καθοριστικότερη εποχή, το καλοκαίρι. «Μόλις φυσήξει ο βοριάς με ένταση 5 ή 6 μποφόρ, κάτι ιδιαίτερα σύνηθες μέσα στο καλοκαίρι, δεν μπορείς να σταθείς. Οι ανεμοφράχτες είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία των επιχειρήσεων μας. Αντίθετα στη μεσαία ζώνη του λιμανιού ουσιαστικά πολλαπλασιάζουν τη χωρητικότητα των καταστημάτων τους χειμερινούς μήνες, καθώς το καλοκαίρι δεν είναι απαραίτητοι και από πολλά καταστήματα αφαιρούνται. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε πλήρη ανάπτυξη», εξηγούν πως διαμορφώνεται η κατάσταση.

Όλοι παράνομοι – όλοι νόμιμοι

«Δεν ζητάμε προνομιακή μεταχείριση. Έχουμε ωστόσο την απαίτηση της ίσης αντιμετώπισης μας. Δεν γίνεται η παρανομία να είναι ανεκτή για το ένα τμήμα της Προκυμαίας και να διώκεται με ένταση στο άλλο. Ο Δήμος οφείλει να τηρεί τακτική ίσης μεταχείριση προς όλες τις επιχειρήσεις, να δίνει πρώτος το παράδειγμα», καταλήγουν, αφήνοντας σοβαρές αιχμές για μεροληπτική στάση στο θέμα και της Λιμενικής Αστυνομίας.

 

Η εναλλαγή των δικαιολογιών και … τα συνολικά παράπονα

 

 Η υπομονή των καταστηματαρχών της νότιας ζώνης της Προκυμαίας εξαντλείται από την ανερυθρίαστη εναλλαγή στις αιτιολογίες υποβάθμισης τους. «Στην αρχή μιλούσαν για την τοποθέτηση ομπρελών. Αργότερα ότι θα μας κατέθεταν σχέδιο για ενιαίο τύπο πέργκολας ή τέντας. Εδώ και μήνες ισχυρίζονται ότι αναμένουν από το Υπουργείο υπόδειξη για τον τύπο ανεμοφράχτη που θα τοποθετηθεί. Μην ζητάτε να σας πούμε σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η δικαιολογία, ούτε εμείς πια ξέρουμε», δηλώνουν απηυδισμένοι.

«Η υπομονή μας εξαντλείται από πολλούς λόγους. Αρχίζουμε πια να σκεπτόμαστε ότι υπάρχει σχεδιασμένη πολιτική υποβάθμισης της περιοχής επαγγελματικής μας δραστηριοποίησης», προσθέτουν.

Για να ολοκληρωθούν τα πεζοδρόμια έχασαν σχεδόν μια ολόκληρη σεζόν κι ακόμα υπάρχουν σοβαρές ατέλειες σε ορισμένα τους σημεία. Ο φωτισμός απέναντι από τα καταστήματά τους είναι περιορισμένος συγκριτικά με την υπόλοιπη λιμενική ζώνη. Οπότε όποια σκέψη ενημέρωσης τους για την προοπτική εξέλιξης του λιμανιού στα πλαίσια του master plan ακούγεται περισσότερο σαν ανέκδοτο με … βρετανικό χιούμορ. 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση