30.5.2022 12:59

Στην τελική ευθεία η αδειοδότηση του υδατοδρομίου της Χίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι πτήσεις θα γίνονται με αεροσκάφη Viking Twin Otter S400 των 19 επιβατών με 5 ζεύγη ημερησίως

Μία πολύ σημαντική εξέλιξη μπαίνει στο τελικό στάδιο πριν την υλοποίησή της, με στόχο πολύ σύντομα τα πρώτα υδροπλάνα να προσεγγίσουν στο λιμάνι της Χίου.

Πρόκειται για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υδατοδρομίου του νησιού, η οποία συζητείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως, που θα σημάνει και την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης.

Για το θέμα, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης μεταφορών Λεωνίδας Αθηνάδης, κάνοντας λόγο για μία σημαντική επένδυση που θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης όλων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Το έργο

Το υδατοδρόμιο της Χίου περιλαμβάνει χερσαίες και πλωτές υποδομές.

Στις χερσαίες, ανήκει η εγκατάσταση του υδατοδρομίου σε συνολική επιφάνεια 106,25 τ.μ. στη θέση του νότιου λιμενοβραχίονα. Πάνω στη συγκεκριμένη επιφάνεια θα εγκατασταθεί προκατασκευασμένος, μετακινούμενος οικίσκος για την εξυπηρέτηση των επιβατών καθώς και για τον απαραίτητο έλεγχο επιβατών και αποσκευών. Θα διαθέτει γραφείο προσωπικού καθώς και χώρους υγιεινής.

Στις πλωτές υποδομές από την άλλη, περιλαμβάνονται δύο πλωτές προβλήτες διαστάσεων 4x30 μ. και 4x16 μ.. Επιπλέον θα περιλαμβάνεται νοητή θαλάσσια επιφάνεια για τη διενέργεια διαδικασιών προς-αποθαλάσσωσης, έξω από το λιμάνι με θέση ανατολική – βορειοανατολική.

Τα υδροπλάνα θα είναι τύπου Viking Twin Otter Series 400, θα μεταφέρουν 19 επιβάτες και θα αναπτύσσουν ταχύτητα έως 250 χλμ. την ώρα ενώ οι πτήσεις θα ξεκινήσουν από έως 5 ζεύγη ημερησίως (άφιξη- αναχώρηση) και σε βάθος 5ετίας υπολογίζονται έως 20 ζεύγη.

Στο υδατοδρόμιο της Χίου θα απασχολούνται 5 άτομα ενώ πιθανοί προορισμοί θα είναι τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, οι Κυκλάδες, οι Σποράδες, τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη, η Εύβοια καθώς και τα υδατοδρόμια της ηπειρωτικής χώρας όπως ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Αττική κλπ.

Να σημειωθεί ότι για το έργο του υδατοδρομίου της Χίου δεν απαιτούνται εκσκαφές και σημαντικές θεμελιώσεις.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ