30.3.2022 7:47

Στη Χίο Γάλλοι επιστήμονες του IFPEN για τη μελέτη των υδάτινων πόρων του νησιού

Στόχος της ΔΕΥΑΝΧ η εκμετάλλευση των υδάτινων αποθεμάτων της Χίου με τη χρήση νέων τεχνολογιών

Η ΔΕΥΑΧ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Αβινιόν και τον καθηγητή κο Κώστα Χαλικάκη, το Ινστιτούτο IFPEN της Γαλλίας και άλλους φορείς έχουν οργανώσει την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος σχετικά με τους υδάτινους πόρους της Χίου, με σκοπό την βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και την εξεύρεση νέων πόρων με χρήση νέων τεχνολογιών. Για το λόγο αυτό έχουν ήδη υποβληθεί αιτήματα για χρηματοδότηση και ευελπιστούμε στη σύντομη ευόδωση των προσπαθειών μας και τη χρηματοδότηση του ερευνητικού.

Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα 21/3 και για μία εβδομάδα βρέθηκε στη Χίο αντιπροσωπεία από την ερευνητική ομάδα τόσο του Πανεπιστημίου της Αβινιόν όσο και από το IFPEN για τις πρώτες ερευνητικές εργασίες.

Συνοδευόμενη από το Γ. Διευθυντή και Υπαλλήλους της ΔΕΥΑΧ και με τη συμβολή και τοπικών Παρέδρων οικισμών, έγινε η πρώτη επαφή μέρους της ομάδας με το Νησί. Επισκέφθηκαν πολλά υδροληπτικά έργα (πηγές, γεωτρήσεις κλπ), έγινε αρχική γεωλογική αποτίμηση των υδροφόρων, λήφθηκαν τα πρώτα 50 δείγματα νερού από υδροληπτικά έργα (κυρίως φυσικές πηγές) και στάλθηκαν στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Αβινιόν για αναλύσεις, ενώ παράλληλα με πτήσεις drone με θερμική κάμερα αποτυπώθηκαν ορισμένες σημαντικές εκφορτίσεις υδροφόρων μέσα στη θάλασσα (υποθαλάσσιες πηγές).
Από τις πρώτες αυτές μέρες διαπιστώθηκε το καλό κλίμα και η καλή χημεία μεταξύ των μελών της ομάδας, ενώ το υδρογεωλογικό ενδιαφέρον του Νησιού σημειώθηκε από όλους τους επισκέπτες.

Ταυτόχρονα έγινε κατανοητή η περιπλοκότητα του συστήματος των υδροληπτικών έργων και η δυσκολία που αυτή δημιουργεί στην υδρευτική τροφοδοσία του Νησιού.

"Είναι βέβαιο ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και ευελπιστούμε σε σημαντικά ευρήματα κατά την εξέλιξη των ερευνητικών εργασιών", ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ Βασίλης Μυριαγκός.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: ΔΕΥΑΝΧ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ