23.6.2025 21:34

Στάχτη 62.000 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης στη Χίο μέχρι στιγμής

Απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες και ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στο νησί

Αμείωτη παραμένει η ένταση της πυρκαγιάς στη Χίο, με τα κύρια μέτωπα μετά τις 21:00 της Δευτέρας να εντοπίζονται στην περιοχή των Καμποχώρων, επάνω από τον Ζυφιά, καθώς και στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Συκούση, όπου οι φλόγες συνεχίζουν την ανεξέλεγκτη πορεία τους προς αγροτικές και κατοικημένες εκτάσεις.

Η εικόνα της καταστροφής είναι αποκαρδιωτική, καθώς σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, έχουν ήδη καεί περίπου 62.000 στρέμματα, δηλαδή το 1/13 της συνολικής έκτασης του νησιού, επιβεβαιώνοντας την έκταση του φαινομένου και τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις κατάσβεσης.

Οι ισχυροί άνεμοι παραμένουν καθοριστικός παράγοντας

Στην ίδια ανάρτηση, ο κ. Καλλιάνος προειδοποιεί ότι οι βορειοανατολικοί άνεμοι που πνέουν με εντάσεις 6-7 μποφόρ δεν θα εξασθενήσουν τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να παραμένει υψηλός ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων και περαιτέρω εξάπλωσης της φωτιάς.

«Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν με εντάσεις 4 έως 6 και κατά διαστήματα 7 μποφόρ. Οι ριπές είναι ισχυρές και λειτουργούν σαν επιταχυντής της πυρκαγιάς», τονίζει χαρακτηριστικά.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025

Η μεταφορά του καπνού είναι εντυπωσιακή: σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, οι καπνοί έχουν ταξιδέψει πάνω από 500 χιλιόμετρα, ξεπερνώντας ακόμα και το δυτικό άκρο της Κρήτης, γεγονός που αποτυπώνει το μέγεθος και την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.

Νέα ενίσχυση των δυνάμεων και αυξημένη παρουσία αστυνομίας και στρατού

Η προσπάθεια κατάσβεσης συνεχίζεται αδιάκοπα και ενισχύεται περαιτέρω. Εκτός από τους 190 πυροσβέστες με 11 ομάδες ΕΜΟΔΕ και 38 οχήματα, που ήδη επιχειρούν στη Χίο, μεταφέρονται:

  • 44 πυροσβέστες με 11 οχήματα από Καβάλα,

  • 92 πυροσβέστες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη (εκ των οποίων οι 80 ανήκουν στις 1η, 2η, 6η, 9η και 10η ΕΜΟΔΕ),

  • 110 πυροσβέστες με 34 οχήματα από Πειραιά σε δύο δρομολόγια,

  • 30 εθελοντές με 4 οχήματα και

  • 8 πυροσβέστες με 2 οχήματα από Λέσβο.

Παράλληλα, ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί, ενώ διπλασιάζονται τα στρατιωτικά περίπολα προκειμένου να διασφαλιστεί η τάξη και να υποστηριχθούν επιχειρησιακά τα σημεία εκκένωσης και οι επιχειρήσεις πρόληψης.

Συνεχίζεται η διερεύνηση των αιτίων

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) σε συνεργασία με την Κρατική Ασφάλεια Χίου συνεχίζει τη διερεύνηση των αιτίων των πυρκαγιών, ενώ δεν έχει υπάρξει έως αυτή την ώρα επίσημη ανακοίνωση για συλλήψεις ή προσαγωγές υπόπτων.

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χίος για εμάς;
Πριν 4 ημέρες

Χίος για εμάς;