31.10.2020 6:49

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χίος με απόφαση Σταμάτη Κάρμαντζη

Κλειστά όλα τα σχολεία μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από μηχανικούς του ΤΕΕ

Έπειτα από τη συνεδρίαση του έκτακτου Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή για την εκτίμηση των συνεπειών του ισχυρού σεισμού αποφασίστηκε ομόφωνα:

  1. Να κηρυχτεί ο Δήμος Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των εκτεταμένων ζημιών στα δίκτυα υποδομών, σε οικίες, σε ναούς, στα δίκτυα ύδρευσης και σε λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού.
  2. Όλες οι σχολικές μονάδες του νησιού (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια -ημερήσια και εσπερινά-, σχολές, δημόσιες και ιδιωτικές, Πανεπιστημιακά ιδρύματα κτλ.) θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από Πολιτικούς Μηχανικούς του Δήμου, της Περιφέρειας και του ΤΕΕ Χίου.

Οι πληγέντες από το σεισμό (επιχειρήσεις, αγρότες, ιδιώτες, ιδιωτικές οικίες) μπορούν από τη Δευτέρα 02/11/2020 να παραλαμβάνουν την ειδική αίτηση αποζημίωσης από το γραφείο πρωτοκόλλου του Δήμου Χίου (επί της οδού Δημοκρατίας 2, ισόγειο κεντρικού δημαρχείο), είτε να την αναζητούν ηλεκτρονικά από τη σελίδα του Δήμου Χίου.

Συνίσταται στους δημότες να επιδείξουν ψυχραιμία γιατί πιθανότατα να ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

  • Τα σπίτια / κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό πρέπει να ελεγχθούν από μηχανικό πριν να χρησιμοποιηθούν ξανά κατόπιν εγκρίσεώς του. Δεν πρέπει να μείνει κανένας μέσα σε κτίριο / οικία που έχει υποστεί βλάβη.
  • Οι οδηγοί των οχημάτων πρέπει να αποφεύγουν τους στενούς δρόμους.
  • Οι οδηγοί και οι πεζοί καλό είναι να αποφεύγουν να κινούνται σε παραλίες.
  • Οι μετακινήσεις πρέπει να περιοριστούν, τουλάχιστον για το επόμενο 24ωρο.

Στα πλαίσια περιορισμού της εξάπλωσης του COVID 19 να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους χώρους καταφυγής (στα πάρκα και τις πλατείες).

Στο site του Δήμου Χίου μπορείτε να ενημερώνεστε για οδηγίες σε περίπτωση σεισμού (https://www.chios.gov.gr/dimotes/prostasia-tou-politi#seismoi) και για τους χώρους καταφυγής σε περίπτωση νέου σεισμού.

Σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών καλείτε στο 100 την Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου ή το 199 την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ