8.2.2018 12:22

Πρόβλεψη για αποκατάσταση του τζαμιού στο Κάστρο

Οι ευχάριστες ειδήσεις που αφορούν στην ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών της Χίου δεν σταμάτησαν εκεί. Και αυτό γιατί, όπως ενημέρωσε η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χίου Ολ. Βάσση, η Υπηρεσία έχει καταθέσει 3 επιπλέον προτάσεις στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η πρώτη πρόταση έχει να κάνει με την αποκατάσταση και γενικότερη ανάπλαση των κελιών της Νέας Μονής Χίου που βρίσκονται στη νότια πλευρά του ιστορικού μοναστηριού. Η δεύτερη πρόταση με την τοποθέτηση στεγάστρων σε 3 τουλάχιστον μνημεία του νησιού και η τρίτη και πιο σημαντική με την ανάπλαση και αποκατάσταση ενός από τα πιο σημαντικά Οθωμανικά μνημεία του Κάστρου της πόλης, του Μπαϊρακλί Τζαμί.

Το Μπαϊρακλί Τζαμί χτίστηκε στα 1892, ως φόρος τιμής στα θύματα του καταστροφικού σεισμού του 1891. Στη δυτική γωνία του τετράγωνου κτίσματος βρισκόταν ένας μιναρές, που δε σώζεται σήμερα. Εσωτερικά, υπάρχει ένα μιχράμπ, μια κόγχη δηλαδή για την προσευχή, που ήταν στραμμένη προς τη Μέκκα και πάνω από την είσοδο υπάρχει μια μαρμάρινη οθωμανική, κτητορική επιγραφή.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ