11.6.2024 14:30

Μόλις 6 από τις 15 ενεργές εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης είναι πιστοποιημένες στη Χίο

Το νέο νομικό καθεστώς από τις αρχές του χρόνου δημιουργεί πρόβλημα και βάζει φρένο σε ένα σημαντικό επίτευγμα που δημιουργήθηκε από τις πυρκαγιές του 2012 μέχρι σήμερα

Η πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στις Καρυές, ανέδειξε ένα βασικό πρόβλημα της Χίου, αφού ένα μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, παραπάνω από τις μισές εθελοντικές ομάδες του νησιού, σύμφωνα με το νέο καθεστώς, δεν μπορούν να παρέμβουν σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών εξαιτίας μη πιστοποίησης.

Η νέα νομοθεσία και οι αλλαγές

Η νέα νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ το 2024 απαιτεί από τις εθελοντικές ομάδες να περάσουν από μια διαδικασία επαναπιστοποίησης. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει εκπαίδευση από την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική, με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι εθελοντές είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και έτοιμοι να συνδράμουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ενώ η συγκεκριμένη πιστοποίηση προσφέρει στους εθελοντές ασφαλιστική κάλυψη, προστατεύοντας τους σε περίπτωση τραυματισμού κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Η σημασία της πιστοποίησης

Ο κ. Ζώας εξήγησε τη διαφορά μεταξύ των ενεργών και πιστοποιημένων ομάδων. Οι πιστοποιημένες ομάδες έχουν λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση και μπορούν να κληθούν από την Πολιτική Προστασία για να συνδράμουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτές οι ομάδες έχουν επίσης ασφαλιστική κάλυψη, κάτι που δεν ισχύει για τις ενεργές ομάδες που δεν έχουν πιστοποιηθεί. Οι μη πιστοποιημένες ομάδες θεωρούνται απλοί πολίτες και δεν λαμβάνουν καμία προστασία ή κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος.

Σε τοπικό επίπεδο, στη Χίο υπάρχουν καταγεγραμμένες συνολικά 19 ομάδες, εκ των οποίων οι 15 είναι ενεργές. Από τις 15 οι 6 είναι πιστοποιημένες και οι υπόλοιπες απλά ενεργές.

Διαδικασία Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης

Η διαδικασία πιστοποίησης ξεκινά τον Οκτώβριο, με τη διεξαγωγή νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ο κ. Ζώας ανέφερε ότι υπήρχε ένα ζήτημα που απαιτούσε οι εθελοντές να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να λάβουν την πιστοποίηση. Αυτό δημιούργησε προβλήματα και καθυστερήσεις, αλλά πλέον η πιστοποίηση θα πραγματοποιείται τοπικά, στη Χίο, κάτι που θα διευκολύνει την διαδικασία για τους εθελοντές.

Να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε ο κ. Ζώας αντίστοιχο ζήτημα υπάρχει και αναφορικά με την οδήγηση των οχημάτων των εθελοντικών ομάδων, των οποίων οι οδηγοί πρέπει να είναι πιστοποιημένοι.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ