13.3.2017 15:55

«Μην τολμήσετε να πλησιάσετε τα σπίτια μας»

Νέο εξώδικο στον Δήμο από 47 θιγόμενους κατοίκους του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής

Νέα εξώδικη αναφορά – διαμαρτυρία σχετική με την διεξαγωγή του φετινού ρουκετοπόλεμου επέδωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας στον Δήμο 47 θιγόμενοι κάτοικοι του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής.

Το εξώδικο κοινοποιείται στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου - Βασιλοπούλου, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου, στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου, καθώς επίσης και στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Νικόλαο Τόσκα, και στον Υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Τι αναφέρουν στο εξώδικο

Οι θιγόμενοι κάτοικοι χαρακτηρίζουν προκλητικές, από άποψη νομιμότητας, τις τοποθετήσεις τόσο του Δημάρχου όσο και δημοτικών συμβούλων σχετικά με το θέμα. Απευθυνόμενοι στον Δήμαρχο τον κατηγορούν ότι καταπατά κάθε έννοια κράτους δικαίου αφού υπερθεματίζει για την διεξαγωγή του εθίμου, χωρίς να λαμβάνει υπ όψη τις περιουσίες τους και την ασφάλειά τους.

Οι κάτοικοι σημειώνουν ότι ο ρουκετοπόλεμος «δεν είναι πια «έθιμο» αλλά μία τοπική συνήθεια που εξελίχθηκε με τα χρόνια σε μία παράνομη και ανεξέλεγκτη φιέστα επικίνδυνων πυροτεχνημάτων σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή. Ενόψει του Πάσχα του 2016, όταν το ποτήρι είχε πια ξεχειλίσει, καταφέραμε να συντονιστούμε για να αποτρέψουμε όσα παράνομα και επώδυνα μας επιβάλλονταν τα τελευταία χρόνια με την αμέριστη συμπαράσταση των «Αρχών».

«Μην τολμήσετε να πλησιάσετε τα σπίτια μας»

Σε άλλο σημείο του εξώδικου καθιστούν σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλο την ψυχική ταλαιπωρία και τη φθορά της περιουσίας τους από την ανελέητη ρίψη πάνω στα σπίτια τους 150.000 και πλέον ρουκετών που σε ευθεία τροχιά και με ταχύτητα που ξεπερνά τα 200 χλμ/ώρα στοχεύουν φλεγόμενες τις περιουσίες τους και τους ίδιους.

«Αρκετά με τα σωματικά «ατυχήματα» για το καλό του «εθίμου» (όπου πάντα τα θύματα «φταίνε» γιατί δεν «πρόσεχαν»), με τις κατεστραμμένες κεραμοσκεπές, με τους κατεστραμμένους ηλιακούς θερμοσυσσωρευτές, με τις τρύπιες υδρορροές, με τα μουχλιασμένα από την υγρασία δωμάτια, με τα σπασμένα τζάμια, με τους μπαρουτιασμένους και κατάμαυρους τοίχους, με τις φθορές στην τοιχοποιία, με τα αποκαΐδια, με τα μπάζα στους κήπους μας. Όλα αυτά και κυρίως τον διαρκή κίνδυνο που σοβεί σε βάρος της σωματικής μας ακεραιότητας και της ίδιας μας της ζωής κατά τη διεξαγωγή του «εθίμου», δεν τα σταματάει κανένα συρματόπλεγμα. Αλλά και να μπορούσε να τα σταματήσει (πράγμα αδύνατο), σας δηλώνουμε ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα να επεμβαίνετε στην περιουσία μας, η οποία με την ανοχή σας στους παρανομούντες έχει φθαρεί με αμέτρητους τρόπους. Μαθαίνουμε μάλιστα ότι αναζητείτε και «χορηγούς» για να καλύπτουν τις ζημιές. Ως εδώ λοιπόν. Μην τολμήσετε να πλησιάσετε καν τα σπίτια μας τη Μεγάλη Εβδομάδα. Δεν έχετε ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα ούτε να τα πλησιάσετε ούτε να τοποθετήσετε το παραμικρό σε αυτά», αναφέρουν.

«Φοβόμαστε για τη ζωή μας»

Μεταξύ άλλων οι 47 υπογράφοντες τονίζουν ότι έχουν φθάσει στο σημείο να φοβούνται να γίνει γνωστή η ταυτότητά τους «καθώς καραδοκούν οι θιασώτες του «εθίμου» είτε να μας προπηλακίσουν, είτε να μας εκφοβίσουν, είτε να μας ζητήσουν το λόγο. Και τούτο ενώ οι ένθερμοι υποστηρικτές του ρουκετοπόλεμου και όσοι αγωνιούν να τους συνδράμουν (όπως εσείς, κ. Δήμαρχε) εμφανίζονται ως πατριώτες. Πατριώτες, βεβαίως, εκ του ασφαλούς, καθώς δεν διακινδυνεύετε το παραμικρό, αφού ούτε σπίτι έχετε στην «εμπόλεμη ζώνη», ούτε η περιουσία σας πλήττεται και απαξιώνεται, ούτε η οικογένειά σας είναι εγκλωβισμένη και τρομοκρατημένη μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Πάντα εκ του ασφαλούς παρακολουθείτε το θέαμα που εκτυλίσσεται σε βάρος μας, αδιαφορώντας για την ασφάλειά μας, την καταπάτηση της νομιμότητας, την ψυχική μας ταλαιπωρία, τις αμέτρητες υλικές ζημίες και την απαξίωση της περιουσίας μας».

Να παρέμβει η Εισαγγελία

Κλείνοντας το εξώδικο, οι θιγόμενοι κάτοικοι αφού καλούν να τους απαντήσει στα ερωτήματα που θέτει, απευθύνουν έκκληση προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών

ενόψει του κατεπείγοντος χαρακτήρα του ζητήματος σε εύλογο χρόνο, πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2017, την τέλεση ή την προπαρασκευή τέλεσης ποινικών αδικημάτων αναφορικά με τα ανωτέρω.  

«ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΑΣΤΕ για την ποινική, αστική και διοικητική δίωξη όσων επιλέξουν να αυθαιρετήσουν και να καταπατήσουν το νόμο και πλήξουν τα νόμιμα δικαιώματά μας», καταλήγουν.  

 

@ Διαβάστε ολόκληρο το εξώδικο ΕΔΩ

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ