8.2.2018 12:03

Καμία απόφαση ερήμην μας

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΑΛΛΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΧΙΟΝΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΥΧΟΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ «ΜΕΛΕΤΗΣ ΔΟΞΙΑΔΗ»

Άκαρπη κατέληξε και η χθεσινή συνεδρίαση των μελών του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής για την έγκριση ή μη της μελέτης «Ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου και γύρωθεν οδών» στα πλαίσια της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, της μελέτης που έχει εκπονήσει, έπειτα από ιδιωτική δωρεά, το αρχιτεκτονικό γραφείο Δοξιάδη.

Η μελέτη επανήλθε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, ωστόσο δεν ελήφθη απόφαση και η εξέταση της παραπέμφθηκε εκ νέου για τη συνεδρίαση που θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή, καθώς, ως φαίνεται, η δημοτική αρχή εξασκεί πιέσεις για τη έκδοση απόφασης, επικαλούμενη ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την υποβολή της οριστικής πρότασης έγκρισης του έργου.

Επιπλέον αντίδραση

Στο πλούσιο παρασκήνιο των προηγούμενων ημερών ήρθε να προστεθεί χθες επίσημη αντίδραση και από την πλευρά των μονίμων κατοίκων των οδών Δημοκρατίας – Αλλατίου και Χίονης. Με επιστολή τους προς το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της εξουσιοδοτημένης δικηγόρου Ανθίππης Ζαννάρα, οι κάτοικοι αιτήθηκαν την αναβολή της συνεδρίασης ώστε να αποφευχθούν «αρνητικά τετελεσμένα». «Ευκταίο είναι να δοθεί χώρος και χρόνος για την ψύχραιμη αποτύπωση των συζητούμενων «εν είδη ψιθύρου» και όχι διαβούλευσης, ως θα έπρεπε», αιτήθηκαν οι κάτοικοι.

Η ουσία κατά τους κατοίκους

Οι κάτοικοι εγείρουν θέμα μη διενέργειας αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ωστόσο προχωρούν και στην κατάθεση προβληματισμών ουσίας. Συγκεκριμένα αναρωτιούνται αν οι αλλαγές, όπως έχουν διαρρεύσει από τα ρεπορτάζ του «π», θα σταθούν ωφέλιμες για την πόλη, τους διαμένοντες στην περιοχή κατοίκους, τους επαγγελματίες που στεγάζονται, την εμπορική αξία των ακινήτων και τους δημότες.

«Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας και η δυναμική του πληθυσμιακού μεγέθους, εάν σκεφτούμε ότι η μετακίνηση των οπωροπαντοπωλείων εκ της οδού Βασιλειάδη Βουπάλου (σε άλλη προγενέστερη ανάπλαση) απαξίωσε εν τέλει την άλλοτε πολύβουη κίνηση της περιοχής και αποχρωμάτισε εντελώς την αποκαλούμενη λαϊκή αγορά με τα παραδοσιακά προϊόντα. Τέλος κενό φαίνεται να υπάρχει στην ανωτέρω υπό έγκριση μελέτη και όσον αφορά την κυκλοφορία και δυνατότητα στάθμευσης των οχημάτων», αναφέρουν.

200 λιγότερα σταθμευμένα οχήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του «π», από τη μελέτη, η παρουσίαση της οποίας αναμένεται με ενδιαφέρον στις 15 Φεβρουαρίου, προκύπτει ότι οι αλλαγές έχουν ως συνέπεια την «έξωση» περίπου 200 σταθμευμένων οχημάτων περιμετρικά του δημοτικού κήπου. Μια τομή για τη λειτουργία του κέντρου, η οποία ωστόσο οφείλει να συνοδεύεται και με το ερώτημα αν έχουν διασφαλιστεί εναλλακτικές λύσεις, πέραν των υφιστάμενων περιμετρικών χώρων στάθμευσης, με ελάχιστη, μέχρι στιγμής, απόδοση. Στο κρίσιμο αυτό ερώτημα αναμένονται πειστικές απαντήσεις και θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η αποδοχή της πρότασης από την κοινωνία, καθώς οι σημαντικές αυτές μεταβολές στην ουσία συνιστούν εξίσου σημαντικές μεταβολές στην κυκλοφοριακή ροή της πόλης.

 

Απέρριψαν Σ.Α. και Αρχαιολογία την πρόταση για το δημοτικό ακίνητο της Λάδης

 

Τη βεβιασμένη κίνηση του Μαν. Βουρνού να παρουσιάσει το αποτέλεσμα της αρχιτεκτονικής μελέτης για τη διαρρύθμιση, την αλλαγή όψεων και τις προσθήκες στο δημοτικό ακίνητο της οδού Λάδης, έρχεται να καταδείξει η απόρριψη της αρχιτεκτονικής μελέτης από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Δίχως να έχουν επιδοθεί εγγράφως οι δυο απορρίψεις και να αιτιολογείται το σκεπτικό των αποφάσεων, έγκυρες πληροφορίες του «π» αναφέρουν ότι και οι δυο φορείς απέρριψαν την αρχιτεκτονική μελέτη, διαθέτοντας, προφανώς, τις ενστάσεις τους.

Κι εδώ έρχεται αυτόματα το ερώτημα: γιατί οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου δεν φρόντισαν νωρίτερα να λάβουν κατευθύνσεις τουλάχιστον από την Αρχαιολογία, προκειμένου να μην υποστούν τώρα τη βάσανο των τροποποιήσεων, για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις ενός ακινήτου σε άμεση οπτική επαφή με το μνημείο του κάστρου;

Ποιοι λόγοι κινούν βιαστικά το Μαν. Βουρνού, γνώστη μάλιστα, με την ιδιότητα του αρχιτέκτονα, σε παρουσιάσεις σχεδίων, τα οποία είναι πιθανόν να μεταβληθούν σε καθοριστικό βαθμό για να τύχουν των θετικών γνωμοδοτήσεων; 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ