23.11.2023 17:23

Και αν τόσο νερό δεν κατέληγε στη θάλασσα αλλά στο Φράγμα; - Βίντεο

Πλημμυρικά φαινόμενα σε Παρθένη, Αρμένη και Ράχτη με σημαντικές ποσότητες νερού για μία ακόμη χρονιά να χάνονται ανεκμετάλλευτες στη θάλασσα

Μπορεί προεκλογικά τόσο σε επίπεδο εθνικών εκλογών όσο και σε επίπεδο αυτοδιοικητικών εκλογών άπαντες να συνηγόρησαν και να ενέταξαν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα το ζήτημα του νερού ως το μείζον θέμα για τη νέα 5ετία, ωστόσο σήμερα, λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις, όλοι φαίνεται ότι έχουν κατεβάσει ταχύτητες, αφήνοντας το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε δεύτερη μοίρα.

Μόνο που η φύση, ήρθε να υπενθυμίσει όσα πολίτες και αιρετοί ξεχάσαμε, δημιουργώντας μετά από πολύ καιρό τα πρώτα πλημμυρικά φαινόμενα τόσο στον Παρθένη, όσο και στον Αρμένη και τον Ράχτη, ικανά όχι μόνο να εμπλουτίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα της κεντρικής Χίου αλλά να παρέχουν σημαντικές ποσότητες νερού προς αποθήκευση για τους δύσκολους μήνες, με τη βασική προϋπόθεση της δημιουργίας τέτοιων υποδομών μέσα από τις οποίες θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν τα επιφανειακά ύδατα.

Μετά από 3 χρόνια συνεχούς ανομβρίας ο φετινός Νοέμβρης στάθηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρος με τη Χίο, όμως η Χίος για μία ακόμα φορά φάνηκε ότι δεν ήταν έτοιμη.

Έτσι και σήμερα, τεράστιες ποσότητες νερού που πλημμύρισαν τον Παρθένη, τον Αρμένη ακόμα και τον Ράχτη για λίγες ώρες, κατέληξαν στη θάλασσα, εμπλουτίζοντας το στενό Χίου – Τσεσμέ.

Με τη δικαιολογία της ανομβρίας να μην υφίσταται, εκ των πραγμάτων, Δήμος, Περιφέρεια και Κυβέρνηση οφείλουν, αφενός να δουλέψουν και να παραδώσουν άμεσα το Φράγμα Κόρης Γεφύρι προς χρήση, αφετέρου να προχωρήσουν σε έναν συνολικό σχεδιασμό αξιοποίησης των νερών που για μία ακόμη χρονιά καταλήγουν στη θάλασσα.

Οι ποσότητες νερών

Ενδεικτική των ποσοτήτων νερού που έπεσαν στο κεντρικό τμήμα του νησιού από τα ξημερώματα μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης 23/11/2023 είναι το γεγονός ότι οι μετεωρολογικού σταθμοί του «Π» κατέγραψαν τα εξής:

Βροντάδος- 89,61 χιλιοστά βροχής (140,45mm από τις αρχές Νοεμβρίου)

Λατόμι- 73,15 χιλιοστά βροχής (106,40 mm από τις αρχές Νοεμβρίου)

Πόλη Χίου – 66,01 χιλιοστά βροχής (118,45mm από τις αρχές Νοεμβρίου)

Συκιάδα – 25,40 χιλιοστά βροχής (139,46mm από τις αρχές Νοεμβρίου)

Ανάβατος- 9,40 χιλιοστά βροχής (51,05mm από τις αρχές Νοεμβρίου)

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ