Χίος Πόλη

14/11/17 10:26

τελ. ενημ.: 20/2/18 18:54

Iερή απαίτηση να μείνουν ανοιχτά τα σχολειά και στα πιο απομακρυσμένα χωριά

ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ στις ανθρωπιστικές επιστήμες και την εκπαίδευση κάλεσε το κράτος ο Μητροπολίτης στην εκδήλωση για τον προστάτη των δασκάλων, Αγ. Νεκτάριο.

Μήνυμα στην πολιτεία ότι η Εκκλησία δεν θα επιτρέψει να κλείσουν σχολεία έστειλε ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, στην καθιερωμένη ετήσια  εκδήλωση  για τον προστάτη των δασκάλων της Χίου Άγιο Νεκτάριο, που οργάνωσαν και φέτος  η Ιερά Μητρόπολη και ο  Σύλλογος  Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου. Από το βήμα της εκδήλωσης τόνισε ότι ψάχνουμε να βρούμε λύση στην κοινωνική, πνευματική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε και απευθυνόμαστε σε επενδυτές, χωρίς να επενδύουμε στο μεγάλο εθνικό κεφάλαιο και θησαυρό, την εκπαίδευση.

«Ο θησαυρός της πατρίδας μας είναι οι μαθητές μας. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε τα χρόνια της κρίσης να επενδύσει σε αυτόν, αντίθετα προσπαθούμε να τον υποτιμήσουμε πνευματικά και οικονομικά. Δεν διδάσκουμε ανθρωπιστικές επιστήμες που είναι το ισοζύγιο για να μη μετατραπεί ο άνθρωπος σε οικονομική μονάδα, μηχανή», τόνισε.

Αναφέρθηκε ονομαστικά στο πρόβλημα  λειτουργίας των  σχολείων στις Καρυές, στα  Νένητα, στην  Καλλιμασιά, στη Συκιάδα και στη Λαγκάδα, τονίζοντας ότι τη στιγμή που θέλουμε να επενδύσουμε στερούμε  δυνατότητα επένδυσης στο Εθνικό μας κεφάλαιο, στο θησαυρό της πατρίδας, που είναι τα παιδιά μας.

«Μέσα στα σχολεία ο εκπαιδευτικός θα δημιουργήσει την υποδομή που λέγεται νέα γενιά της πατρίδας μας, θα χτίσει εκεί που εμείς έχουμε γκρεμίσει. Για να έχει περιεχόμενο το έργο των εκπαιδευτικών μας πρέπει να έχουν σχολεία. Θα τους δώσουμε σχολεία να λειτουργούν, μαθητές για να τους διδάσκουν. Εμείς που, ως Εκκλησία, με νύχια και με δόντια κρατούμε ανοιχτούς τους Ναούς μας με ή χωρίς ιερέα στα πιο απομακρυσμένα χωριά μας, απαιτούμε να μείνουν ανοιχτά τα σχολειά μας στα πιο απομονωμένα χωριά, γιατί, αν κλείσουν, τότε θα πάψουμε να έχουμε και τα χωριά μας», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αν δεν  έχουμε τριανταφυλλιές μέσα  στους κήπους και τα περιβόλια, δεν θα μας χρειάζονται ούτε οι κήποι, ούτε τα περιβόλια, επισήμανε.

Μετανάστες

«Εμείς δίνουμε στα νέα παιδιά ένα τσαντάκι και τα μετατρέπουμε σε οδυνηρούς οικονομικούς  μετανάστες. Πρέπει να καταστρώσουμε πρόγραμμα αντιμετώπισης της αφαίμαξης μας από τη μετανάστευση των παιδιών μας. Για υποδομή χρειάζονται τα ανοιχτά σχολεία και στα πιο δυσπρόσιτα χωριά», τόνισε με έμφαση.

Να μας καθοδηγεί

Η κ. Αθηνά Πλακωτάρη στον λόγο της τόνισε ότι αξιοσημείωτες και πρωτοποριακές υπήρξαν οι αντιλήψεις του φωτισμένου και σοφού ιεράρχη, Αγίου Νεκταρίου, για την  εκπαίδευση και την άθληση της νεολαίας.                       

Το 1901, σε μια εποχή μεγάλης ευφορίας για τη δημιουργία Γυμναστικών Συλλόγων, δημοσίευσε ένα κείμενο με τίτλο «Περί Γυμναστικής», αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της σωματικής άσκησης παράλληλα με την άσκηση της ψυχής και υποστηρίζοντας τη σημασία της άσκησης που πρέπει να στοχεύει στην ολοκλήρωση του ανθρώπου.

Χορωδία μαθητών παρουσίασε τη ζωή του Αγίου με τραγούδια, τιμώντας τους εκπαιδευτικούς  που υπηρετούν συνειδητά το λειτούργημα.