5.6.2024 15:08

Έξυπνα υδρόμετρα στην υπηρεσία της ΔΕΥΑΝ Χίου

Τα πρώτα 800 τοποθετήθηκαν στην περιοχή του Αγίου Μηνά και λειτουργούν είτε με τηλεμετρία είτε με τη μέθοδο «Walk By»

Στην τοποθέτηση των πρώτων έξυπνων υδρόμετρων προχώρησε η ΔΕΥΑΝ Χίου, με στόχο την αναβάθμιση της παρακολούθησης και της διαχείρισης της κατανάλωσης νερού, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους δημότες και την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων.

Τα χαρακτηριστικά των έξυπνων υδρόμετρων

Τα έξυπνα υδρόμετρα διαφέρουν σημαντικά από τα παραδοσιακά υδρόμετρα καθώς επιτρέπουν την απομακρυσμένη καταγραφή των δεδομένων κατανάλωσης νερού χωρίς την ανάγκη φυσικής πρόσβασης. Όπως εξηγεί ο Διευθυντής της εταιρείας  Π. Καλογεράκης, τα νέα υδρόμετρα μπορούν να καταγράψουν δεδομένα είτε μέσω τηλεμετρίας, με τη χρήση δικτύων επικοινωνίας, είτε με τη μέθοδο "walk-by", όπου ένας καταμετρητής περνάει από την περιοχή και λαμβάνει τα δεδομένα ασύρματα.

Πιλοτική εφαρμογή στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Μηνά

Η ΔΕΥΑΝ Χίου έχει ξεκινήσει την πιλοτική εφαρμογή των έξυπνων υδρόμετρων στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Μηνά, επιλέγοντας αυτή την περιοχή λόγω της ποικιλίας των υδρομετρήσεων που διαθέτει. Μέχρι στιγμής έχουν εγκατασταθεί 800 από τα συνολικά 45.000 υδρόμετρα που έχει το νησί. Τα υδρόμετρα αυτά επιτρέπουν την καταγραφή των δεδομένων χωρίς την ανάγκη άμεσης οπτικής επαφής και παρέχουν λεπτομερή χρονική σειρά κατανάλωσης, επιτρέποντας στους καταναλωτές να κατανοήσουν και να διαχειριστούν καλύτερα την κατανάλωση νερού τους.

Συνεργασία και επόμενα βήματα

Η ΔΕΥΑΝ Χίου βρίσκεται σε επαφή με άλλες ΔΕΥΑ που έχουν εφαρμόσει παρόμοιες τεχνολογίες για να ανταλλάξει εμπειρίες και να προσαρμόσει τις καλύτερες πρακτικές. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της πιλοτικής φάσης, η ΔΕΥΑΝ Χίου θα προχωρήσει στην επέκταση του προγράμματος με επιπλέον εγκαταστάσεις.

Υποδομές και εργατικό δυναμικό

Σύμφωνα με τον κ. Καλογεράκη, η αντικατάσταση των παλαιών υδρομέτρων με τα νέα δεν απαιτεί ιδιαίτερες υποδομές. Τα δεδομένα που συλλέγονται θα ενσωματώνονται στο υπάρχον μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΥΑΝ Χίου, διευκολύνοντας τη διαδικασία έκδοσης λογαριασμών και παρέχοντας στους δημότες τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση νερού τους μέσω ειδικής πλατφόρμας. Αυτό θα επιτρέψει την έγκαιρη ανίχνευση διαρροών και την καλύτερη διαχείριση της κατανάλωσης, χωρίς την ανάγκη αυξημένου εργατικού δυναμικού.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ