#Αεροδρόμιο Χίου

Εκδόθηκε και επίσημα η ΝΟΤΑΜ για το 4μηνο λουκέτο- Τι αναφέρει

Με την αεροναυτική ειδοποίηση B1561/26 επικυρώνεται η διακοπή λειτουργίας του διαδρόμου προσγειώσεων και απογειώσεων από τις 15 Νοεμβρίου 2026 έως τις 15 Μαρτίου 2027 – Μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες πτήσεων ελικοπτέρων εξαιρούνται από την απαγόρευση

Επίσημη μορφή λαμβάνει πλέον το τετράμηνο κλείσιμο του Κρατικού Αερολιμένα Χίου «Όμηρος», καθώς εκδόθηκε η σχετική NOTAM με αριθμό B1561/26, η οποία προβλέπει την πλήρη αναστολή λειτουργίας του διαδρόμου προσγειώσεων και απογειώσεων, επιβεβαιώνοντας τις αποκαλύψεις του Politischios.gr για την πολύμηνη διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης του νησιού.

Η έκδοση της αεροναυτικής ειδοποίησης αποτελεί το επόμενο επίσημο βήμα μετά την ενημέρωση που διαβιβάστηκε στις αεροπορικές εταιρείες και γνωστοποιήθηκε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, το βράδυ της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου 2026, από SMS που εστάλη στο κινητό τηλέφωνο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου Κλέαρχου Χρύση. 

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της NOTAM, ο διάδρομος 01/19 του αεροδρομίου θα παραμείνει κλειστός για τέσσερις μήνες λόγω εκτέλεσης εργασιών, στο πλαίσιο του έργου επέκτασης και αναβάθμισης των αεροδρομιακών υποδομών.

Οι ακριβείς ημερομηνίες του κλεισίματος

Η αεροναυτική ειδοποίηση καθορίζει ως χρόνο έναρξης της απαγόρευσης την 15η Νοεμβρίου 2026, στις 22:00 UTC, και ως χρόνο λήξης τη 15η Μαρτίου 2027, επίσης στις 22:00 UTC.

Δεδομένου ότι οι ώρες των NOTAM αναγράφονται σε Συντονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο (UTC), η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Κυριακής 15 προς τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2026, ώρα Ελλάδας, ενώ η προβλεπόμενη λήξη της τοποθετείται στα μεσάνυχτα της Δευτέρας 15 προς την Τρίτη 16 Μαρτίου 2027.

Πρόκειται για χρονικό διάστημα κατά το οποίο η Χίος θα στερηθεί πλήρως τη δυνατότητα εξυπηρέτησης τακτικών επιβατικών πτήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μετακινήσεις των κατοίκων, την τοπική οικονομία, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, τον τουρισμό και τη λειτουργία των εκπαιδευτικών και υγειονομικών δομών του νησιού.

Μόνο ελικόπτερα για συγκεκριμένες αποστολές

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η πρόβλεψη της NOTAM για τις πτήσεις που θα εξακολουθήσουν να επιτρέπονται κατά τη διάρκεια του τετράμηνου αποκλεισμού.

Η αεροναυτική ειδοποίηση ορίζει ρητά ότι μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες πτήσεων ελικοπτέρων θα μπορούν να πραγματοποιούν προσγειώσεις και απογειώσεις απευθείας από τον χώρο στάθμευσης αεροσκαφών, υπό την προϋπόθεση προηγούμενης ειδοποίησης 60 λεπτών.

Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται οι υγειονομικές πτήσεις και οι αεροδιακομιδές ασθενών, οι κρατικές πτήσεις, οι πτήσεις που πραγματοποιούνται υπό ασυνήθιστες ή έκτακτες συνθήκες, οι ανθρωπιστικές αποστολές, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς και οι πτήσεις πυρόσβεσης.

Αντίθετα, δεν προβλέπεται εξαίρεση για πτήσεις αεροπλάνων, ακόμη και στην περίπτωση που πρόκειται για υγειονομικές αποστολές. Αυτό σημαίνει ότι η δυνατότητα αεροδιακομιδών από τη Χίο θα εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα κατάλληλων ελικοπτέρων και τις εκάστοτε επιχειρησιακές συνθήκες.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι η ημερομηνία λήξης της NOTAM δεν αποτελεί αυτομάτως πιστοποίηση ολοκλήρωσης των εργασιών ούτε εγγύηση επαναλειτουργίας του αεροδρομίου. Η σχετική ειδοποίηση καθορίζει το χρονικό διάστημα ισχύος της απαγόρευσης, χωρίς να αποκλείει ενδεχόμενη τροποποίηση ή παράτασή της με νεότερη αεροναυτική ανακοίνωση.

Αυτούσιο το κείμενο της NOTAM B1561/26

B1561/26 NOTAMN Q) LGGG/QMRLC/IV/NBO/A /000/999/3821N02608E005 A) LGHI B) 2611152200 C) 2703152200 E) RWY 01/19 CLSD DUE TO WIP. ONLY THE FLW HEL FLTS WITH 60MIN PN ARE PERMITTED TO LAND/TAKE OFF DIRECT AT/FROM APRON: SAN/HOSP FLIGHTS, STATE FLIGHTS, FLIGHTS IN UNUSUAL OR EMERGENCY SITUATION, HUM FLIGHTS, SAR FLIGHTS, FIREFIGHTING FLIGHTS.

X

Οι ειδήσεις σήμερα Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ