6.7.2020 9:00

Η μαρίνα που ονειρευτήκαμε παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά [vid]

Επένδυση 20 εκ. ευρώ από τον Όμιλο Τσάκου με τις πρώτες τρισδιάστατες απεικονίσεις του χώρου να εντυπωσιάζουν

Σάρκα και οστά έπειτα από δεκαετίες εγκατάλειψης παίρνει πλέον η μαρίνα της Χίου, καθώς η δημοσιοποίηση από την πλευρά του Ομίλου Τσάκου των πρώτων τρισδιάστατων μακετών, αφενός εντυπωσιάζει, αφετέρου δημιουργεί προσδοκίες ότι ένας χώρος που σήμερα δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα στη θέα του, σύντομα θα αποτελέσει το πιο ελκυστικό κομμάτι της πόλης.

Σε στάδιο αδειοδότησης

Αμέσως μετά την παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ, η εταιρεία "Μαρίνα Χίου Α.Ε", συμφερόντων του Ομίλου Τσάκου, ξεκίνησε έναν μαραθώνιο προκειμένου να λάβει την αδειοδότηση για τις παρεμβάσεις στον χώρο, κάτι που κατά πληροφορίες βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα πρώτα μηχανήματα θα μπουν στη μαρίνα του Καστέλλου αρχές του 2021, ξεκινώντας την υλοποίηση των παρεμβάσεων, οι οποίες θα είναι τόσο σε στεριά όσο και σε θάλασσα. 

Ο σχεδιασμός

Οι εγκαταστάσεις της μαρίνας Χίου θα στεγαστούν σε 11 κτίρια συνολικής επιφάνειας 7.000 τ.μ.. Από αυτά τα 4.000 τ.μ. θα αφορούν καταστήματα διαφόρων ειδών ενώ τα υπόλοιπα αφορούν χερσαίους χώρους για τη διοίκηση καθώς και ένα μικρό ξενοδοχείο 1.000τμ.

Το σημαντικό είναι ότι από τη συνολική έκταση της μαρίνας Χίου, ένα αρκετά μεγάλο μέρος θα αξιοποιηθεί ως χώρος περιπάτου, πρασίνου και αναψυχής, ο οποίος θα περιλαμβάνει και ποδηλατόδρομο.

Η πρόσβαση στη μαρίνα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα είναι ελεύθερη για το κοινό, πέρα από τους λιμενοβραχίονες στους οποίους θα έχουν πρόσβαση μόνο τα πληρώματα των σκαφών καθώς και το προσωπικό των εγκαταστάσεων. Στην πλήρη λειτουργία της η μαρίνα Χίου θα απασχολεί 300 άτομα συνολικά.

Πρώτες επαφές με τους επαγγελματίες

Με δεδομένο ότι πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επένδυση- τέτοιου μεγέθους και σημαντικότητας- για τη Χίο, η διοίκηση της μαρίνας, στο αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζει σειρά επαφών με τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού καθώς και φορείς όπως το Επιμελητήριο Χίου, σε μία πρώτη προσπάθεια προκειμένου να αναδειχθούν οι δυνατότητες των εγκαταστάσεων κι ενός πρότυπου εγχειρήματος, καθώς η μαρίνα Χίου είναι η πρώτη μαρίνα που παραχωρήθηκε προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η συνολική επένδυση του Ομίλου Τσάκου φθάνει τα 20 εκ. ευρώ ενώ μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί περί τα 1,5 εκ. ευρώ. Σε ετήσια βάση η διοίκηση της μαρίνας θα αποδίδει ενοίκιο της τάξεως των 300.000 ευρώ, συν ποσοστό επί του συνολικού τζίρου.

«Πρόκειται για μία αστική ανάπλαση η οποία θα αποτελέσει συνέχεια του αστικού ιστού και η οποία δεν δημιουργεί ιδιαίτερες οχλήσεις από επισκευαστικές εργασίες που θα πραγματοποιούνται στα σκάφη», ανέφερε στο politischios.gr ο Μιχάλης Μπελέγρης εκ μέρους του ομίλου Τσάκου. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ