16.6.2017 16:06

Δεύτερη ευκαιρία για το δημοτικό ακίνητο της οδού Λάδης

• ΠΡΩΪΜΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ARCHstudio

Χρήση στέγασης μέρους των δημοτικών υπηρεσιών και καρδιά των δημοτικών αποφάσεων με την παράλληλη στέγαση του Δημοτικού Συμβουλίου δίνει τελικά η δημοτική αρχή στο ακίνητο της οδού Λάδης. Αφού γλίτωσε από τις ευφάνταστες για κάποιο διάστημα απόψεις να κατεδαφιστεί, το αρχιτεκτονικό γραφείο ARCHstudioπαρουσίασε την πρόταση του για τη διαμόρφωση του σε ένα σύγχρονο κτίριο, συμβατό με τον αστικό ιστό του κέντρου.

Με τις κατάλληλες αρχιτεκτονικές πινελιές των Γ. Μπουσσέ και Δ. Αθανασοπούλου το άχρωμο τσιμεντοκυτίο μετατρέπεται σε ένα δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Βασική πρόβλεψη είναι ότι στο ήδη υφιστάμενο κτίριο, από την πλευρά του Κάστρου προστίθεται ένα ακόμη τμήμα, το οποίο θα παρέχει και τη δυνατότητα κύριας εισόδου.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Ειδικότερα οι δυο αρχιτέκτονες προέβλεψαν:

Ισόγειο: 

 • Υφιστάμενο: θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως κατάστημα, η κεντρική πρόσβαση στο κτίριο θα γίνεται πλέον από το όμορο δημοτικό κτίριο που θα ανεγερθεί. Στο τμήμα του ισογείου που δεν ανήκει στο κατάστημα, δημιουργούνται χώροι γραφείων και ευρύχωρο meetingroom.

• Νέο κτίριο: αυτό το επίπεδο διαμορφώνεται ωςπιλοτή και εκεί βρίσκεται ο κύριος χώρος της εισόδου, με την γραμμική μεταλλική κλίμακα, που αποτελεί την βασική κάθετη σύνδεση για όλα τα επίπεδα, και τους δύο ανελκυστήρες. Το υπόλοιπο τμήμα παραλαμβάνει χαμηλή φύτευση και λειτουργεί ως χώρος κίνησης.  

Α Όροφος: 

 • Υφιστάμενο: Θα λειτουργήσει ως χώρος γραφείων, με χαμηλά χωρίσματα και διάταξη openplan. Σε κεντρικό σημείο θα υπάρχουν δύο συνεχόμενα γυάλινα meetingroom, με δυνατότητα να λειτουργήσουν και ως ένα ενιαίο, μεγαλύτερο, για να πραγματοποιούνται εκεί συναντήσεις και παρουσιάσεις.

• Νέο κτίριο: Δημιουργείται γυάλινος χώρος γραφείου, και το υπόλοιπο τμήμα του λειτουργεί ως χώρος κίνησης. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί ο ημιυπαίθριος χώρος, που εξασφαλίζει στους εργαζόμενους έναν χώρο διαλείμματος και αναψυχής, ενώ η ιδιωτικότητά τους εξασφαλίζεται, χάρη στο σύστημα των συρόμενων πάνελ από διάτρητη λαμαρίνα.

Β Όροφος: 

 • Υφιστάμενο: Θα στεγάσει τα γραφεία δύο αντιδημάρχων και τη γραμματεία τους, τα γραφεία του Δημοτικού Συμβουλίου με 3 θέσεις εργασίας και το ανεξάρτητο γραφείο του προέδρου του Δ.Σ. Ο υπόλοιπος όροφος θα στεγάσει το νέο αμφιθέατρο του  Δημοτικού Συμβουλίου, με θέσεις για τους αιρετούς, το κοινό και τον Τύπο, επαρκείς βοηθητικούς χώρους και γραφεία γραμματειακής υποστήριξης. 

• Νέο κτίριο: Προτείνεται να  δημιουργηθεί χώρος κυλικείου, με επίμηκες μπαρ, και ενιαία υαλοστάσια σε όλο το μήκος του.

Δώμα: 

 • Υφιστάμενο: Το δώμα πρόκειται να περιλάβει φυτεύσεις, με ελαφρά κεκλιμένα επίπεδα και βλάστηση από φυσικούς χλοοτάπητες έως μικρού ύψους τοπικά θαμνώδη. Η γυάλινη οροφή του αμφιθεάτρου θα δεσπόζει στο χώρο, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του δώματος θα καλυφθεί από μεταλλικό στέγαστρο. Πρόκειται να λειτουργήσει ως υπαίθριο καθιστικό και χώρος αναψυχής.

• Νέο κτίριο: Ενοποιείται με το δώμα του  παλαιού κτιρίου, καθότι το στέγαστρό τους είναι κοινό, και στο σύνολό του λειτουργεί ως υπαίθριο καθιστικό, χώροςαναψυχής και παρατηρητήριο του Κάστρου, που θα μπορούσε να εξυπηρετείται από το κυλικείο του β’ ορόφου.

Η ΑΡΧΗ ΕΝΟΣ ΠΕΡΙΠΛΟΚΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ

Από την παρουσίαση που έγινε σήμερα στο γραφείο του δημάρχου έγινε πάντως σαφές ότι η αρχιτεκτονική μελέτη είναι το πρώτο στάδιο ενός χρονοβόρου σχεδίου για την αναμόρφωση και χρήση του δημοτικού ακινήτου. Όπως εξήγησε ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, αρχικά το Δημοτικό Συμβούλιο θα εγκρίνει την αρχιτεκτονική πρόταση και θα ακολουθήσει μελέτη εφαρμογής, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί στα ελεγκτικά όργανα, με αβέβαιη σε αυτή τη φάση τη σύμφωνη γνώμη των αρχαιολογικών υπηρεσιών. Αργότερα θα ξεκινήσει η αναζήτηση χρηματοδοτικού εργαλείου, με τον Μ. Βουρνού να αποκλείει την περίπτωση χρηματοδότησης από ίδιους πόρους και να πιθανολογεί την αναζήτηση ένταξης σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης ή προγράμματα προσβασιμότητας σε δημόσια κτίρια.

Η προσπάθεια βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, έγινε πάντως ένα πρώτο βήμα για ένα ακίνητο που βασανίζει τη δημόσια συζήτηση εδώ και πάνω από 10 χρόνια.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ