18.5.2021 8:26

Δεύτερη έξοδο στον Περιφερειακό ζητούν επιτακτικά οι κάτοικοι του Μονοδενδρίου

Την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας δεύτερης εξόδου προς τον περιφερειακό της πόλης, ζητούν μέσα από ανακοίνωσή τους στον τοπικό Τύπο οι κάτοικοι του Μονοδενδρίου.

Σε αυτή σημειώνουν ότι η Η υφιστάμενη δημοτική οδός του Αγίου Παντελεήμονα που εξυπηρετεί μέχρι σήμερα τους κατοίκους είναι ανεπαρκής και επικίνδυνη λόγω των γεωμετρικών της χαρακτηριστικών: της μεγάλης κλίσης της, της μορφολογίας του φυσικού εδάφους της περιοχής αλλά και της περιορισμένης ορατότητας σε αρκετά μεγάλο εύρος κατά μήκος της.

«Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση του οδοστρώματος (λόγω των κατά καιρούς επισκευαστικών εργασιών), τη διάβρωση και την έλλειψη πεζοδρομίων την καθιστούν επικίνδυνη και μη λειτουργική», σημειώνουν μεταξύ άλλων, ζητώντας τη δημιουργία ενός δεύτερου οδικού άξονα πρόσβασης και επικοινωνίας με το υπόλοιπο νησί, για λόγους πρωτίστως ασφάλειας και πυροπροστασίας αλλά και βελτίωσης της προσβασιμότητας της περιοχής καικατ΄επέκταση της καθημερινότητας των κατοίκων.

Αναλυτικά σημειώνουν:

Όπως είναι γνωστό το Μονοδένδρι γειτνιάζει με δασικές εκτάσεις και ο κίνδυνος πυρκαγιάς στα παρακείμενα δάση καθιστά αναγκαία την προστασία των κατοίκων της περιοχής μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής μέσω μια εναλλακτικής εξόδου διαφυγής. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα εγκλωβισμού στο μοναδικό υφιστάμενο στενό δρόμο διπλής κατεύθυνσης. Η διέλευση θα είναι αδύνατη τόσο στο ρεύμα ανόδου όσο και στο ρεύμα καθόδου με καταστροφικές συνέπειες. Επειδή δεν θέλουμε να θρηνήσουμε θύματα πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες.

Η  ε υ θ ύ ν η  ε ί ν α ι  τ ε ρ ά σ τ ι α.

Αναλυτικότερα, με δεδομένο ότι :

Α) Η περιοχή συνορεύει με δύο δάση - Αγ. Άννας -Καστρομηνά και Αγίου Παντελεήμονα καθ’ όλο το μήκος των οποίων διέρχεται δίκτυο υψηλής τάσης (έχουν παρατηρηθεί κατά τα πρωτοβρόχια επανειλημμένες ηλεκτρικές εκκενώσεις και πυρκαγιές, τις οποίες κατά καιρούς πρόλαβαν και έσβησαν άμεσα οι κάτοικοι της περιοχής πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις),

Β) Γειτνιάζει με το πεδίο βολής, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε δασικές εκτάσεις και την περιοχή μας και λόγω της χρήσεως, αρκετές φορές προκλήθηκε κίνδυνος πυρκαγιάς (η άμεση επέμβαση του στρατού απέτρεψε τον κίνδυνο εξάπλωσης στα παρακείμενα δάση),

Γ) Στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες αναφλέγονται (με την βοήθεια της πυροσβεστικής στο παρελθόν αποφεύχθηκε η εξάπλωση και η καταστροφή),

κρίνεται απαραίτητη η κατασκευή μιας δεύτερης εξόδου διαφυγής, η οποία θα εξυπηρετήσει στα ακόλουθα:

Α) Η πυροσβεστική θα μπορεί να δράσει άμεσα, αποτελεσματικά και τάχιστα πριν η όποια πυρκαγιά πάρει επικίνδυνες διαστάσεις.

Β) Θα καθησυχάσει τους κατοίκους της περιοχής μας, οι οποίοι καθημερινά ΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ να μην γίνει το Μονοδένδρι «ΜΑΤΙ» και θα βελτιώσει τις συνθήκες της καθημερινότητας τους.

Γ) Θα προωθήσει αναπτυξιακά όλη την ευρύτερη περιοχή, η οποία σήμερα φαίνεται απομονωμένη, αν και σε κοντινή απόσταση από την πόλη. Η ανάδειξη του φυσικού πλούτου ενδείκνυται τόσο για τη δημιουργία δικτύου πεζοπορικών διαδρομών όσο και για άλλες μορφές αναπτυξιακής αξιοποίησης (ήδη προς την κατεύθυνση αυτή έχουν δημοσιευτεί επιχειρηματικές κινήσεις με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα).

Ελπίζουμε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή θα ανταποκριθεί στο δίκαιο αίτημα μας. Τα προηγούμενα χρόνια από το 2002 και μετά, παρά τις προφορικές παραστάσεις μας και οχλήσεις στις εκάστοτε διαχρονικά δημοτικές αρχές, οι απαντήσεις ήταν αρνητικές με δικαιολογία πάντοτε την οικονομική λιτότητα. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα η σημερινή δημοτική αρχή μας να εκμεταλλευτεί τις πιστώσεις για έργα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ, ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ και ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και για όλη την πόλη της Χίου και το νησί μας γενικότερα.

Σας ευχαριστούμε και περιμένουμε την απάντηση σας.

Με εκτίμηση εκ μέρους όλων των κατοίκων Μονοδενδρίου και περιχώρων.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ