29.3.2017 14:27

ΒΙΝΤΕΟ- Τίποτα στον Βροντάδο δεν θυμίζει… ρουκετοπόλεμο

Σπίτια με πατζούρια κλειστά, άνθρωποι σκυφτοί και σκεπτικοί, γείτονες ετών κοιτιούνται μεταξύ τους με καχυποψία. Μόλις σήμερα τα πρώτα συνεργεία του Δήμου έκαναν την εμφάνισή τους στις εκκλησιές του Αγίου Μάρκου και της Παναγιάς της Ερειθιανής αφού η εντολή από τον Δέσποτα δεν έφηνε περιθώρια. «Γίνει δεν γίνει το έθιμο οι εκκλησιές θα ντυθούν κανονικά», τους είπε.  

- «Αυτού εδώ ο πατέρας ήταν χρόνια ρουκετατζής. Ήτανε από τους πρώτους. Μια φορά πήρε το σπίτι του φωτιά και φώναζε στα συνεργεία βαράτε κι άλλες. Μα τώρα τα παιδιά του δεν θέλουν το έθιμο. Λένε ότι υπέγραψαν να μη γίνει».

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια ενός κατοίκου του Αγίου Μάρκου μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία δημοσιογράφων στο προαύλιο της εκκλησίας. «Τίποτα πια δεν θυμίζει άλλες χρονιές. Τώρα λες και έχουμε πένθος. Άλλες φορές τέτοια εποχή γινότανε ο χαμός. Νέοι και μεγαλύτεροι ήταν ένα. Άκουγες τον ήχο από τα στοκαρίσματα. Όλοι έλεγαν άντε να τελειώνομε τις δουλειές μας και να πάμε να φτιάξουμε ρουκέτες», εξηγεί στον «π» απαντώντας στο ερώτημα πως είναι φέτος τα πράγματα.

Το μοναδικό που υποδηλώνει την κρυφή ελπίδα των Βρονταδούσων για ανάσταση του εθίμου το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου είναι οι πρώτες σκαλωσιές που μπήκαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης για να ξεκινήσει η τοποθέτηση των συρμάτων.

Λίγες ενορίτισσες της Ερειθιανής κάθονται στο προαύλιο της εκκλησιάς, συζητώντας τι άλλο; Για τον ρουκετοπόλεμο. «Μήπως ξέρουμε τι θα γίνει; Άλλοι λένε έτσι, άλλοι λένε αλλιώς. Δεν μπορούμε πια να βρούμε άκρη μεταξύ μας. Οι πολλοί το θένε το έθιμο αλλά…», λένε με εμφανή απογοήτευση, χωρίς να ολοκληρώνουν την πρότασή τους.

Από κοντά και ο χρόνια εργολάβος, συνταξιούχος πια,  που το όνομά του έχει συνδεθεί με τον Ρουκετοπόλεμο. «Δύο – τρία σπίτια έχουνε το πρόβλημα. Από μεράκι και αγάπη είμαι εδώ και βλέπω τις εργασίες. Είπανε να ξεκινήσουν γρήγορα τις εκκλησιές και μετά όσα σπίτια θέλουνε να ντυθούν. Αυτοί που δεν θέλουνε δεν θα ντυθούν. Αυτή η δουλειά απαιτεί ένα σχεδόν μήνα, οπότε μέχρι και την τελευταία στιγμή τα συνεργεία θα παλεύουνε», είπε.

«Και οι ρουκετατζήδες; Που είναι οι ρουκετατζήδες;», ήταν το τελευταίο ερώτημα;

«- Μην τους γυρεύεις εδώ. Φέτος δεν θα τους έβρεις. Έχουνε έτοιμες από πέρυσι και που όρεξη για φέτος με όλα αυτά που γίνονται; Όποιος και να μιλήσει κινδυνεύει να μπλεχτεί. Πόσο μάλλον αν πιαστεί να φτιάχτει ρουκέτες», λένε οι κάτοικοι.

Σίγουρα όμως οι ρουκετατζήδες δεν έπαψαν να υπάρχουν. Άλλοι σε παρέες και άλλες διαδικτυακά νοσταλγούν τα προηγούμενα χρόνια. Ως επίλογος η ανάρτηση ενός Βρονταδούση ρουκετατζή στο Facebook.

«Σιγά, σιγά, όλα σβήνουν. Όπως το βλέπω τέρμα και η παρέα μας που στοκόναμε με τον χαβαλέ και τα πειράγματα. Χθες το απόγευμα πήγα μια βόλτα μήπως ακούσω καμία δοκιμή ή κάποιον να στοκόνει. Τίποτα όμως. Πουθενά. Λες και ο Βροντάδος όλος είναι σε μνημόσυνο. Τέτοιες μέρες όπου και να βρισκόσουν, λες και γινόταν σεισμός από τις ματσόλες». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ