Χίος Πόλη

8/12/17 16:01

τελ. ενημ.: 9/12/17 11:22

ΒΙΝΤΕΟ- Τη Δευτέρα κρίνεται η τύχη της επέκτασης της ΒΙ.ΑΛ.

Μάχη αντεπιχειρημάτων μεταξύ των δικηγόρων Δήμου και Δημοσίου με τον Νίκο Νύκτα να κατηγορεί την Κυβέρνηση για χρήση αθέμιτων μέσων και πιέσεων

Σε κορυφαία μάχη επιχειρημάτων μετατράπηκε εντός της αίθουσας του Ειρηνοδικείου Χίου, η εκδίκαση της αίτησης διακοπής των προσωρινών μέτρων του Δημοσίου κατά του Δήμου Χίου με σκοπό τη συνέχεια των εργασιών στη ΒΙ.ΑΛ..

Η λύση είναι πολιτική

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε με την προσωπική τοποθέτηση της Δικηγόρου του Δημοσίου Μαριάννας Αγγέλιδου που υπογράμμισε ότι : «έχει πεταχτεί το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη που πρέπει να δώσει μία λύση που κανονικά θα έπρεπε να είναι πολιτική».

Η ίδια συνέχισε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι τα κοντέινερ δεν αποτελούν μόνιμη κατασκευή και συνεπώς δεν μπορεί να έχει βάση ο ισχυρισμός του Δήμου ότι επιχειρείται η παγίωση μίας κατάστασης μέσω της αύξησης της χωρητικότητας της ΒΙ.ΑΛ..

«Η απόφαση της τοποθέτησης των κοντέινερ έχει να κάνει ξεκάθαρα με την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης αυτών των ανθρώπων. Αν δεν γίνει αυτό πολύ φοβάμαι ότι θα δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Να σημειώσουμε βέβαια ότι 9 από αυτά τα κοντέινερ αφορούν στη στέγαση ανήλικων παιδιών. Κατανοείτε λοιπόν ότι η προσωρινή διαταγή για διακοπή των εργασιών δεν μπορεί να είναι νόμιμη», είπε μεταξύ άλλων η κα. Αγγελίδου και κατέληξε επαναλαμβάνοντας το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης: «Αν θρηνήσουμε θύματα τι σημασία θα έχει να ξεκινήσουμε να συζητάμε για το ποιος θα φταίει. Η ζημιά θα έχει γίνει. Θα έχει χαθεί μία ανθρώπινη ζωή».

Ανέντιμος ο τρόπος του Δημοσίου

Στον αντίποδα ο ορισθείς από τον Δήμο δικηγόρος Ν. Νύκτας αναφέρθηκε σε τρομακτικές πιέσεις που ασκήθηκαν τις προηγούμενες ώρες, χαρακτηρίζοντας τον τρόπο του Υπουργείου ως ανέντιμο.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ημέρα που επιβλήθηκαν τα προσωρινά μέτρα μέχρι σήμερα. Δεν έχει επέλθει καμία αλλαγή και συνεπώς δεν συντρέχει κανένας λόγος διακοπής τους», ανέφερε εισαγωγικά και συνέχισε: «Αν η προσωρινή διαταγή καταπέσει και τοποθετηθούν οι οικίσκοι, τότε ποιος ο λόγος να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα τον προσεχή Ιανουάριο;».

Ψυχολογικός εκβιασμός των κατοίκων

Ο κ. Νύκτας εκτός των άλλων υπογράμμισε και τον ψυχολογικό εκβιασμό της Κυβέρνησης στους αιρετούς και στους κατοίκους του νησιού. «Εδώ και ημέρες προτάσσουν ως επιχείρημα τους πιθανούς θανάτους, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων και τις εικόνες των μικρών παιδιών μέσα στις λάσπες. Και ρωτάμε, φταίει η τοπική κοινωνία; Φταίει ο Δήμος; 1,5 χρόνο είχαν το ελεύθερο να πράξουν όπως θέλουν και αντί να βελτιώνονται οι συνθήκες συνεχώς χειροτέρευαν. Αυτό που εμείς ζητάμε δεν είναι να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι, ζητάμε όμως να μην παγιωθεί μία κατάσταση. Και το Δικαστήριο θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Χίος και τα υπόλοιπα νησιά είναι σε ομηρεία, σηκώνοντας εκβιαστικά ένα βάρος που δεν τους αναλογεί», υπογράμμισε.

"Μας εκβιάζουν με την αθλιότητα που οι ίδιοι δημιούργησαν"

Καυστικός απέναντι στην κυβερνητική τακτική, υπήρξε κατά την κατάθεσή του και ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς που όπως είπε το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση εκβιάζει της Χίο προτάσσοντας τα ανήλικα προσφυγόπουλα και τις κακές συνθήκες που επικρατούν στη ΒΙ.ΑΛ.. «Κακώς μας εκβιάζουν. Γιατί αυτές οι συνθήκες δεν δημιουργήθηκαν τώρα. Είναι αποτέλεσμα μίας γενικότερης πολιτικής που έχει επιλέξει να επιβάλλει στα νησιά η Κυβέρνηση. Είναι πασιφανές ότι προσπαθούν να αυξήσουν τη χωρητικότητα του Κ.Υ.Τ., χωρίς μάλιστα αυτή να έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ», επεσήμανε ο Δήμαρχος.

Έτοιμοι για σύγκρουση οι Καμποχωρούσοι

Με την ώρα να πιέζει αφόρητα για την έκδοση απόφασης η Ειρηνοδίκης Θ. Αρώνη ανακοίνωσε ότι η τύχη για την συνέχιση ή όχι των εργασιών θα γίνει γνωστή τη Δευτέρα το πρωί. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι του Χαλκειούς με μαύρες σημαίες στα χέρια διαδήλωναν έξω από το Ειρηνοδικείο την απόφασή τους να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο την απόφασή τους να μην επεκταθεί η ΒΙ.ΑΛ. ακόμα και σε περίπτωση που η Δικαιοσύνη κρίνει ότι οι εργασίες μπορούν να συνεχιστούν απρόσκοπτα μέχρι την τελεσίδικη απόφαση της 16ης Ιανουαρίου 2018. 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση