14.12.2017 18:32

ΒΙΝΤΕΟ- Η «Αγία Ελευθερία», τα 6 εκ. ευρώ και οι απειλές της πρώην ασφαλίστριας

- Όλα όσα ειπώθηκαν εντός της δικαστικής αίθουσας. Τι είπαν τα θύματα και τι ισχυρίστηκε η γυναίκα που απέσπασε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για υποτιθέμενες επενδύσεις

Μία μοναδική για τα χιακά δεδομένα υπόθεση που περιελάμβανε πολύ χρήμα, επενδύσεις που ομοιάζουν με παράνομο τζόγο, χάσιμο περιουσιών και κεφαλαίων που υπολογίζονται στα 6,5 εκ. ευρώ, εκδικάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης από το 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων, καταλήγοντας στην καταδίκη με 10ετή ποινή κάθειρξης, χωρίς αναστολή, της πρώην ασφαλίστριας Ε.Α..

«Οι πελάτες μου με κατέστρεψαν…»

Για πρώτη φορά μετά από 6 και πλέον χρόνια που «έσκασε» η φούσκα του «χιώτικου χρηματιστηρίου», ακούστηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου οι ισχυρισμοί της πρώην ασφαλίστριας, που έφθασε στο σημείο να απειλεί ακόμα και με αγωγές και μηνύσεις πολλά από τα θύματά της, κατηγορώντας τους πρώην πελάτες της ότι εκείνοι ήταν που την κατέστρεψαν οικονομικά, πιέζοντάς την συνεχώς για υψηλές επιδόσεις.

Οι ψεύτικες επενδύσεις

Αναφερόμενη στον τρόπο δράσης της, σημείωσε ότι δεν ήθελε να χάσει την αξιοπιστία της απέναντι στους πελάτες της με αποτέλεσμα να σκαρφιστεί τις δήθεν επενδύσεις που είχαν πολλαπλάσιες αποδοχές, από αυτές που προσέφεραν όχι μόνο οι τράπεζες αλλά και η ίδια της η ασφαλιστική εταιρεία.

Όπως εξομολογήθηκε στο Δικαστήριο, το πρόβλημα ξεκίνησε από τη στιγμή που οι πελάτες της έχαναν ποσά σε επενδύσεις αμοιβαίων κεφαλαίων σε συγκεκριμένη τράπεζα. «Μη θέλοντας να χάσω τη φήμη μου και να κριθώ αναξιόπιστη ξεκίνησα με δικά μου χρήματα από τις προμήθειες και τα μπόνους μου να πληρώνω τη «χασούρα» που είχαν οι πελάτες μου. Φανταστείτε ότι λόγω της αυξημένης αποδοτικότητάς μου έφθασα να παίρνω μαζί με τα μπόνους και τις προμήθειές μου περί τις 50.000 ευρώ τον χρόνο, χρήματα που διέθετα στους ίδιους μου τους πελάτες», είπε.

Γνώριζαν ότι ήταν «μαύρα»

Αναφερόμενη στα χρήματα που έδιναν οι πελάτες της, όχι στην ασφαλιστική εταιρεία αλλά στην ίδια, κατηγόρησε τα θύματα ότι γνώριζαν πολύ καλά ότι πρόκειται για εξωθεσμική επενδυτική διαδικασία και άρα τα χρήματα που θα λάμβαναν από τόκους θα ήταν «μαύρα», ωστόσο επέμεναν να παίζουν διάφορα ποσά. «Έτσι ξεκίνησε το μεγάλο πρόβλημα. Έπαιρνα τα λεφτά από τον έναν και τα εμφάνιζα ως κέρδη στον άλλον, μέχρι που δεν μπορούσα να το καλύψω άλλο», είπε και προσέθεσε ότι κατέφυγε σε δανεισμό από πελάτες της προκειμένου να ανταπεξέλθει, ωστόσο επέστρεψε όλα τα ποσά πίσω. «Έπεσα θύμα της ίδιας μου της φήμης. Από ένα σημείο και μετά προσπαθούσα να διώχνω πελάτες αλλά αυτοί έρχονταν ξανά σε εμένα, φέρνοντας κι από έναν φίλο ή συγγενή. Έλεγαν η κρίση υπάρχει αλλά δεν αγγίζει την Αρακά. Έτσι δημιουργήθηκε ένα μεγάλο άνοιγμα», είπε.

Αναφορικά με το είδος των υποτιθέμενων επενδύσεων  η πρώην ασφαλίστρια, επανέλαβε τα ήδη γνωστά ότι δηλαδή, έλεγε στα θύματα ότι θα επενδύσει τα χρήματά τους σε αμοιβαία κεφάλαια σε νέες ανερχόμενες οικονομίες καθώς και σε ένα πρόγραμμα με την ονομασία «Νέα Ευρώπη», αλλά στην πραγματικότητα ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο.

Προκλητική

Μη δείχνοντας ίχνος μεταμέλειας για τις πράξεις της, η πρώην ασφαλίστρια έφθασε στο σημείο να κατηγορήσει πελάτες της για πλουσιοπάροχη ζωή με χρήματα που λάμβαναν από την ίδια. Θέλοντας, παρόλα αυτά, να δείξει καλή διάθεση, αναγνώρισε ότι υπήρξαν περιπτώσεις πελατών που ουδέποτε πήραν τα χρήματά τους πίσω, εκφράζοντας την πρόθεσή της να τους ξεχρεώσει, από χρήματα όμως που θα έπαιρνε από αγωγές κατά πρώην πελατών που κατέθεσαν μήνυση εναντίον της.

 «Έλεγα η Αγία Ελευθερία…»

Ενδεικτικό της φήμης που η ίδια θέλησε να δημιουργήσει γύρω από το όνομά της είναι το γεγονός ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την κάθε υποτιθέμενη επένδυση, η ίδια εμφάνιζε κέρδη στους πελάτες της, υποσχόμενη να τους τα αυξήσει κι άλλο. «Έπαιρνε 10.000 ευρώ και τις έκανε 17.000 ευρώ. Έφθασα στο σημείο να τη λέω Αγία Ελευθερία», είπε μεταξύ άλλων ένα από τα θύματά της.

 

«Ενσωμάτωσε παράνομα τα χρήματα στην περιουσία της»

Η ιστορία πάντως της πρώην Ασφαλίστριας φαίνεται ότι εξ αρχής δεν έπεισε την Εισαγγελέα Εφετών κα. Άννα Νικητοπούλου, κάτι που επιβεβαιώθηκε και κατά τη διαδικασία της αγόρευσής της όπου πρότεινε την ενοχή της για απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα και υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση.

«Η κατηγορουμένη έπειθε τους πελάτες της να επενδύουν σε ασφαλή όπως τους έλεγε αμοιβαία κεφάλαια με ψευδή στατιστικά. Αντί να τοποθετεί τα χρήματα σε αμοιβαία κεφάλαια, τα κρατούσε και τα ενσωμάτωνε παράνομα στην περιουσία της. Δεν απέδωσε τα χρήματα σε 154 άτομα, και έλαβε και δεν απέδωσε περί τα 6,5 εκ. ευρώ και αρκετές χιλιάδες δολάρια τα οποία ενσωμάτωσε παράνομα στην περιουσία της και τα διέθεσε για δικές της υποχρεώσεις», είπε.

 

«Εκμεταλλεύτηκε, κατέστρεψε και δεν έδειξε μεταμέλεια»

Ιδιαίτερα καυστικοί υπήρξαν και 3 εκ των Δικηγόρων των θυμάτων της ασφαλίστριας. «Παραποιούσε τις πραγματικές αποδόσεις για να πείσει τους πελάτες να της καταβάλουν ποσά. Εκμεταλλεύτηκε τη φήμη της, τα βραβεία της και τη νομιμοφάνεια των κινήσεών της για να εξαπατήσει τα θύματα. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει καμία μεταμέλεια», είπε στην αγόρευσή της η Κ. Χούλη.

Ιδιαίτερη υπήρξε και η αγόρευση του δικηγόρου εξ Αθηνών κ. Ανδρέα Μήτσαινα ο οποίος έκανε λόγο για κλασσική περίπτωση αφαίμαξης ανθρώπων που δεν είχαν τη δυνατότητα να αντιληφθούν τα τεχνάσματα της ασφαλίστριας. «Μιλάμε για μία αμετανόητη κατάσταση που υποδηλώνει το μέγεθος του δόλου. Έφτιαξε έναν στρατό υπόδουλων και τώρα προσπαθεί να μας πείσει ότι τα θύματα την παρακαλούσαν σχεδόν γονατιστά για να καταθέσουν τα χρήματά τους».

Στον τρόπο προσέγγισης των θυμάτων της εστίασε και η δικηγόρος Γρ. Αλοιμόνου λέγοντας ότι χρησιμοποιούσε φίλους, γνωστούς και συγγενείς για να αυξήσει το πελατολόγιό της. «Τα δήθεν κέρδη που εμφάνιζε ήταν το τυράκι για να πιάσει τα ποντίκια στη φάκα και να τους αποσπά χρήματα», προσέθεσε η ίδια.

Ηθική δικαίωση

Έπειτα από διακοπή περίπου μισής ώρας το 3μελές Εφετείο υπό την προεδρεία του εξαιρετικού Εφέτη κου. Κωνσταντίνου Μακρή ανακοίνωσε την καταδίκη της πρώην ασφαλίστριας σε ποινή κάθειρξης 10 ετών, χωρίς αναστολή και αποστέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων για 6 χρόνια. Το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε ούτε ένα ελαφρυντικό στοιχείο υπέρ της πρώην ασφαλίστριας, παρά το γεγονός ότι 6,5 χρόνια μετά το σκάνδαλο σεβάστηκε πλήρως τους περιοριστικούς όρους που της είχαν επιβληθεί. 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ