3.1.2018 11:59

"Δεν συμφώνησε η κυβέρνηση για ΠΡΟΚΕΚΑ στο Αίπος"

Ανυποχώρητο το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την επέκταση της ΒΙ.ΑΛ.

Νέα δεδομένα στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος σε τοπικό επίπεδο, σηματοδότησε η πρώτη για το 2018 επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Κλάπα στο νησί μας.

Συνοδευόμενος από τον πρώην διοικητή της ΑΣΔΕΝ και νυν Διευθυντή της Υπηρεσίας Ταυτοποίησης της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής Ανδρέα Ηλιόπουλο, επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην π. ΒΙ.ΑΛ. όπου και συνομίλησε με τους εργαζόμενους διαπιστώνοντας παράλληλα και τις τραγικές συνθήκες διαμονής εκατοντάδων ατόμων.

«Οι οικίσκοι θα τοποθετηθούν…»

Ο κ. Κλάπας επανέλαβε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού της με την τοποθέτηση επιπλέον κοντέινερ παρά τις αντιδράσεις Δήμου και κατοίκων.

Χαρακτήρισε μάλιστα ως «μη δίκαιη» την προσφυγή του Δήμου στη Δικαιοσύνη καταλογίζοντας ευθύνη στην τοπική αυτοδιοίκηση για τις τραγικές συνθήκες διαμονής προσφύγων και μεταναστών. «Σαφέστατα φταίει ο Δήμος στην παρούσα φάση», ήταν η φράση του κ. Κλάπα για να διαβεβαιώσει λίγο αργότερα ότι οι συνθήκες βελτιώνονται συνεχώς. «Αν δεν υπάρξουν εμπόδια τότε σε δύο εβδομάδες τα κοντέινερ θα έχουν τοποθετηθεί», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μία σειρά εργολαβιών με στόχο την καλυτέρευση των συνθηκών διαμονής όπως η παροχή θέρμανσης και ύδρευσης καθώς και η βελτίωση του αποχετευτικού δικτύου του Κέντρου.

«Δεν μπορεί να κλείσει η ΒΙ.ΑΛ.»

Αναφερόμενος στην πρόθεση του Δήμου να καταθέσει αγωγή εξώσεως του Υπουργείου από το κτίριο της π. ΒΙ.ΑΛ. ο κ. Κλάπας σημείωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει ο Δήμος να απαντήσει που θα πάνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που θα έρχονται και πως και με ποιο τρόπο θα απογράφονται.

Μείωση του χρόνου παραμονής

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο κ. Κλάπας επανέλαβε την πρόθεση της Κυβέρνησης να συνεχίσει τη μεταφορά των ευπαθών ομάδων μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Στόχος μας είναι μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες που προωθούνται να μειωθεί ο χρόνος παραμονής των ατόμων στα νησιά, στο πλαίσιο βέβαια της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας», ανέφερε.

Καμία συμφωνία για ΠΡΟΚΕΚΑ στο Αίπος

Η ουσιαστική είδηση πάντως ήρθε έπειτα από ερώτημα του «π» για το αν μπορεί να σταθεί το επιχείρημα ότι η δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου θα λύσει το πρόβλημα των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία, με τον Μ. Κλάπα να αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι ουδέποτε η Κυβέρνηση συμφώνησε στη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου στο Αίπος, δεδομένων των δυσκολιών που υπάρχουν.

«Η δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ σε χώρο που μπορεί να γίνει είναι επιβεβλημένη. Δεν πρόκειται για μία νέα δομή αλλά παρέχει μία ασφάλεια ότι θα μπορέσουμε να επαναπροωθήσουμε άτομα στην Τουρκία. […] Από αυτό που εμείς γνωρίζουμε είναι ότι ο χώρος που έχει προταθεί είναι ένας χώρος δύσκολος για να δημιουργηθεί. Καθόλου δεν έχει συμφωνηθεί το Αίπος, δεν νομίζω ότι η Κυβέρνηση συμφώνησε, όμως είναι ένα ζήτημα του Υπ. Προστασίας του Πολίτη και όχι δικό μας», κατέληξε.

Ο κ. Κλάπας αναφερόμενος στα αίτια της ακύρωσης του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι αυτή επιβλήθηκε εξαιτίας κυβερνητικών του υποχρεώσεων.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ