29.3.2017 13:30

Ανοίγει παράθυρο στη μελέτη της οθωμανικής περιόδου της Χίου η «Ιωνία»

Μια πολύτιμη συμβολή στην μελέτη άγνωστων πτυχών του χιώτικου παρελθόντος και συγκεκριμένα της περιόδου οθωμανικής διοίκησης της Χίου θα είναι ένα από τα κύρια αποτελέσματα της επανεργοποίησης του Ελευθέρου Πανεπιστημίου.

Η κοινωνία το είχε αγκαλιάσει σε υπερθετικό βαθμό γεμίζοντας ασφυκτικά τη Βιβλιοθήκη Κοραή, στην πρώτη του εμφάνιση, όταν οι κύκλοι σπουδών διεξάγονταν από το συγκεκριμένο φορέα. Η αποχώρηση του εμπνευστή του, Χρ. Μπελλέ, από τη Βιβλιοθήκη έκοψε για ένα διάστημα τη φορά. Η ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Παιδείας και Πολιτισμού «Ιωνία» έγινε με πρωταρχικό σκοπό να μην πάει χαμένη η αρχική προσπάθεια.

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο ενεργοποιήθηκε, είναι έτοιμο να ξεκινήσει 4 νέες ενότητες κύκλων μαθημάτων με την γνωστή ποιότητα καθηγητών και να προσφέρει δυνατότητες Παιδείας σε όλους τους Χιώτες, ανεξαρτήτου επιπέδου εκπαίδευσης. Στόχος του να κάνει τη μόρφωση προσιτή για όλους για αυτό και η οικονομική συμμετοχή στους κύκλους σπουδών είναι κυριολεκτικά συμβολική.

Με το κύρος του αντιπροέδρου της Διοικούσας Επιτροπής, καθηγητή Β. Φίλια, το πρόγραμμα αφορά μαθήματα νεότερης ελληνικής ιστορίας, εκπαιδευτικής ψυχολογίας, ψυχανάλυσης και φιλοσοφίας. Ειδικό ενδιαφέρον έχει η δυνατότητα εκμάθησης οθωμανικών από τον Δρ. Πανεπιστημίου του Χάρβαντ, Δημ. Λούπη.

Τις δυνατότητες και τους στόχους του Ελευθέρου Πανεπιστημίου αναλύει ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Χρ. Μπελλές. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ