24.5.2024 11:30

Ανακοινώθηκε το έργο της αναστήλωσης της ιστορικής έδρας του Ναυτικού Ομίλου Χίου

Στόχος να συγκεντρωθούν τα 4 εκ. ευρώ που απαιτούνται – Μέσα σε 18 μήνες η υλοποίηση του οράματος

Ο Ναυτικός Όμιλος Χίου (ΝΟΧ), το ιστορικό ναυταθλητικό σωματείο με έδρα την Χίο, ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας ανακαίνισης και αναστήλωσης των αθλητικών εγκαταστάσεών του. Μετά από χρόνια εγκατάλειψης, το εγχείρημα αυτό αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου περιβάλλοντος άθλησης, που θα στηρίζει και θα προάγει τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό στη Χίο, για παιδιά και ενήλικες, όλο τον χρόνο.

Στόχοι και Σχέδιο

Με την έγκριση των όρων δόμησης το Δεκέμβριο του 2023 από τις αρμόδιες αρχές, το σχέδιο περιλαμβάνει την ανοικοδόμηση του υπάρχοντος κτιρίου του σωματείου καθώς και την δημιουργία νέων κολυμβητικών δεξαμενών και πισίνων. Επιπλέον, προβλέπεται η ανάπτυξη χώρων και υπηρεσιών που θα εξυπηρετούν όχι μόνο τους αθλητές του σωματείου, αλλά και την ευρύτερη κοινότητα της Χίου.

Κάλεσμα για Υποστήριξη

Για την υλοποίηση αυτού του σπουδαίου εγχειρήματος, το οποίο θα ενισχύσει το νησί αφήνοντας ταυτόχρονα και παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, ο ΝΟΧ απευθύνει κάλεσμα για υποστήριξη με προσφορές και χορηγίες αφού το ποσό που απαιτείται είναι τα 4 εκ. ευρώ.

Οι εγκαταστάσεις του ΝΟΧ

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Χίου (ΝΟΧ) έχουν κατασκευαστεί την δεκαετία του ’70 στην παραλιακή ζώνη της πόλης της Χίου από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και παραχωρήθηκαν στον ΝΟΧ για τις αθλητικές και αγωνιστικές του ανάγκες.

Οι εγκαταστάσεις αποτελούνται από ένα κεντρικό κτίριο 2 ορόφων, ένα κτίσμα εισόδου/εκδοτήρια εισιτηρίων, στέγαστρο και πέργκολα στον εξωτερικό χώρο, κερκίδα θεατών με αποδυτήρια και κυλικείο, μια δεξαμενή κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης και 2 ισόγεια κτίρια που στεγάζουν τα τμήματα ιστιοπλοΐας και κωπηλασίας.

Σήμερα οι εγκαταστάσεις έχουν στο μεγαλύτερο τους μέρος εγκαταλειφθεί ενώ η δεξαμενή κολύμβησης έχει μπαζωθεί. Με το ΦΕΚ 133Α.Α.Π/03-06-2011, το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων χαρακτηρίζονται ως μνημείο.

Περιγραφή σχεδίου αποκατάστασης

Η ανοικοδόμηση της υπάρχουσας υποδομής έχει δύο βασικούς στόχους.

Την κατασκευή εγκαταστάσεων για την εκπαίδευση των αθλητών μας σε ένα αξιόπιστο και υψηλής ποιότητας περιβάλλον και την ανακαίνιση του κεντρικού κτιρίου που θα λειτουργεί ως χώρος συνάντησης, καφέ και εστιατόριο. 

Το σχέδιο αποτελείται από 2 φάσεις:

1. Αποκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων

2. Κατασκευή 2 νέων κολυμβητικών δεξαμενών.

Χρηματοδότηση

Η ανακαίνιση και αποκατάσταση των εγκαταστάσεων αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια που βασίζεται στη γενναιοδωρία και τη συμβολή των ιδιωτών. Μέσω ιδιωτικών δωρεών και χορηγιών, αυτό το φιλόδοξο έργο έχει ξεκινήσει να παίρνει σάρκα και οστά, επαναφέροντας ένα σημαντικό κομμάτι της κοινότητάς μας στο παρελθόν της δόξας του.

Ωστόσο, η επιτυχία αυτής της προσπάθειας δεν είναι αποκλειστικά ευθύνη των ευγενών δωρητών. Είναι επίσης μια υπόθεση που αφορά και την ενεργή συμμετοχή και στήριξη της τοπικής κοινότητας. Κάθε ποσό που συνεισφέρεται είναι σημαντικό για την πραγματοποίηση αυτού του ονείρου.

Χρονοδιάγραμμα σχεδίου

Η προγραμματισμένη διάρκεια του σχεδίου είναι 18 μήνες. Παράλληλα με τις εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης του κεντρικού κτιρίου καθώς και του περιβάλλοντα χώρου, θα γίνουν και οι εργασίες για την κατασκευή των κολυμβητικών δεξαμενών.

Σχετικά με τον Ναυτικό Όμιλο Χίου (ΝΟΧ):

Ο ΝΟΧ ιδρύθηκε το 1930 και είναι ένα ιστορικό ναυταθλητικό και πλέον μη κερδοσκοπικό σωματείο, με έδρα την Χίο. Έχει γίνει γνωστός κυρίως για την ομάδα υδατοσφαίρισης η οποία συμμετέχει στην Α1 Εθνική κατηγορία ανδρών. Ξεκίνησε ως λέσχη και μετέπειτα μετατράπηκε σε ένα αθλητικό σωματείο, ανοιχτό σε όλους. Έτσι, άρχισε η πλούσια αθλητική δραστηριότητά του στο ναυταθλητισμό, αφήνοντας παράδοση.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ