4.4.2018 16:59

Αλέθουν χρήματα επισκευών οι μύλοι χωρίς καμία ανταποδοτικότητα

Σήμα κατατεθέν για την εικόνα του νησιού οι μύλοι των Ταμπάκικων αλλά ταυτόχρονα κι ένα μνημείο νεότερης εποχής ιδιαίτερα δαπανηρό στη συντήρηση του καθώς ουσιαστικά εισχωρεί στη θάλασσα.

Τα στατικά προβλήματα των μύλων σοβαρά, προσκρούουν καταρχήν στην αποκατάσταση τους στο γεγονός ότι έχουν οριοθετηθεί εντός αιγιαλού και ήδη οι δημοτικές υπηρεσίες προετοιμάζουν αίτημα επαναχάραξης του για το συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να μην εμποδιστούν οι αναγκαίες σωστικές επεμβάσεις.

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε τη δαπάνη, με απευθείας ανάθεση, του ποσού των 23.400 ευρώ για εργασίες συντήρησης. Πιο συγκεκριμένα ο καραβομαραγκός Δημ. Μωράκης πρότεινε στο Δήμο να αντιγράψει την τεχνική των μύλων του Ανέμωνα στην επισκευή των ξύλων της αντένας και την αντικατάσταση των πανιών.
Παράλληλα η Τεχνική Υπηρεσία προωθεί γεωτεχνική μελέτη για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της καθίζησης που έχει ως αποτέλεσμα οι Μύλοι να βουλιάζουν.

Δαπανηρή συντήρηση – ελάχιστο αποτέλεσμα

Μέσα στην τελευταία δεκαετία στην επισκευή των μύλων έχουν δαπανηθεί σημαντικά ποσά από το δημοτικό ταμείο. Η «δημοτική επένδυση» στους μύλους δεν έχει όμως χαρακτηριστικά ανταποδοτικότητας, καθώς η απουσία ελέγχου στην ευρύτερη περιοχή και η έλλειψη φροντίδας τις περισσότερες φορές φέρνουν το Δήμο απολογούμενο για την κάκιστη εσωτερική εικόνα που παρουσιάζουν οι μύλοι. Η περιοχή συχνά μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο, δίχως να ανταποδίδει στο κοινωνικό σύνολο τις δαπάνες που απαιτούνται για τη συντήρηση της.

Ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή η δημοτική αρχή, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, να συζητήσουν για τη δυνατότητα ήπιας τουριστικής χρήσης των μύλων, σημείου που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών του νησιού. Μια αξιοποίηση τους προς αυτή την κατεύθυνση θα αντιμετωπίζει τις ετήσιες αναγκαίες δαπάνες συντήρησης και θα λειτουργεί προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ