Χίος Πόλη

13/2/18 10:28

τελ. ενημ.: 13/2/18 19:08

5 ενστάσεις του τεχνικού κόσμου για τη μεθόδευση των αλλαγών στο κέντρο της πρωτεύουσας

«ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΗΣΣΟΝΟΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΝΟΣ ΜΟΝΟ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ» ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟ ΥΦΟΣ ΤΟ Τ.Ε.Ε.

Σοβαρές ενστάσεις, τις οποίες θα βρει μπροστά της η δημοτική αρχή στην παρουσίαση του βασικού κορμού των προτάσεων για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στην εκδήλωση που έχει προαναγγείλει για την προσεχή Πέμπτη, διατυπώνει επίσημα η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου  του ΤΕΕ σε επιστολή που κατέθεσε στο δήμαρχο.

Στην επιστολή, αφού επισημαίνεται ότι πέρασε διάστημα 10 μηνών για να ενημερωθούν, έπειτα από αίτημα τους, οι εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου, καταλήγουν στα ακόλουθα συμπεράσματα:

1. Το εγκεκριμένο σχέδιο ΒΑΑ περιορίζεται σε μία στενή περιοχή επεμβάσεων και χρειάζεται να ελεγχθεί η συνάφεια με τα υπό εκπόνηση σχεδία (ΓΠΣ, Master Plan λιμένα)

2. Για ένα τόσο σημαντικό για την πόλη της Χίου έργο ευρείας κλίμακας, που αλλάζει πλήρως την εικόνα και λειτουργία του κέντρου της πόλης, η διαβούλευση είναι ελλιπής, διότι έχει γίνει μόνο σε πρώιμο στάδιο επί των γενικών στόχων.

3. Οι διάφορες αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων που προβλέπονται είναι ύψιστης σημασίας για την ποιότητα ζωής στην πόλη της Χίου και ως εκ τούτου απαιτείται η επιλογή της κατά το δυνατό βέλτιστης λύσης . Προς το σκοπό αυτό έχει εκδοθεί και ισχύει η Υ.Α. 26804 (ΦΕΚ Β/1427) η οποία καθιστά υποχρεωτική τη διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για κάθε αξιόλογο έργο (και ως αξιόλογο ορίζονται ρητά οι δημοτικοί κήποι).

4. Δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση των προβλεπόμενων αλλαγών κυκλοφορίας των οχημάτων στην περιοχή των επεμβάσεων.

5. Η εκπόνηση μελετών με τη μέθοδο των δωρεών αποτελεί ουσιαστικά έναν έμμεσο τρόπο «απευθείας αναθέσεων» και παρόλο που προβλέπεται από τη νομοθεσία, η διαρκής χρήση αυτού του τρόπου δημιουργεί εντάσεις μεταξύ των συναδέλφων.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν πρόκειται για μια μελέτη ήσσονος κλίμακας που μπορεί να είναι αποτέλεσμα δουλειάς ενός μόνο μελετητικού σχήματος, χωρίς παρεμβάσεις από τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία. Είναι σημαντικό αντί μιας ακόμα παρουσίασης ενός έργου υπό αίρεση, να προηγηθεί ουσιαστική ανοιχτή διαβούλευση με φορείς, επαγγελματίες και κατοίκους της πόλης, για τις μελέτες και τα έργα που προτείνονται ειδικά στο κέντρο της πόλης», επισημαίνει αυστηρά το ΤΕΕ, το οποίο επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειες, αν συνεχιστεί η πληρωμή μελετών με δωρεές.

Σφυγμομέτρηση;

Ενδεικτική πάντως του κλίματος δυσπιστίας του τεχνικού κόσμου είναι η μη απόφαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση του. Ουσιαστικά η μελέτη θα παρουσιαστεί υπό την αίρεση της σοβαρής πιθανότητας να απορριφθεί από το Σ.Α., με τα 4 μέλη του οποίου να αποφεύγουν να λάβουν μόνα τους την ευθύνη μιας έγκρισης ή μιας απόρριψης, περισσότερο αναμένουν να σφυγμομετρήσουν τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και των φορέων κατά την παρουσίαση.

 

Σχόλια άρθρου: 0

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση