7.6.2022 13:23

Τα καθαρότερα νερά για κολύμβηση στην Ευρώπη: Η θέση της Ελλάδας

Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης της Ευρώπης έχει βελτιωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες και μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) αποκαλύπτει ότι σχεδόν το 85% των τοποθεσιών κολύμβησής του κατατάσσονται πλέον ως «εξαιρετικές».

Η ετήσια έκθεση για τα νερά όπου μπορεί κάποιος να κάνει μπάνιο εξέτασε σχεδόν 22.000 σημεία στην ενδοχώρα και τις παράκτιες περιοχές στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας αποχωρήσει από την ΕΕ, απουσίαζε από την έκθεση για πρώτη φορά.

Η Αυστρία, γνωστή για τις πολλές όμορφες λίμνες της, συμπεριλαμβανομένων των αλπικών νερών του Achensee στο Τιρόλο και της σμαραγδένιας απόχρωσης Weissensee στην Καρινθία, βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, με το 97,7% των νερών της να χαρακτηρίζονται ως «άριστα».

Αμέσως μετά στον βαθμολογικό πίνακα βρίσκονται τέσσερα μεσογειακά φαβορί για διακοπές: Μάλτα, Ελλάδα, Κροατία και Κύπρος. Η Δανία και η Γερμανία είναι οι άλλες χώρες όπου περισσότεροι από 9 στους 10 τοποθεσίες έλαβαν την κορυφαία βαθμολογία.

Η Πορτογαλία βρίσκεται στο Νο. 10, με 88,5%, ενώ η Ιταλία (87,9%) και η Ισπανία (87,4%) βρίσκονται στη 12η και 13η θέση αντίστοιχα.

Η Γαλλία ακολουθεί πιο κάτω στην κατάταξη, με 75,7%, ενώ η Πολωνία κατέλαβε τη χαμηλότερη θέση με μόλις 44,5%.

Η αξιολόγηση συντάχθηκε από τον ΕΟΠ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι τοπικές και εθνικές αρχές έλαβαν δείγματα νερού κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου και τα ανέλυσαν για τους τύπους βακτηρίων που υποδηλώνουν ρύπανση από τα λύματα και την κτηνοτροφία.

Στη συνέχεια τα νερά κρίθηκαν «άριστα», «καλά», «επαρκή» ή «φτωχά», σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κολύμπι σε νερά που κατατάσσονται ως φτωχά μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια, ενώ, εάν το νερό καταποθεί, οι κολυμβητές μπορεί να εμφανίσουν πόνους στο στομάχι ή διάρροια.

Η Γαλλία είχε συνολικά 99 σημεία κολύμβησης που βαθμολογήθηκαν ως «φτωχά», πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε να κλείσουν για όλη την επόμενη κολυμβητική περίοδο, με μέτρα που ελήφθησαν για τη μείωση της ρύπανσης και την εξάλειψη των κινδύνων για την υγεία.

Οι τοποθεσίες που έχουν χαρακτηριστεί φτωχές για πέντε συνεχόμενα χρόνια πρέπει να κλείσουν οριστικά. Αυτό συνέβη σε 31 σημεία κολύμβησης στην Ιταλία, οκτώ στη Γαλλία και δύο στην Ολλανδία.

Ο κανόνας αυτός αποτελεί μέρος της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης που εγκρίθηκε το 2006 και είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό των εξαιρετικών τοποθεσιών να αυξάνεται συνεχώς από τότε. Η ποιότητα των υδάτων της ΕΕ είναι γενικά υψηλή με τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας του νερού να πληρούνται στο 95,2% όλων των τοποθεσιών που αξιολογήθηκαν.

Τα καθαρότερα νερά της Ευρώπης

1. Αυστρία (97,7%)

2. Μάλτα (96,6%)

3. Ελλάδα (95,8%)

4. Κροατία (95,7%)

5. Κύπρος (93,3%)

6. Δανία (91,9%)

7. Γερμανία (90,4%)

8. Βουλγαρία (89,8%)

9. Λιθουανία (89,2%)

10. Πορτογαλία (88,5%)

Πηγή: CNN

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ