5.9.2023 12:14

Συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος – «Στο τραπέζι» οι νέες ταυτότητες

Από την πλευρά της η κυβέρνηση τόσο δια του αρμόδιου υπουργού, κ. Γιάννη Οικονόμου, όσο και δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Παύλου Μαρινάκη, έχει τονίσει ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος από τις νέες ταυτότητες

Στη νέα της Συνοδική Περίοδο, την 167η, εισέρχεται από σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία, σύμφωνα με το πρόγραμμα, αναμένεται να συνεδριάσει έως και την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναμένεται να τοποθετηθούν για το ζήτημα των νέων ταυτοτήτων, το οποίο φαίνεται να έχει «διχάσει» μια μικρή μερίδα πολιτών. Ήδη την περασμένη εβδομάδα υπήρξε και η πρώτη πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στις νέες ταυτότητες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν, περίπου, 3.000 διαδηλωτές. 

Ηχηρή ήταν και η παρέμβαση του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας για το ζήτημα των νέων ταυτοτήτων, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους πριν από λίγες ημέρες. «Χρειάζεται σύνεση και φρόνηση», ανέφερε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. «Σκεφθείτε ότι κάποιοι από τους συνανθρώπους μας, που σήμερα συνωστίζονται να εκδώσουν ταυτότητες, μπορεί να ήσαν ανάμεσα σε εκείνους που διαδήλωναν εναντίον αυτών των ίδιων ταυτοτήτων επειδή δεν ανέγραψαν το θρήσκευμα. Γι’ αυτό χρειάζεται να σκεφτόμαστε σοβαρά και να μην αντιδρούμε παρορμητικά», τόνισε ο Μακαριώτατος, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις της Συνόδου και να εμπιστευόμαστε την Εκκλησία. Είναι πιο σημαντικό να μένουμε ενωμένοι με τις αποφάσεις της Εκκλησίας, παρά προσκολλημένοι στην ατομική μας γνώμη. Καλούμαστε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία, η οποία με σοβαρότητα, σκέψη και σοφία παίρνει τις αποφάσεις».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση τόσο δια του αρμόδιου υπουργού, κ. Γιάννη Οικονόμου, όσο και δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Παύλου Μαρινάκη, έχει τονίσει ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος από τις νέες ταυτότητες. Μάλιστα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτησ εξέδωσε και Δελτίο Τύπου σε μορφή ερωταποκρίσεων. Στο ερώτημα εάν «θα αναγράφονται πληροφορίες θρησκευτικού ενδιαφέροντος στο νέο δελτίο ταυτότητας που θίγουν την πίστη», δίνεται η απάντηση ότι: «Η σύνδεση του νέου δελτίου ταυτότητας με τη χριστιανική πίστη αποτελεί στυγνή καπηλεία και παραχάραξη της Ορθοδοξίας. Η έκδοση τους δεν άπτεται στο ελάχιστο του πυρήνα τόσο της χριστιανοσύνης, όσο και οποιουδήποτε άλλου δόγματος και θρησκεύματος. Το δελτίο ταυτότητας Ελλήνων πολιτών αποτελεί ένα διοικητικό έγγραφο και δεν αναγράφεται καμία πληροφορία θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Συνεπώς, δεν τίθεται κανένα θέμα που σχετίζεται με το όποιο θρησκευτικό προσανατολισμό και ευαισθησία των πολιτών».

Να σημειωθεί ότι η νέα σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου περιλαμβάνει παλαιούς στην ιεραρχία αρχιερείς, αλλά και μητροπολίτες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ