30.10.2023 12:04

Λογαριασμοί ρεύματος: Τέλος οι οριζόντιες επιδοτήσεις

Έρχεται νέο σύστημα με «πολύχρωμα» τιμολόγια

Με τις οριζόντιες επιδοτήσεις και όλα τα έκτακτα μέτρα για τη συγκράτηση του κόστους στους λογαριασμούς ρεύματος να λήγουν στο τέλος του έτος, η κυβέρνηση ετοιμάζει να εφαρμόσει ένα νέο σύστημα με πολύχρωμα τιμολόγια.

Σύμφωνα με το OPEN υ θα υπάρχουν τρία διαφορετικά τιμολόγια: Τα μπλε που θα έχουν σταθερή τιμή, τα πράσινα με κυμαινόμενη τιμή που θα ανακοινώνεται είτε εκ των προτέρων είτε εκ των υστέρων ενώ τέλος θα υπάρχει το ενιαίο τιμολογιο για το οποίο θα γίνουν οι ανακοινώσεις εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Το ενιαίο τιμολόγιο θα εφαρμοστεί σε όποιον δεν επιλέξει τα μπλε και τα πράσινα. Η τιμή του θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων και θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης τον επόμενο μήνα, όπως ακριβώς στους έναντι και εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, ενώ θα υπάρχει και μία νέα ρήτρα αναπροσαρμογής.

Τι θα ισχύει για όσους ζεσταίνονται με ρεύμα
Ένα νέο επίδομα θέρμανσης αναμένεται να βρίσκεται μέσα στο πακέτο μέτρων για την ενέργεια το οποίο θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση τις προσεχείς ημέρες και θα αφορά τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα.

Εκτιμάται ότι το επίδομα για το ρεύμα θα δοθεί με βάση τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης που χορηγείται για όσους θερμαίνονται με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και πέλετ.

Όπως αναφέρει το STAR, το βασικό επίδομα είναι στα 350 ευρώ, όπως δηλαδή και για το πετρέλαιο, με έναρξη το νέο έτος. Θα αφορά σε κύρια κατοικία μόνιμη, όχι δευτερεύουσα ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Το εύρος κυμαίνεται ανάλογα την περιοχή κατοικίας και είναι από 100 ευρώ ως 800 ευρώ. Θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, ενώ αυξάνεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.

Για τη χορήγηση του επιδόματος είναι πιθανόν να χρειαστεί ο δικαιούχος να υποβάλει στην πλατφόρμα mythermansi τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Ενώ σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA το μέτρο θα ισχύσει από 1/1 έως τις 30/04 και θα αφορά θέρμανση με:

  • Αir-condition
  • Ηλεκτρικές σόμπες
  • Θερμάστρες – θερμοπομπούς
  • Αντλίες Θερμότητας

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ