2.1.2023 7:18

Καιρός: Προβληματίζει τους επιστήμονες η παρατεταμένη καλοκαιρία στην Ελλάδα

Η παρατεταμένη ζέστη στην χώρα μας προβληματίζει τους ειδικούς, που λένε πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των αρμοδίων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και της ξηρασίας.

Το 2022 αποχαιρέτησε την Ελλάδα και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ήλιο, θάλασσα και θερμοκρασίες ασυνήθιστα υψηλές για αυτή την περίοδο.

Μετά τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά βρήκε πολύ κόσμο – κυρίως τους χειμερινούς κολυμβητές, βεβαίως – με μαγιό στην παραλία.

Η μετακίνηση του πολικού μετώπου από τον Βόρειο Πόλο προς το νοτιότερο σημείο των τελευταίων 60 ετών έβαλε στην… κατάψυξη τις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά καθυστέρησε τον χειμώνα στην Ευρώπη.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως θα πρέπει παράλληλα να υπάρξει συνεργασία όλων των αρμοδίων για τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες που μπορούν να υπάρξουν, όπως οι δασικές πυρκαγιές και η ξηρασία.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι δεν αναμένουμε «ιστορικό χιονιά» στη χώρα φέτος.

Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ο καιρός θα γίνει ακόμη καλύτερος με άνοδο της θερμοκρασίας και ημέρες με ηλιοφάνεια, καθώς σύμφωνα με τα Μερομήνια έρχονται οι Αλκυονίδες ημέρες.

Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι διαφωνούν, αφού όπως – λογικά – λένε, για να έχουμε Αλκυονίδες, θα πρέπει να έχουμε χειμώνα – και ο χειμώνας δεν φαίνεται να έρχεται προς το παρόν.

Μετά από ένα διάλειμμα καλοκαιρίας λίγων ημερών, πάντως, αναμένεται επιδείνωση του καιρού την τρίτη εβδομάδα του μήνα.

Περαιτέρω και πιο γενικευμένη επιδείνωση του καιρού, με κύριο χαρακτηριστικό την πτώση της θερμοκρασίας, θα υπάρξει στο τέλος του Ιανουαρίου.

Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψομετρικά επίπεδα, ακόμα και στα πεδινά της Ελλάδας.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ