19.10.2023 7:17

400 ευρώ διοικητικό πρόστιμο για όσους «κρατάνε» θέση στάθμευσης

Κάποιοι συμπολίτες έχουν το συνήθειο να τοποθετούν κώνους, γλάστρες, καρέκλες, προκειμένου να «δεσμεύσουν» μια θέση πάρκινγκ…

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζουν, αν και οι περισσότεροι εξ’ αυτών το ξέρουν καλά, τους έχουμε νέα… Είναι παράνομο!

Πολλές φορές και ειδικότερα στα πιο πολυσύχναστα σημεία του αστικού ιστού, θα έχετε βρεθεί στην άχαρη συνθήκη να κάνετε συνεχείς κύκλους, μέχρι να βρείτε μια θέση για να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας.

Πέραν του αυτονόητου προβλήματος, που δημιουργεί ο μεγάλος αριθμός των αυτοκινήτων, όλο και κάποια κενή θέση, θα είναι… δεσμευμένη, με κώνους, τσιμεντόλιθους, καρέκλες, μεταφερόμενους κάδους απορριμμάτων και διάφορα ακόμα… ομορφιές.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας απαγορεύει οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια και επισύρει πρόστιμο στους παραβάτες.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 48 παράγραφο 1 του ΚΟΚ («Κατάληψη τμήματος οδού και πεζοδρομίου») αναφέρεται ότι «απαγορεύεται η διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς».

Η παραπάνω παράβαση τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ.

Υπάρχουν εξαιρέσεις;

Βάσει του ΚΟΚ: η κατάληψη του οδοστρώματος με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια επιτρέπεται σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις ή σε ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, εφόσον υπάρχει αρκετός χώρος, μετά από άδεια των Δημοτικών/Κοινοτικών ή Αστυνομικών Αρχών.

Πηγή 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ