16.12.2017 16:11

«Αν θεωρήσεις ότι έχεις πετύχει κάτι παραπάνω απ’ ότι πραγματικά έχεις πετύχει, τότε δεν είσαι επιτυχημένος»

• Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΣ, ίσως ο κορυφαίος Έλληνας bartender, εξηγεί το … κοκτέιλ της ομαδικής επιτυχίας του Oz.

Ο Ιάκωβος Κωνσταντάς, άρτι αφιχθείς από τη Νέα Υόρκη και έχοντας κάνει τους Bar Travelers ανά τον κόσμο να αναρωτιούνται πού «πέφτει» η Χίος με την πρωτιά του στον διαγωνισμό Nikka Perfect Serve 2017,  μιλάει στον «π» για την έναρξη του ταξιδιού του στο Oz, για την ομάδα του, για το μυστικό της επιτυχίας και για το τι έπεται στη συνέχεια.

Politischios.gr

Κυριακή Μαυριάνου

Πώς ξεκίνησε το ταξίδι «Oz»;

Από ένα κοκτέιλ με φίλους (γέλια)… Είχα πάει μετά τη δουλειά να πιω ένα ποτό στο μαγαζί της Στοάς Φραγκάκη, εκεί είδα, έμαθα ότι ζητούσαν προσωπικό για να εργαστεί και κάπως έτσι, χωρίς πολλά- πολλά, ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τους αδερφούς Γεωργούλη. Μπορώ να πω ότι το μαγαζί, σαν χώρος, με κέρδισε από την πρώτη στιγμή.

Ήταν ένα όνειρο το bartending, θέμα τύχης  ή … γραφτό να συμβεί;

Όνειρο… Πλέον μπορώ να πω ότι μιλάμε για όνειρο, καθώς οι πρώτες συζητήσεις που έκανα με τον Δημήτρη (ιδιοκτήτη του Oz) για διάφορους διαγωνισμούς που διεξαγόταν ανά τον κόσμο κατέληγαν στη φράση «τι ωραία που θα ήταν να μπορούσαμε να πάρουμε μέρος και να ταξιδέψουμε τον κόσμο μέσα από τη δουλειά μας». Και τελικά τα καταφέραμε! Μιλάω στον πρώτο πληθυντικό,  γιατί κάθε δική μου προσπάθεια αντικατοπτρίζει την προσπάθεια ολόκληρης της ομάδας του Oz, σαν μια μονάδα. Ο ένας βοηθάει τον άλλον για να μπορέσει να πετύχει το άλλο μέλος τον σκοπό του.

Σε αυτά τα 5 χρόνια που είσαι μέλος της οικογένειας του Oz, τι θα άλλαζες;

Κυβέρνηση… Φυσικά κάνω πλάκα, γιατί πολύ απλά δεν θα άλλαζα τίποτα απολύτως. Κάθε αποτυχία είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία και μέχρι να καταφέρουμε όλα αυτά, περάσαμε από 40 κύματα.

Μία, μόνο μία, επαγγελματική ευχή;

Δύσκολη αλλά ταυτόχρονα εύκολη ερώτηση. Εύχομαι να μπορέσω να γυρίσω όλο τον κόσμο και να γνωρίσω ανθρώπους μέσα από τη δουλειά μου. Bar, πόλεις, κουλτούρες, γεύσεις…

Τι έχει αλλάξει στον Ιάκωβο μετά από όλες αυτές τις διακρίσεις;

Τίποτα, όσο απίστευτο και αν ακούγεται. Το μότο που επέλεξα να έχω στη ζωή μου, σε όλα τα επίπεδα, είναι «να έχεις το κεφάλι κάτω και να δουλεύεις σκληρά». Το τι θα αλλάξει δεν το κρίνεις εσύ. Αν χαλάσεις την ιδιοσυγκρασία σου θεωρώντας ότι έχεις πετύχει κάτι παραπάνω από αυτό που στην πραγματικότητα έχεις πετύχει, δεν θα είσαι επιτυχημένος.

Ποια συναισθήματα σου δημιουργούνται στη σκέψη ότι η ομάδα του Οz κατάφερε, με τον δικό της τρόπο, να κάνει τη Χίο παραπάνω γνωστή, εντός και εκτός συνόρων;

Μέρος της δουλειάς μας σαν cocktail bar και σαν άτομα είναι να βοηθήσουμε τον τόπο μας. Ο τόπος μας αυτή τη στιγμή, καιρό τώρα, πονάει. Εάν με τον τρόπο μας καταφέρνουμε να κάνουμε έστω λίγο καλύτερη την ποιότητα ζωής στη Χίο, τότε είμαστε ικανοποιημένοι. Είναι καθήκον μας να προβάλουμε τη Χίο μας.

Υπάρχει συνταγή για την επιτυχία;

Φυσικά! Η επιτυχία δεν έρχεται μόνη της, χρειάζονται τα κατάλληλα υλικά για να φτιαχτεί. Η επιτυχία έρχεται με πάρα πολύ σκληρή δουλειά. Η ομάδα μας λειτουργεί με πλάνο διετίας, τίποτα δεν έρχεται στην τύχη. Θα χρησιμοποιήσω την φράση του γκραφίστα Banksy για να σου απαντήσω ολοκληρωμένα σε αυτή την ερώτηση. «If you get tired learn to rest, not to quit», δηλαδή «αν κουραστείς μάθε να ξεκουράζεσαι, όχι να παραιτείσαι».

Εάν είχες την ευκαιρία να γεράσεις σε ποιο μέρος της γης ήθελες, ποιο θα διάλεγες;

Αυτό θα στο απαντήσω καλύτερα στα 60 μου (γέλια)… Στη Χίο! Το λέω με βεβαιότητα, αν και δεν έχω γυρίσει όλο τον κόσμο ακόμη, γιατί το σημαντικότερο στη ζωή μας είναι η οικογένεια και η δική μου βρίσκεται εδώ.

Γίνε για λίγα δευτερόλεπτα κριτής και πες μας, ποια συνταγή σου θα βράβευες;

Το αγαπημένο συστατικό που χρησιμοποιώ είναι η μαστίχα. Επομένως θα βράβευα το «Mastiha sour», ένα cocktail  που εδώ και 5 χρόνια είναι το best seller ποτό του Oz.  Μαστίχα, σπιτική λεμονάδα, βασιλικός, μείγμα διάφορων μπαχαρικών και… αυτά!

Ένα υλικό που δεν αντικαθιστάς ποτέ;

Δεν υπάρχει. Τα ποτά που φτιάχνω οφείλουν να ταιριάζουν στον χαρακτήρα του εκάστοτε  πελάτη. Σε κάποιον αρέσει η μαστίχα σε κάποιον άλλον όχι… Πρέπει, όταν ο πελάτης πιει την πρώτη γουλιά από το cocktail του, να νιώσει ότι «του ταιριάζει».

Τι μπορεί να σε εμπνεύσει για να δημιουργήσεις ένα cocktail;

Κάθε συνταγή που φτιάχνω μου αρέσει να τη συνδέω με μία ιστορία, δεν είναι τίποτα και κανένας συνδυασμός απρόσωπος. Πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι οτιδήποτε εκείνη τη στιγμή που παρασκευάζω ένα ποτό.

Είσαι ένα ενεργό και αναντικατάστατο μέλος του «The Mastiha Project». Tο μεγαλύτερο όνειρο αυτής της ομάδας ποιο είναι;

Αρχικά είμαι περήφανο μέλος αυτής της ομάδας! Θα σας πω λίγο ότι στο χώρο του bartending υπάρχει ένας κλάδος που ανήκουν οι travelers, οι οποίοι είναι πρωταγωνιστές των bar σε κάθε χώρα και γυρίζουν τον πλανήτη ανταλλάσσοντας με άλλους «του χώρου» πληροφορίες, γεύσεις, γνώσεις. Με γνώμονα τους travelers αποφασίσαμε να φέρουμε την κουλτούρα αυτή στη Χίο, ώστε μέσω του «The Mastiha Project» να γνωρίσουν το νησί μας όλοι αυτοί. Έτσι θα μπορέσουν να λάβουν όλες τις πληροφορίες της μαστίχας και να τις εξαπλώσουν σε όλον τον κόσμο. Ο μεγάλος σκοπός του project είναι να φέρουμε τη μαστίχα σαν πρώτη ύλη στα bars και στα εστιατόρια.

-  Βάλε μας σε νεοϋορκέζικο κλίμα και εξήγησε μας την πορεία κατάκτησης του διαγωνισμού Nikka Serve 2017.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβρη, όταν έλαβα μέρος στον διαγωνισμό την Nikka Omakase Ichi- Go, Ichi- E. Για όσους αναρωτηθούν τι σημαίνει όλο αυτό θα σας πω ότι στα ιαπωνικά omakase σημαίνει «το αφήνω πάνω σου» και Ichi-Go Ichi-E σημαίνει «κάθε στιγμή είναι μόνο μία». Επομένως, με τη συμμετοχή μου σε αυτόν τον διαγωνισμό εξασφάλισα μέσω της πρώτης θέσης, ανάμεσα σε 10 barmen, το εισιτήριο για τη Νέα Υόρκη και τον ομώνυμο διαγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.  Εκεί αναμετρήθηκα με κορυφαία ονόματα αντρών και γυναικών στο χώρο των cocktail. Ο ένας από τους «αντιπάλους» μου είναι barman στο American bar, το καλύτερο bar στον κόσμο… καταλαβαίνεις.

Μας δόθηκαν δύο δοκιμασίες, η μία ήταν παρασκευή ποτού και η άλλη δοκιμασία ήταν να δημιουργήσουμε την καλύτερη εμπειρία ποτού στον κριτή μας. Το πιο «αστείο» σε αυτόν το διαγωνισμό είναι ότι είχα κριτή τον «δάσκαλο μου», δηλαδή τον συγγραφέα των βιβλίων που διάβαζα για να πάω έτοιμος στο διαγωνισμό, ο οποίος καθόταν απέναντί μου (γέλια)… Ήταν ο πρώτος συγγραφέας βιβλίων, που αναφέρονται στη δουλειά μου, που διάβασα ποτέ.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ