17.6.2017 13:22

"Πάντα την συγκινούσε η θάλασσα και η μουσική"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ "FUNCY"

Πάντα την συγκινούσε η θάλασσα και η μουσική. Μετά ήρθε και μια άλλη μεγάλη αγάπη, η ψυχολογία την οποία εξασκεί και ως επάγγελμα. Πιστεύει ότι η ψυχολογία συμπληρώνει τη μουσική γιατί και οι δύο έχουν ως στόχο τη θεραπεία της ψυχής, τη δόνηση του συναισθήματος και αν υπάρχει αποδοχή και αλήθεια σ’ αυτό που κάνει, δουλεύει πολύ καλά και στον ακροατή. Ας την γνωρίσουμε!

Συνέντευξη της Γιάννα Φαφαλιού στο funcy.eu της Κύπρου

 

Μίλησε μας λίγο για την παιδική σου ηλικία.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Χίο. Κατάγομαι από ναυτική οικογένεια με μπαμπά καπετάνιο, πράγμα το οποίο καθόρισε τη ζωή μου γιατί μου έλειπε πολύ. Από μικρή δύο πράγματα με συγκινούσαν, η θάλασσα και η μουσική. Τελικά ασχολήθηκα και με τα δύο, στο πρώτο ως κολυμβήτρια, στο δεύτερο ως τραγουδίστρια.

Ποιες ήταν οι πρώτες σου εμπειρίες σχετικά με τη μουσική;

Όταν ήμουν 8 ετών, η μαμά μου με έγραψε στο Ωδείο για να μάθω πιάνο (το οποίο και σπούδασα για 12 χρόνια). Η δασκάλα μου το είχε παράπονο γιατί δεν διάβαζα, τα έπαιζα όλα με το αφτί. Σύντομα ανακάλυψαν ότι έχω ωραία φωνή, κι από κει και πέρα άρχισε η μουσική μου “καριέρα”! Επίσης είχα παππού ψάλτη και δάσκαλο Βυζαντινής μουσικής – μεγάλωσα με το ΠΑ-ΒΟΥ-ΓΑ-ΔΙ-ΚΑΙ-ΖΟ-ΝΙ αλλά και με Γλυκερία, Αλεξίου και Μαρινέλα.

Στα 8 σου χρόνια συμμετείχες στην πρώτη σου συναυλία. Μίλησε μας λίγο γι’ αυτή την εμπειρία.

Είναι μία ανάμνηση που δεν θα ξεχάσω ποτέ, τότε με τις Επιδείξεις του Ωδείου στο οποίο πήγαινα. Οκτώ ετών να τραγουδάω σόλο το «Κάτω στης Μαργαρίτας τ’ Αλωνάκι» και 500 άτομα να σηκώνονται όρθιοι και να μου διακόπτουν το τραγούδι από το χειροκρότημα…. Νομίζω εκείνη τη στιγμή που δεν είχα καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει, μπήκε η «σφραγίδα» για το σκοπό μου σ’ αυτήν τη ζωή.

Έχεις σπουδάσει Ψυχολογία και την εξασκείς σαν επάγγελμα. Μίλησε μας γι’ αυτό το κομμάτι της ζωής σου.

Από μικρή ήθελα να σπουδάσω και να ασχοληθώ με τον άνθρωπο. Το ’92 που πέρασα στη Φιλοσοφική Αθηνών, η Ψυχολογία ήταν ακόμη στα σπάργανα, γι΄ αυτό και μετά συνέχισα με διάφορες εκπαιδεύσεις για να συλλέξω γνώσεις και πληροφορίες καθώς και με ατομική ψυχοθεραπεία προκειμένου να μάθω καλύτερα τον εαυτό μου. Η γνώση του ανθρώπου δεν τελειώνει ποτέ, είμαι οπαδός της δια-βίου μάθησης και νομίζω όσο μεγαλώνω θα μαθαίνω. Επίσης δεν μπορώ να με φανταστώ χωρίς ψυχολογία στη ζωή μου – μου δίνει ισορροπία.

Πως συνδυάζεται η Μουσική με την Ψυχολογία;

Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, το ένα συμπληρώνει το άλλο. Και τα δύο έχουν ως στόχο τη θεραπεία της ψυχής, τη δόνηση του συναισθήματος και αν υπάρχει αποδοχή και αλήθεια σ’ αυτό που κάνουμε, δουλεύει πολύ καλά και στον ακροατή. Είναι ένα «feedback» που το παίρνω συνεχώς από τον κόσμο όταν τραγουδάω.

Πως ήτανε η εμπειρία σου κατά τη συμμετοχή σου στο Ελληνικό Rising Star;

Θα τη χαρακτήριζα υπέροχη. Δε μετάνιωσα ούτε στιγμή που το έκανα, ήμουν άλλωστε αποφασισμένη, έτοιμη και εστιασμένη στο στόχο. Αλλά επειδή ως άνθρωπος δίνω έμφαση και στο «σχετίζεσθαι», οι νέες σχέσεις που δημιουργήθηκαν μέσα από το παιχνίδι ήταν δώρο Θεού για μένα. Και φυσικά, τα μεγάλα δώρα μου, η συνεργασία μου με τη Heaven και την κυκλοφορία του τραγουδιού «Μια γυναίκα μόνο ξέρει» και οι συναυλίες με τον Κώστα Μακεδόνα που με επέλεξε να είμαι στο πλάι του.

Μίλησε μας για τη ζωή σου μετά το Rising Star.

Η «μετά-Rising” εποχή είναι συναρπαστική, με πολύ τρέξιμο, πολλές επικοινωνίες, εν-δυνάμει συνεργασίες και φυσικά τις σταθερές μου αξίες που είναι η κόρη μου, το νησί μου και η δουλειά μου ως ψυχολόγος.

Έχεις κάνει συνεργασίες με μεγάλους ερμηνευτές. Μπορείς να αναφέρεις μερικούς;

Η πρώτη «μύηση» δόθηκε από τον Παντελή Θαλασσινό στη «Μυροβόλο» Χίο, μετά, στα φοιτητικά χρόνια με Βασίλη Λέκκα, «Σταυρός του Νότου» για 2 χρόνια (η αξέχαστη Ροκ περίοδος της ζωής μου με Κακέπη, Αλουπογιάννη, Ιακώβου, Γκαγκαστάθη, κ.α), Γιουροβίζιον το 2004 με Ρουβά στην Κων/πολη, Ρόκκο, Γιάννη Βαρδή, Παναγιώτη Μάργαρη, Λάκη Παπαδόπουλο, τι να πρωτογράψω…

Το 2004 σε είδαμε στο πλευρό του Σάκη Ρουβά. Μίλησε μας για την εμπειρία Eurovision.

Αλησμόνητη – αν και τότε είχε χαρακτηριστεί «φιάσκο». Πάντα ήθελα ν’ ανέβω σ΄ αυτή τη σκηνή και το κατάφερα, έστω και ως «back vocals». Φοβερή εμπειρία και το πιο μεγάλο δώρο, η φιλία μου με το Zejliko Joksimovic που αντέχει στο χρόνο.

Eίχες και κάποιες συμμετοχές σε CD άλλων. Μπορείς να αναφέρεις τις πιο σημαντικές;

Η πιο σημαντική ήταν η συμμετοχή μου στο Soundrack «Ο άλλος» από το ντοκυμαντέρ της Λουκίας Ρικάκη, σε μουσική Κωστή Ζευγαδέλλη και στίχους Γιώτας Βασιλακοπούλου, ένα τραγούδι που αγαπήθηκε πολύ. Και πολύ πρόσφατα, ένα ντουέτο με το Νίκο Καλλίνη με τίτλο «Η Ξενιτιά», το οποίο περιλαμβάνεται στην ποιητική συλλογή της φίλης Στέλλας Πετρίδου.

Κυκλοφορείς σύντομα το πρώτο σου single. Δώσε μας κάποιες λεπτομέρειες.

“Μια γυναίκα μόνο ξέρει να σου πει», στίχοι – μουσική «Εκείνος και Εκείνος», ενορχήστρωση Λεωνίδας Τζίτζος, Heaven Music. Το Remake του αγαπημένου ομώνυμου τραγουδιού που τραγουδήθηκε από την Καίτη Γκρέυ το 1993, τώρα σε μια φρέσκια καλοκαιρινή ενορχήστρωση!

Τα μουσικά σου ακούσματα; Ποιά είναι τα είδωλα σου;

Δεν θα έλεγα ότι έχω «είδωλα», από μικρή δεν είχα. Απλά υπάρχουν καλλιτέχνες που εκτιμώ πολύ και κατά καιρούς τρώω διάφορα «κολλήματα», πότε με jazz, πότε με έντεχνο, πότε με lounge μουσικές. Σταθερές για μένα ανέκαθεν, Βιτάλη, Αλεξίου, Γλυκερία.

Πέραν από τη μουσική τι άλλο σε γεμίζει;

Η δουλειά μου ως ψυχολόγος και η θάλασσα. Θα μπορούσε να ρέει στις φλέβες μου αντί για αίμα.

Ποια η άποψη σου για το μουσικό χώρο της Ελλάδας;

Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες αναλαμπές – τόσο σε τραγούδια όσο και σε καλλιτέχνες. Διακρίνω μια στροφή προς το ήθος και τη φωνή και όχι τόσο στα εξωτερικά «χαρίσματα» – κι αυτό νομίζω πως είναι ελπιδοφόρο για όλους εμάς που υπηρετούμε το τραγούδι και όχι το «φαίνεσθαι».

Ποια τα μελλοντικά σου σχέδια;

Προς το παρόν απολαμβάνω το «τώρα» μια και το ΤΩΡΑ είναι ένας υπέροχος τόπος για να ζεις! Το «τώρα» λοιπόν λέει εμφανίσεις στο νησί μου στη Χίο αλλά και μία υπέροχη περιοδεία με τον Κώστα Μακεδόνα και την Κέλλυ Βουδούρη σε Ελλάδα και Κύπρο με κεντρική μας συναυλία το θέατρο Βεάκειο στις 7 Ιουλίου! Καλή αντάμωση!

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ