9.5.2017 11:33

Πανάρχαιοι οι δεσμοί Χίου και Κρήτης με πρώτο κρίκο τον Οινοποίωνα

«Ίκαρος θε να γενώ 

στα σύννεφα ν' ανέβω

και με το πάθος τσι ψυχής 

την Κρήτη ν'αγναντεύω»,

λέει  μια μαντινάδα, αλλά  τα μέλη του  Συλλόγου Κρητών Χίου «Ο Ψηλορείτης» θα φέρουν εδώ την Κρήτη.

Το Σάββατο 13 Μαϊου καλούν σε μουσικοχορευτικό αντάμωμα όλους τους Κρητικούς και τους φίλους τους στη Χίο, να γλεντήσουν με την κομπανία του Μιχάλη Πολυχρονάκη, όπως μόνο οι Κρητικοί ξέρουν.

Τμήματα

Τα δύο χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, των αρχάριων και των προχωρημένων, δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς με την καθοδήγηση της δασκάλας Νατάσας Λαγουδάκη, για να είναι έτοιμα να χορέψουν μαζί με τα μέλη και τους φίλους.

Παιδικό τμήμα

Στους άμεσους στόχους τους είναι την επόμενη σεζόν να ιδρύσουν και παιδικό τμήμα, διαβεβαιώνουν η πρόεδρος Δέσποινα Σωμαράκη, ο αντιπρόεδρος Πέτρος Φαραντάκης και η ταμίας Ευαγγελία Στείρου Ατζαράκη.

Οι δράσεις

Σε ετήσια βάση συμμετέχουν κάθε Νοέμβριο στο μνημόσυνο των πεσόντων στις μάχες του Αίπους για την απελευθέρωση της Χίου το 1912, στις 28 Μαΐου διοργανώνουν  στη Μητρόπολη μνημόσυνο με κέρασμα για τα θύματα της Μάχης της Κρήτης το 1941, στις αρχές κάθε χρόνου κόβουν την πίτα τους και στη συνέχεια διοργανώνουν ένα τσάι ή καφέ μετά μουσικής. Πολύτιμος συμπαραστάτης τους σε όλα αυτά ο Κρητικός λυράρης Άγγελος Μαθιουλάκης.

Ιστορία

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1955 με την επωνυμία «Κρητική παροικία» με πρώτο πρόεδρο τον Κώστα Μανουρά.  Η δράση του ατόνησε τη δεκαετία 1965 – 1975, αλλά στη συνέχεια με προέδρους το Νίκο Μπορμπαντωνάκη, το Στέλιο Νεοφώτιστο και τώρα τη Δέσποινα Σωμαράκη δουλεύει αρκετά αποδοτικά.

Το Διοικητικό συμβούλιο

Πρόεδρος: Δ. Σωμαράκη

Αντιπρόεδρος: Π. Φαραντάκης.

Γ.Γραμ.: Υ. Πολιτάκη

Ταμίας: Ε. Στείρου Ατζαράκη

Μέλη:

Ν. Μπορμπαντωνάκης, Μ. Δουλγεράκης και Ε. Κιτρινάκη.

 

Η μαντινάδα

«Η Κρήτη έχει διαφορά από τσι άλλους τόπους, γιατί έχει αντάρτικες καρδιές και δυνατούς ανθρώπους», γράφει μια μαντινάδα σε φωτογραφία του Κρητικού Μιχάλη Ι. Αργυράκη, παππού του αρτοποιού Γιάννη Αργυράκη, που είναι αναρτημένη στον τοίχο του γραφείου του Συλλόγου.                             

Ο Π. Φαραντάκης λέει ότι πολλοί, αντί για «δυνατούς», λένε για « κουζουλούς».

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ