1.8.2017 13:48

Το παιχνίδι είναι πολύ δυνατό μέσον για την ανάπτυξη της κοινωνίας μας

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΥΣ θέλει να δημιουργήσει και στη Χίο η Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης.

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι φετινές δράσεις της  Ελληνικής Εταιρείας Παιγνιοθήκης στη Χίο με την οργάνωση τριών παιδότοπων στους Ολύμπους, στην Καλαμωτή και  στο Πυργί.

Έστησαν παραδοσιακά και σύγχρονα παιχνίδια  που έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι, δούλεψαν πολύ και οργάνωσαν στις πλατείες των χωριών μικρές γιορτές στις οποίες συμμετείχα μικροί και μεγάλοι.

«Δείχνουμε στους ανθρώπους σε κάθε χωριό τον τρόπο που γίνονται και πως μπορούν εύκολα να τα κατασκευάσουν για να έχουν τη δυνατότητα μελλοντικά να κατασκευάσουν και οι ίδιοι παιχνίδια και να εμπλουτίσουν τις δράσεις για τα παιδιά τους. Θέλουμε και προσπαθούμε  να ιδρύσουμε μια παιγνιοθήκη και  στη Χίο.

Αυτή είναι η σημαντική προίκα που παραδίδουμε σε κάθε τόπο», ισχυρίζεται η Δώρα Δεβέσκη, ψυχολόγος δραματοθεραπεύτρια ειδική παιδαγωγός, όπως και η Χιώτισσα στην καταγωγή πρόεδρος Δέσποινα Γιαμώδη (Γιαμού).

Την αποστολή συνόδεψε και ο Γραμματέας Γιάννης Μπίστας, διευθυντής του εργαστηρίου ειδικής αγωγής «Μαργαρίτα» στην Αθήνα.

 «Η Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης έχει καταθέσει τη δράση και την παρουσία της στη Χίο από το 2013, που οργάνωσε παιδότοπους, μέρες παιχνιδιού στον Άγ. Γεώργιο Συκούση, στα Θυμιανά και στο Πυργί, μετά τις πυρκαγιές, επειδή οργανώνουμε παιδότοπους σε περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές, φυσικές ή άλλες αιτίες», προσθέτει.

« Τα παιχνίδια είναι κατάλληλα επιλεγμένα και κατηγοριοποιημένα και αποβλέπουν να εντάξουν και παιδιά με οποιαδήποτε διαφορετικότητα.

Ακόμη και  παιδιά μεταναστών μπορούν να παίζουν μαζί με τα παιδιά των ελληνικών οικογενειών και να εντάσσονται αβίαστα, ελεύθερα και χωρίς προκαταλήψεις στην κοινωνία. Μας ενδιαφέρει η συνεργασία με την κάθε τοπική κοινότητα, η γειτονιά, η πόλη, η ανάπτυξη της κοινωνίας μέσα από αυτό το μέσο που θεωρούμε πολύ δυνατό, απαραίτητο και χρήσιμο».

 

 Τι είναι οι Παιγνιοθήκες

Η εταιρία που ιδρύθηκε  το 1990, μέσω του παιχνιδιού προάγει την προσπάθεια ανάπτυξης της προσωπικότητας των παιδιών με  παραδοσιακά έως τα πιο σύγχρονα παιχνίδια σε συνεργασία με τοπικές αρχές και κατά τόπους  πυρήνες εθελοντών.

Οργανώνει  παιγνιοθήκες σε παιδότοπους που δημιουργεί με επιλεγμένα αρχειοθετημένα παιχνίδια.

Στους αρχικούς στόχους είναι, σε συνεργασία με τοπικές αρχές και κατά τόπους  πυρήνες εθελοντών, να οργανώνει παιγνιοθήκες, που είναι χώροι με επιλεγμένα αρχειοθετημένα παιχνίδια και τα παιδιά σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες κάθε εβδομάδα να παίζουν, να τα δανείζονται, όπως λειτουργεί μια δανειστική βιβλιοθήκη.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ