Γαστρονομία & Διασκέδαση

29/6/18 22:12

τελ. ενημ.: 9/10/18 12:00

Ο «Μάκελος» ξαναγράφει τη (γευστική) ιστορία του Πιτυούς

• Από το Σάββατο 29 Ιουνίου το εμβληματικό εστιατόριο της κεντρικής Χίου σερβίρει τις κλασσικές συνταγές του και δόσεις από την πλούσια ιστορία του χωριού.

Ένα διαφορετικό συνδυασμό, γεύσεων από κουζίνα και ιστορία, επιχειρεί να προσφέρει από το Σάββατο ο ανανεωμένος «Μάκελος» στο Πιτυός.

«Πολλοί ρωτούν γιατί δεν ανανεώνουμε το όνομα. Η Ιστορία όμως απαγορεύει τις εκπτώσεις. Είναι δεσμευτική, ειδικά αν έχει αφήσει έντονο το στίγμα της σε έναν τόπο. Και στο Μάκελο τον άφησε πολύ πριν τη λειτουργία του εστιατορίου», εξηγεί ο Νίκος Γεωργούλης, νέος ιδιοκτήτης.

Το τοπωνύμιο Μάκελος προέρχεται από το μακελειό. Το Πιτυός αποτέλεσε το μόνο οικισμό του νησιού που προέβαλε αντίσταση στη Σφαγή. Ως αντίποινα οι Τούρκοι τιμώρησαν παραδειγματικά τους Πιτυανούς, προχωρώντας σε αιμοσταγείς πράξεις σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του χωριού. Εκεί που υπήρχαν τα πηγάδια κι ο εντυπωσιακός του πλάτανος. Από το τότε μακελειό η περιοχή πήρε το όνομα Μάκελος.

«Τις τελευταίες δεκαετίες η έντονη κτηνοτροφική παράδοση του τόπου καθοδήγησε όλους τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του εστιατορίου σε μια αυθεντική και αγνή κουζίνα με βάση της την ντόπια παραγωγή και τις παραδοσιακές συνταγές του χωριού. Η επιτυχία της ήταν τόση που επισκίασε την ιστορικότητα του τόπου. Στοίχημα μας είναι να συγκεράσουμε τη φημισμένη κουζίνα του χωριού με την ανάδειξη της πολύ μεγάλης ιστορίας του», εξηγεί το στόχο του νέου «Μακέλου» ο Ν. Γεωργούλης.

Στην πορεία του χρόνου

«Πρώτο μέλημα για φέτος είναι ο «Μάκελος» να επανακτήσει τη θέση του μεταξύ των καλοφαγάδων της Χίου. Ήρθαμε όμως στο Μάκελο για το Πιτυός κι όχι στο Πιτυός για το Μάκελο. Στην πορεία του χρόνου στόχος μας είναι ο οικισμός στην καρδιά της κεντρικής Χίου να συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών προορισμών για κάθε επισκέπτη του νησιού. Να του αφηγείται τις σελίδες της πλούσιας ιστορίας του, από το Δρίμακο και τον Όμηρο, μέχρι τη Σφαγή και τα τελευταία επεισόδια της ανακατάληψης του νησιού.»

Στο Πιτυός δραστηριοποιείται ήδη μια αξιόλογη ομάδα επαγγελματιών. Με την επαναφορά του Μάκελου και πολύ σύντομα την επαναλειτουργία του ξενώνα δημιουργείται μια πρώτη μαγιά τουριστικής επιχειρηματικότητας.

«Έχουμε στόχο να δοκιμάσουμε ένα μοντέλο συνεργατικότητας. Και οι 5 επαγγελματίες του χωριού συμφωνήσαμε σε ενιαίο σχέδιο σεβασμού στον τόπο μέσα από την ποιότητα των επιχειρήσεων μας».

Και η βόρεια Χίος; «Μα το Πιτυός είναι η πύλη εισόδου για τα βορειόχωρα. Αυτή η λατρεία δεν υποστέλλεται», καταλήγει ο Ν. Γεωργούλης.

Σχόλια άρθρου: 0