22.8.2017 14:56

Φτιάχτηκαν με σούμα στο πιο περιποιημένο χωριό της βόρειας Χίου

Με μόνιμους χειμερινούς κατοίκους 6 δύσκολα πιστεύει κανείς ότι θα συναντήσει τόσο περιποιημένο χωριό ανηφορίζοντας στα Λεπτόποδα. Πιάνει όμως το ... μπόλι. Η γραφικότητα του οικισμού αιχμαλωτίζει τους όπου γης Λεπτοποδούσους να συμπεριφέρονται με φροντίδα στο χωριό τους και στο σπίτι τους και μπολιάζει όσους μη Λεπτοποδούσους αποφασίζουν να ορίσουν το μακρινό χωριό της βορειοδυτικής Χίου ως τόπο ξεκούρασης τους τα Σαββατοκύριακα.

Με κινητήριους μοχλούς δυο οικογένειες, τους Ρυμικήδες και τους Φασόλες, μόλις παραμερίστηκαν τα τοπικά πάθη του παρελθόντος η καλοπροαίρετη συνεργασία φέρνει κοντά κι όλους τους υπόλοιπους και δημιουργεί μικρά θαύματα, σαν τη γιορτή της σούμας.

Την Κυριακή τα Λεπτόποδα απέδειξαν πως ένας μικρός τόπος, δυσπρόσιτος, μπορεί να γίνει για λίγο το κέντρο της χιακής γης. Στην πιο αυθεντική φολκλορική γιορτή του καλοκαιριού συναντήθηκαν όλες οι γενιές. Αρχικά οι πιο μεγάλης ηλικίας, όσο περνούσε η ώρα τα Λεπτόποδα μαγνήτιζαν νεανικές συντροφιές που αναζητούσαν το ανεπιτήδευτο.

Το ημερήσιο γλέντι είχε διαφορετικά από τα συνηθισμένα χαρακτηριστικά. Η ορχήστρα στήθηκε μπροστά στο μοναδικό πλάτωμα, απέναντι από τον Έμπολο, το μοναδικό καφενεδάκι στη Χίο χωρίς καφετζή, και τα σοκάκια γέμισαν τραπέζια, πάνω στα οποία κυκλοφορούσε η σούμα εν αφθονία. Τα καζάνια είχαν πάρει φωτιά από νωρίς, ο Κ. Ρυμικής είχε το γενικό πρόσταγμα και οι Φασόλες, Κωστής και Νικόλας, ανέλαβαν να διοχετεύουν το ... υγρό πυρ στους λάτρεις του γνήσιου ποτού.

Τα μπαλκόνια και οι ταράτσες άνοιξαν για να φιλοξενήσουν τους εξ΄ αποστάσεως παρατηρητές και σύντομα τα σκαλοπάτια του οικισμού έγιναν εξέδρα ειδικά για τις νεαρές ηλικίες.

Οι Λεπτοποδούσαινες είχαν προετοιμάσει το μεζέ (φασόλια, φάβα, ντομάτα κι ελιά, σαρδέλα, τυρί χωριάτικο και κοπανιστή με παξιμάδι), τα οποία γεύονταν όλοι, μαζί με τη σούμα, δωρεάν. Τα έξοδα του ο Σύλλογος τα έβγαζε από τα σουβλάκια, καλοψημένα από τον λάτρη του χωριού Κ. Αμέντα (Θεοπίστη). Ποιος Λεπτοποδούσης, όμως, νοιάζονταν για τα έσοδα; Με απόλυτη οργάνωση και διακριτούς ρόλους όλο το χωριό γεύονταν την ικανοποίηση της αναγνώρισης ότι τα Λεπτοπόδα πέτυχαν να γίνουν το φωτοστέφανο της Αμανής, χάρη στο μεράκι των ανθρώπων τους. Εκεί, ίσως, κρύβεται και το μυστικό. Στο μεράκι. Μερακλήδες στη διασκέδαση, νοικοκύρηδες στα σπιτικά τους, θυσία για το χωριό τους.

Την Κυριακή τα Λεπτόποδα υποδέχτηκαν, χωρίς υπερβολή, πάνω από 1.000 επισκέπτες. Τους ξενάγησαν στο Λαογραφικό τους Μουσείο, τους άνοιξαν να προσκυνήσουν την Παναγιά τους, τους άφησαν να περιπλανηθούν στο χρόνο μέσα στα σοκάκι τους. Κυρίως όμως τους έκαναν να νοιώθουν άτυχοι που δεν είναι Λεπτοποδούσοι...

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ