Γαστρονομία & Διασκέδαση

7/12/18 11:59

τελ. ενημ.: 7/12/18 12:02

Ένα θαλασσινό στέκι με άρωμα Χίου στο Π. Φάληρο από τον Ν. Τσάκο

Ο Νίκος Τσάκος πριν οχτώ χρόνια, επιχείρησε να ασχοληθεί με τον χώρο της εστίασης, μέσω του εστιατορίου θαλασσινών που άνοιξαν με τον συνεργάτη του Τάσο Κόλλια, στη γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου. Σήμερα ο Χιώτης, Νίκος Τσάκος, φαίνεται πως δέθηκε με τον  χώρο της εστίασης  και συνεχίζει τραβώντας τη δική του ρότα. Το όνομα του νέου του ταξιδιού είναι  «Stalati». Ουσιαστικά δεν άλλαξε γειτονιά, ούτε καν χώρο, απλά όπως ο ίδιος ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb «κάνουμε μία επανεκκίνηση».

Τα πράγματα κάνουν τον κύκλο τους. Κλισέ, αλλά έτσι είναι. Άλλωστε η θάλασσα κινείται πάντα. Είναι άπιαστη. Χωρίς λοιπόν να το πολυσκεφτούμε γίναμε κι εμείς το 2010, ας το πούμε έτσι, θαλασσοπόροι στη γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου, εκεί στη κουπαστή της Συγγρού. Για οχτώ χρόνια συμπορευτήκαμε σε αυτό το ταξίδι με τον Τάσο Κόλλια. Υπό αυτή την έννοια μπορεί να μη ξεκινάμε ακριβώς από την αρχή, αν και κάνουμε μια επανεκκίνηση. Το εστιατόριο πλέον λέγεται «Stalati», από το ψήσιμο του ψαριού στο αλάτι, μια συνταγή που αγάπησε το κοινό από τη πρώτη μέρα που ανοίξαμε μέχρι και σήμερα. 
Και ενώ παραμένουμε αθεράπευτοι θιασώτες της κλασικής ψαροφαγίας, πλέον σε αυτή τη νέα εποχή γινόμαστε πιο ανοιχτόκαρδοι και δεκτικότεροι ακόμα και σε μια πιο μοντέρνα προσέγγιση της θαλασσινής γαστρονομικής κουλτούρας. Στο μενού μας το σημαντικότερο ρόλο παίζουν η πρώτη ύλη, η εποχικότητα και ο ανεπιτήδευτος τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους θησαυρούς της θάλασσας. Γιατί για εμάς θησαυρός είναι και ένα κουτσομουράκι και μια καραβίδα. Και η ζαργάνα αλλά και ο ροφός. Και τα μύδια και οι γυαλιστερές. 
Θησαυρός είναι ό, τι λάμπει από φρεσκάδα και ιώδιο. Ό, τι δεν αλιεύεται με παράνομο τρόπο. Ό, τι μπαίνει στο τηγάνι, στη σχάρα ─και στ' αλάτι, φυσικά─, και μυρίζει θάλασσα. Ό, τι φτάνει στο τραπέζι και είναι πολύ νόστιμο.

Σας περιμένουμε, Νίκος Τσάκος

Γράφει αναλυτικά στο προφίλ του. 

 

Σχόλια άρθρου: 0