19.1.2015 18:27

Το στήριγμα των υποψηφίων της Χίου

ΤΡΕΙΣ ΣΥΖΥΓΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΟΥΝ ΟΣΑ ΒΙΩΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ

Η συμμετοχή σε μια εκλογική αναμέτρηση ανατρέπει τον οικογενειακό προγραμματισμό. Για αυτό συνήθως προκαλεί ενστάσεις από το … έτερο ήμισυ όποιου παίρνει την απόφαση να εκθέσει τον εαυτό του.  Παραβιάζεται η ιδιωτικότητα, αλλάζουν οι ρυθμοί της καθημερινότητας, εξαφανίζεται η σπιτική ηρεμία.

Σήμερα βλέπουμε τις εκλογές με τη βοήθεια των ματιών των συζύγων. Πως βιώνουν τη διαδικασία όσες για τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής τους συζούν με τους σημερινούς υποψηφίους- πρωταγωνιστές των ημερών;

Με πολλαπλές ιδιότητες, σύντροφοι και συναγωνίστριες, θαυμαστές αλλά και αυστηροί κριτές καμιά φορά, μετατρέπουν την εκλογική διαδικασία σε... οικογενειακή υπόθεση.

Μ. ΠΑΠΛΟΥ

Σύζυγος Γ. Ξενάκη (υποψηφίου βουλευτής Ν.Δ.)

«Με ενδιαφέρει η πορεία προς την Ιθάκη»

Γνωρίστηκαν σε περίοδο εκλογών κι από τότε ως σήμερα ο Γ. Ξενάκης και η Μαρία Παπλού έχουν περάσει αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις ο ένας στο πλευρό του άλλου.

Μετά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές η Μ. Παπλού πίστεψε ότι οι δρόμοι της με την  εκλογική αγωνία είχαν χωρίσει. Οι τελευταίες εξελίξεις και η υποψηφιότητα του Γ. Ξενάκη απέδειξαν το αντίθετο.

«Η υποψηφιότητα ήταν ένας αιφνιδιασμός. Ο Γιάννης δεν το επεδίωξε, του έγινε κάλεσμα από το κόμμα και δέχθηκε. Για μένα ήταν κεραυνός εν αιθρία  κι ομολογώ ότι αρχικά δεν το αντιμετώπισα  και πολύ ευχάριστα. Μόλις είχαμε βγει από εκλογές, μόλις είχαμε φύγει από την ένταση ενός προεκλογικού αγώνα, που, όπως και να έχει, ηλεκτρίζει το σπίτι, κι από τη μια στιγμή στην άλλη ξαναμπήκαμε στο στίβο».

Στο πλευρό του συζύγου έχει ζήσει όλα τα στάδια. Τη χαρά της εκλογής, την απογοήτευση από τη δικαστική απόφαση για τα Μαστιχοχώρα, την πίκρα και την «αδικία», όπως η ίδια λέει, κι αυτό την κάνει να είναι κάποιες φορές πιο επιφυλακτική.

«Είναι φορές που του λέω «σταμάτα» και από την άλλη, βλέποντας ότι έχει κάποιο στόχο για τον τόπο του, την επιθυμία να προσφέρει, το μετανιώνω και του λέω «προχώρα». Είναι ωραίο αυτό που βλέπω στο Γιάννη.   Όταν βλέπεις ένα Γιάννη να φλέγεται, ξέρεις ότι είναι ένας άνθρωπος με ιδέες για τον τόπο του, με όραμα, που δεν τον έχουν κάμψει οι αδικίες, τότε συναινείς. Κι εγώ επιδιώκω το καλύτερο για τον τόπο μου γι αυτό κι εν τέλει καταλήγουμε να προσπαθούμε κι οι δυο να αγωνιζόμαστε για ένα σκοπό», εξομολογείται η κ. Παπλού.

Η ίδια θεωρεί ότι ο προεκλογικός αγώνας πια οφείλει να γίνεται σε άλλο επίπεδο και θεωρεί την εισβολή  στα νοικοκυριά με τα τηλέφωνα και τις... επισκέψεις, αν όχι ξεπερασμένη, ενοχλητική.

«Δεν είμαι της φιλοσοφίας να ακολουθήσω την πεπατημένη, να εισβάλλω σε σπίτια, να παίρνω τηλέφωνα. Δεν θέλω να ενοχλώ, δεν μπορώ να λειτουργήσω ψηφοσυλλεκτικά με αυτόν το τρόπο. Προσπαθώ, όταν δεν εργάζομαι, να μείνω λίγο στο γραφείο, να συζητώ με τον κόσμο».

Μετά από τόσες εκλογικές αναμετρήσεις και κάποιους πικρούς καφέδες η απάντηση για το αν σκέφτεται την επόμενη μέρα σε περίπτωση οποιουδήποτε αποτελέσματος είναι αφοπλιστική. «Μου αρέσει και με ενδιαφέρει η πορεία προς την Ιθάκη κι όχι η Ιθάκη. Επιδιώκουμε κατά την προεκλογική περίοδο να φανεί το ήθος μας, η αξιοπρέπεια μας, ότι υπηρετούμε την πολιτική με τον τρόπο που πρέπει. Ο στόχος δεν είναι το παν. Έχει μέσα και ιδιοτέλεια. Το ζητούμενο είναι να δείξεις στον κόσμο ποιος είσαι, ποιο το όραμα σου και που μπορείς  να φτάσεις. Η αδικία πικραίνει αλλά σου δίνει και δύναμη».

 

ΙΟΥΛΙΑ ΧΑΛΛΙΟΡΗ

Σύζυγος Αρ. Τύμπα (υποψηφίου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ)

«Αν δεν ασχοληθούμε όλοι, η πολιτική γίνεται επάγγελμα»

Λίγο πολύ στην οικογένεια του Αρ. Τύμπα και της Ιουλ. Χαλλιορή οι μέρες της προεκλογικής περιόδου είναι μέρες όπου οι ρυθμοί γίνονται πολύ πιο έντονοι, αφού, μαζί με το δύσκολο πρόγραμμα της καθημερινότητας, πρέπει να χωρέσει και η προεκλογική κινητικότητα.

 «Υπάρχει φυσιολογικά κάποια  αναστάτωση. Στη δική μου εργασία υπάρχουν ανελαστικές υποχρεώσεις, όπως μια αιμοδοσία των τραπεζικών υπαλλήλων (στην AlphaBank της παραλίας) που θα γίνουν, προφανώς, κανονικά. ΟΤέλης πιέζεται να βολέψει τις υποχρεώσεις στο Πανεπιστήμιο με ένα έντονο προεκλογικό πρόγραμμα. Και αυτή την εβδομάδα κατέβηκε και έκανε το μάθημά του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κανονικά», περιγράφει την κατάσταση η κ. Χαλιορή.

Η υποψηφιότητα ήρθε ως φυσικό επακόλουθο της δράσης του Αρ. Τύμπα στο εργατικό και στο κοινωνικό κίνημα. «Η υποψηφιότητα είναι μια στιγμή στην πολύχρονη συμμετοχή του στην πολιτική, με το να γράφει πολιτικά άρθρα για θέματα της ειδικότητάς του, να δίνει ομιλίες, να γράφει προκηρύξεις, να κολλάει αφίσες. Λόγω κρίσης, συμφωνήσαμε να το κάνει κι αυτό, να είναι υποψήφιος».

Τα δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δύσκολα συνδυάζονται αλλά και σε αυτό η Ι. Χαλλιορή έχει τη δική της θεωρία περί συμμετοχικότητας «Όπως διαπιστώνουμε μαζί, είναι δύσκολο να συνδυάζονται οι άλλες υποχρεώσεις με τις προεκλογικές. Αλλά τι να κάνουμε. Αν δεν ασχοληθούμε όλοι και με την πολιτική, καταλήγει να είναι επάγγελμα και αυτό δεν είναι καλό για τη Δημοκρατία».

Σε ότι αφορά στην επομένη των εκλογών η κ. Χαλλιορή θεωρεί δεδομένη τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ δηλώνει ότι, αν εκλεγεί ο σύζυγος της, οποιοδήποτε ποσό πάνω από το οικογενειακό εισόδημα που αυτή τη στιγμή διαθέτουν θα δίνεται σε δομές αλληλεγγύης και πολιτισμού. «Εκτιμώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές γιατί δεν πάει άλλο. Κι εύχομαι, όπως η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, ότι θα τα πάει καλά.

Ο Τέλης κατεβαίνει συνέχεια για τη δουλειά του στην Αθήνα, το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και αν εκλεγεί. Ευελπιστώ ότι η αλλαγή θα είναι διαχειρίσιμη σε οικογενειακό επίπεδο. Όπως πάντως έχει δηλώσει και ο Τέλης σε ολομέλεια του ΣΥΡΙΖΑ, το οικογενειακό μας εισόδημα δεν θα αλλάξει. Θα παραμείνει το ίδιο, όσο ήταν από τη δουλειά τη δική του και τη δική μου το 2014. Οτιδήποτε παραπάνω, λίγο ή πολύ, δεν θα το κρατήσουμε. Αφού πάει στο κόμμα ένα συμφωνημένο ποσό για κεντρικές δομές αλληλεγγύης, το υπόλοιπο θα διατεθεί σε δομές αλληλεγγύης και πολιτισμού στη Χίο».

 

ΑΝΝΑ ΒΕΡΝΙΩΤΟΥ

Σύζυγος Στρ. Κακαρίνου (υποψηφίου βουλευτή ΚΚΕ)

«Η οικογένειά μου δεν είναι κλεισμένη σε γυάλα»

Με τέσσερα παιδιά στην οικογένεια και με μια απαιτητική δουλειά όπως ένα λογιστικό γραφείο, η προεκλογική περίοδος θα μπορούσε να ήταν...το κερασάκι στην τούρτα για την Άννα Βερνιώτου, σύζυγο του Στρ. Κακαρίνου, υποψήφιου με το ΚΚΕ. Εκείνη όμως το βλέπει αλλιώς:

«Για εμάς, τα μέλη, τα στελέχη του ΚΚΕ, για τις οικογένειες και τα παιδιά μας, δεν είναι πρωτόγνωρο να δίνουμε μια σοβαρή μάχη όπως οι εκλογές. Δεν είναι κάτι καινούριο, αφού έχουμε ούτως ή άλλως πάρει μια απόφαση ζωής και είμαστε και εμείς αλλά και τα παιδιά μας διαπαιδαγωγημένα με αυτές τις αξίες. Δίπλα στους εργαζόμενους, στους χώρους δουλειάς, ενάντια σ’ αυτό το απάνθρωπο σύστημα, για να μπορέσουμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Είναι μονόδρομος, αναγκαίος. Επομένως, με αυτό ζούμε 365 μέρες το χρόνο, αυτοί είμαστε.

Όλοι οι αγώνες έχουν κόστος. Ανέξοδοι αγώνες δεν υπάρχουν στο ΚΚΕ. Οι σύντροφοι που έχουν οικογένειες και παιδιά, πρέπει και είναι καλοί και στα δυο και στους αγώνες και στις οικογενειακές υποχρεώσεις. Ξέρουν και μονίμως προσπαθούν να είναι ψύχραιμοι, με αλληλοκατανόηση και αλληλοβοήθεια, με συλλογικότητα και πρόγραμμα, χωρίς να χάνουν από τα μάτια τους σκοπούς του αγώνα. Είναι στοιχεία που σε διδάσκει ο αγώνας με την εργατική τάξη και το λαό, τα ιδανικά της τάξης μας, που πολλοί αγωνιστές κληρονομούν μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δίπλα και μέσα στο ΚΚΕ. Δεν γεννιόμαστε έτσι.

Γι’ αυτό και οι αγώνες που γίνονται από το δικό μας μετερίζι δεν έχουν μόνο δυσκολίες, έχουν και μια αναντικατάστατη ομορφιά. Χρειάζεται βέβαια καλό πρόγραμμα γιατί φυσικά η κάθε πολιτική μάχη, αυτή που αφορά τάξεις, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση».

Στο ΚΚΕ υπάρχει μια διαφορετική φιλοσοφία και κοσμοθεωρία για τις υποψηφιότητες. Πρώτο έρχεται το κόμμα, και μετά ο σταυρός και η ψήφος κι ακόμη και η οικογένεια στρατεύεται γι αυτόν τον σκοπό. «Ως μέλος του ΚΚΕ δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι παίρνω μέρος με βάση και το σχεδιασμό του Κόμματός μου, στη μάχη αυτή. Δεν πρόκειται για προσωπικό αγώνα για ιδιοτελή συμφέροντα, όπως γνωρίζετε αυτά στο ΚΚΕ δεν υπάρχουν.

Η οικογένειά μου δεν είναι σε μια γυάλα. Αν πλήττεται η γαλήνη μας από τον αγώνα; Κάθε άλλο! Πλήττεται από την επίθεση που βιώνει ο λαός μας τα τελευταία χρόνια. Η οικογενειακή γαλήνη, εμάς και των παιδιών μας, βάλλεται από την επίθεση του.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ