29.12.2014 20:07

Το μαγειρείο των κομμάτων για τα τοπικά ψηφοδέλτια

Προβάδισμα στην «πεντάδα» για τις 4 θέσεις της Ν.Δ.

  • Τυπικά στη Ν.Δ. δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την κατάρτιση ψηφοδελτίων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο, δεν απαγορεύτηκε σε ενδιαφερόμενους υποψηφίους να ακολουθήσουν τη δική τους ξεχωριστή ατομική στρατηγική.

Υπό αυτό το πρίσμα ο υφυπουργός Ανάπτυξης κινείται καθαρά ως μελλοντικός υποψήφιος βουλευτής Χίου, με περιοδείες σε στρατιωτικά φυλάκια και το Γηροκομείο, κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με μεγάλο αριθμό προσώπων (υπολογίζεται ότι έχει ανταλλάξει απόψεις με πάνω από 400 άτομα) αλλά και συγκεντρώσεις όπως του περασμένου Σαββάτου στο «Χανδρής» με προσκεκλημένο το «αυστηρό πρωτόκολλο» του νησιού.

Αυτοδίκαιη θεωρείται και η υποψηφιότητα της Μ. Σταυρινούδη. Η βουλευτής έχει σίγουρα αυξήσει την εκλογική της επιρροή, θα ήθελε όμως σαφέστατα πιο μακρά διάρκεια στην κοινοβουλευτική της θητεία.

Οι Στ. Μιχαηλίδης, Γ. Μαλαφής και Δεσπ. Πρινιά έχουν επίσης γνωστοποιήσει σε κάθε κατεύθυνση το ενδιαφέρον τους και αναμένουν πια την κομματική απόφαση για να κινηθούν με επισημότητα.

Κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι δύσκολα θα παρεισφρήσει στην «πεντάδα» κάποιο άλλο πρόσωπο, καθώς στο σύνολο τους οι ενδιαφερόμενοι έχουν δεσμεύσει στελέχη για την υποστήριξη τους.

Στο ΠΑΣΟΚ

Στους «σίγουρα μετακινούμενους βουλευτές» από το ΠΑΣΟΚ του Ευαγ. Βενιζέλου στο νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου εντάσσει ο στενός πυρήνας του πρώην πρωθυπουργού και τον βουλευτή Χίου, Κ. Τριαντάφυλλο.

Το πολιτικό ρεπορτάζ των αθηναϊκών Μέσων για το μοίρασμα των ιματίων του σημερινού ΠΑΣΟΚ διοχετεύει πληροφορίες από το περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου ότι ο Κ. Τριαντάφυλλος θα ακολουθήσει το νέο κόμμα μόλις ανακοινωθεί, πιθανόν και αύριο.

«Σίγουροι για το νέο κόμμα είναι ο Θάνος Μωραΐτης, που πρωταγωνιστεί στο εγχείρημα εδώ και καιρό, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Κώστας Τριαντάφυλλος, ο Συμεών Κεδίκογλου.

Επίσης, εκτός απρόοπτου, ο Νίκος Σηφουνάκης, ενώ σίγουρη θεωρούν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και την Άντζελα Γκερέκου, ήτοι μαζί με τον κ. Παπανδρέου επτά, για αρχή.

Πιστεύουν επίσης ότι οι συσχετισμοί στο Ηράκλειο θα οδηγήσουν τον Βασίλη Κεγκέρογλου να επιλέξει τον κ. Παπανδρέου, ενώ υπάρχει και μία μεγάλη προσδοκία, όχι όμως απ’ όλους, για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είναι χρόνια τώρα σε πλήρη διάσταση με τον κ. Βενιζέλο»,
αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα από το protothema.

Ο ίδιος ο Κ. Τριαντάφυλλος, πάντως, στα αγωνιώδη τηλεφωνήματα πολιτικών του φίλων από τα Χίο αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του. Συνιστά ψυχραιμία και υπομονή και θεωρεί ότι είναι λάθος να προδικάζονται οι πολιτικές εξελίξεις.

Ο βουλευτής βρέθηκε στη Χίο το περασμένο διήμερο, είχε πλειάδα επαφών με πρόσωπα των οποίων τη γνώμη υπολογίζει και σέβεται, και ο ίδιος επέμεινε ότι θα πρέπει να καταβληθούν κινήσεις και από τα δυο εσωκομματικά μέτωπα, ώστε να προφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού η ενότητα του δημοκρατικού χώρου.

 

Στη ζάλη των «ιατρικών ανακοινωθέντων» ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ

  • ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΚΑΙ Ο Ν. ΤΑΝΑΪΝΗΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

Στην αποψινή κρίσιμη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα κλείσει ο κατάλογος των διαθεσιμοτήτων για υποψηφιότητες στο ψηφοδέλτιο της Χίου. Τα πρώτα εικοσιτετράωρα τα ενδιαφερόμενα στελέχη επιδίδονταν σε κινήσεις τακτικής, περιμένοντας το ένα το άλλο να ανοίξει πρώτα τα χαρτιά του. Μέχρι το Σάββατο μόλις δυο στελέχη είχαν επισήμως καταθέσει τη διαθεσιμότητά τους (Μικές Κριμιζής και Σταύρος Καραβασίλης), στο παρασκήνιο όμως οι πάντες προεξοφλούν το δίλημμα στο οποίο θα βρεθεί ο κομματικός μηχανισμός.

Το εκδηλωμένο ενδιαφέρον δυο ιατρών (Ν. Ταναϊνη και Ανδρ. Μιχαηλίδη) πρόκειται το πολύ μέχρι σήμερα να λάβει επίσημη μορφή. Δυο στελέχη με παρουσία στο χώρο της Αυτοδιοίκησης τα προηγούμενα χρόνια, σε εποχές μάλιστα κατά τις οποίες δεν προεξοφλούνταν η σημερινή εκλογική εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ποτέ να έχουν αναμειχθεί με τον σκληρό κομματικό πυρήνα. 

Ενδεχόμενη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο ανοίγει διαύλους επικοινωνίας και με ψηφοφόρους άλλων πολιτικών χώρων, καθώς, πέρα από την επαγγελματική τους ιδιότητα, διαθέτουν μια πολύπλευρη κοινωνική παρουσία.

Η μπουκιά απ’ το στόμα

Δεν είναι ωστόσο κρυφό ότι τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο δεν βλέπουν με θετικό μάτι όλα τα στελέχη του κομματικού πυρήνα. Ορισμένα από αυτά στη λογική «ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα» έβλεπαν την ευκαιρία μιας κοινοβουλευτικής τους παρουσίας αρκετά πιθανή. Με τη συμμετοχή των δυο ιατρών η μάχη γίνεται εξαιρετικά αμφίρροπη και δύσκολα προβλέψιμη.

Θα δεχτεί ο κομματικός μηχανισμός ένα τόσο ευρύ άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο, με τη συμμετοχή των δυο προαναφερόμενων; Θα προσμετρηθεί η δυναμική που δίνουν στο ψηφοδέλτιο ή με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης», της έκφρασης  τάσεων και χώρων θα επιδιωχθεί ο αποκλεισμός τους; Είναι το ερώτημα των επόμενων ημερών και κάθε βιαστική απάντηση μοιάζει σήμερα παρακινδυνευμένη. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ