13.1.2015 20:10

Για ένα πουκάμισο αδειανό…

• ΠΟΣΟ ΒΑΣΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΩΝ «ΠΡΑΣΙΝΩΝ» ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΚΙΔΗΣΟ

«Τους είδατε; Όσο καιρό μασουλούσαν απ’ την πασοκική εξουσία ήταν όλοι υπό τις διαταγές του κόμματος. Τώρα που είδαν ότι δεν υπάρχει συνέχεια, απ’ τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο όλοι λάκισαν», ακούγεται όλο και πιο συχνά στις συζητήσεις με επίκεντρο την αδυναμία ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ να συμπληρώσουν ψηφοδέλτια στη Χίο και να υποχρεωθούν να στηριχτούν σε … λεγεωνάριους.

Που φτάσαμε... Ολάκερο ΠΑΣΟΚ να εκλιπαρεί ένα συνταξιούχο Ψαριανό να μπει στο ψηφοδέλτιο κι ένας κοτζάμ Παπανδρέου να μη συγκινεί κανέναν άλλον ντόπιο πέρα απ’ τον «πιο δικό του άνθρωπο», τον Ηλία. 

«Μου ‘ρχονταν να μπω στη Νομαρχιακή και να τους πω: τους κομματάρχες δεν θέλετε να παριστάνετε; Τα ονόματα όλων σας σε κληράκια και τα τέσσερα πρώτα που θα τραβηχτούν έχουν έτοιμο το ψηφοδέλτιο», άκουσα από κάποιον άλλον απελπισμένο.

Οι κατά καιρούς κάτοχοι «πράσινων διαβατηρίων» για την κατάληψη θέσεων εξουσίας κουράστηκαν να ρίχνουν … χυλόπιτες την προηγούμενη εβδομάδα. Άλλοι στο Ρέππα, άλλοι στο Σαλαγιάννη και το Ρήγα. Κανένας δεν έβαλε το συναίσθημα πάνω από τις ατομικές συνέπειες. Κανένας δεν θυσίασε εαυτόν για το κόμμα. Κανένας δεν δέχθηκε να δώσει τον αγώνα για ένα πουκάμισο αδειανό…

Μην το ψάχνετε. Σε μικρογραφία στη Χίο αποτυπώθηκε η κατάσταση πανελλαδικά. Απλά εδώ πόνεσε κάπως παραπάνω γιατί το ΠΑΣΟΚ κρατούσε δυνάμεις. Μέχρι και πριν τη διάσπαση γίνονταν όνειρα διατήρησης της έδρας, ας μην το ξεχνάμε.

Όπου αναλογούν

Κάπου εδώ αρχίζει κι ο αντίλογος. Είχαν άδικο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ το ένα μετά το άλλο να απαντούν «ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε;» Ζυμωμένα σε ένα πολιτικό περιβάλλον που τους ήθελε πρωταγωνιστές και διεκδικητές, πατούν πια σε νέες σταθερές. Θα έπρεπε να βάλουν την ατομική τους φίρμα για να περισώσουν τί άραγε;

Δεν πάνε πέντε μήνες που είχαν την ανάγκη του «όλου ΠΑΣΟΚ», το χάιδευαν, ποντάριζαν στην ενότητα του για να διεκδικήσουν το Δήμο ή την Περιφέρεια. Στην πίσω άκρη του μυαλού τους δε, κάποιοι έχουν την επιστροφή στην Αυτοδιοίκηση από θέση εξουσίας, ή έχουν αρχίσει με τις εμφανίσεις τους στη μεταλαμπρινουδική εποχή να την προετοιμάζουν. Έχουν λόγο να εμπλακούν σε μια εμφύλια σύρραξη, όταν η Ιστορία διδάσκει ότι είναι η πιο καταστροφική από οποιαδήποτε άλλη;

«Όσοι ανέλαβαν την ευθύνη η δημοκρατική παράταξη να εμφανιστεί στις εκλογές διασπασμένη, οι ηγεσίες δηλαδή, να αναλάβουν και τις ευθύνες που τώρα τους αναλογούν», λένε όλοι με ένα στόμα, μια φωνή. Δεν έχουν άδικο. Ο σύγχρονος Έλληνας αισθάνεται ότι πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που είχε ατομικές ή ιδεολογικές προσδοκίες απ’ το κόμμα του. Οι μέρες απαιτούν εσύ να θυσιάζεσαι για το κόμμα άνευ ανταλλαγμάτων. Δεν είναι εύκολη η αφομοίωση των νέων δεδομένων.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Τι ακριβώς θα καταφέρει, θα το αποδείξει η κάλπη της 25ης Ιανουαρίου. Οι αθεράπευτοι υποστηρικτές του πάντως, συμπαραστέκονται, τουλάχιστον ηθικά, στον αγώνα του Κ. Χλωμούδη. Προετοιμάζουν, όσο είναι εφικτό, την προεκλογική τους παρουσία, με μια από τις συσκέψεις τους να γίνεται σε γνωστό εστιατόριο της πόλης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ