21.1.2015 13:45

«Δεν είμαι μόνος, είμαστε όλοι μαζί»

Ο Η. ΚΛΕΙΣΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΟ ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ

Ο Ηλίας Κλεισσάς σηκώνει μόνος του το σταυρό του ψηφοδελτίου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στη Χίο, αλλά τονίζει ότι έχει γύρω του ανθρώπους, που στηρίζουν τις ίδιες αξίες και απόψεις με αυτόν, πολίτες που είχαν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ, Για τη δημιουργία του κόμματος υποστηρίζει ότι ο Γ. Παπανδρέου και τα στελέχη που τον ακολουθούν ανταποκρίθηκαν σε ένα μαζικό αίτημα και υπενθυμίζει ότι  παραιτήθηκε από γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ακριβώς γιατί δεν ήθελε να υπηρετήσει πολιτικές με τις οποίες είναι αντίθετος. Θεωρεί φυσιολογικές τις οργανωτικές αδυναμίες που υπάρχουν, επαναλαμβάνει  ότι κύρια αιτία της οικονομικής κρίσης είναι  η τεράστια σπατάλη πόρων την  περίοδο 2004 – 2009 για πελατειακές κομματικές εξυπηρετήσεις και χαρακτηρίζει το Κίνημα ως πόλο πολιτικής σταθερότητας και εγγύηση για οποιαδήποτε συνεργασία κυβερνητική ή άλλη σε ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο, ως αντίβαρο στο φόβο στον οποίο επενδύει η Ν.Δ. και απέναντι στον άκρατο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ απόλεσε την αξιοπιστία του

-π.: Οι πρώην σύντροφοι σας στο ΠΑΣΟΚ σας αποκαλούν διασπαστές και καλούν του ψηφοφόρους της παράταξης να σας καταψηφίσουν. Τι τους απαντάτε;

Η.Κ.: «Ο Γιώργος Παπανδρέου ιδρύοντας το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ευτυχώς ανταποκρίθηκε σε ένα μαζικό αίτημα. Όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν, μιλούν για διάσπαση. Εμείς μιλούμε για λύτρωση και δημιουργική ρήξη με το κομματικό κατεστημένο. Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου στην πραγματικότητα δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξανά φωνή πολίτες, που είχαν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ γιατί οι αρχές και οι αξίες του δεν του επέτρεπαν να αποδεχθούν συμπεριφορές παρακολουθήματος της συντήρησης. Δυστυχώς, όσοι στο ΠΑΣΟΚ μας αποκαλούν διασπαστές φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει ότι το πολιτικό πρόβλημα του είναι ότι ακολούθησε πορεία αποϊδεολογικοποίησης, απαξίωσε την εσωκομματική δημοκρατία και τα όργανα του κόμματος και επέδειξε ανυπαρξία στρατηγικής στα πλαίσια της κυβερνητικής συνεργασίας με αποτέλεσμα να ταυτιστεί πλήρως με τη Ν.Δ. Απώλεσε, με ευθύνη της σημερινής ηγεσίας του, την πολιτική του αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και σήμερα παλεύει για να μπει στη Βουλή, όχι λόγω της διάσπασης, εντός εισαγωγικών, αλλά για όλους τους λόγους που προανέφερα».

-π.: Γιατί δεν έγινε δυνατή η πλήρης στελέχωση του τοπικού ψηφοδελτίου και αναγκαστήκατε να αναλάβετε την ευθύνη του μοναδικού υποψήφιου;                         

Η.Κ.: «Το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ιδρύθηκε, όπως προείπα, με μαζική απαίτηση. Όμως δεν παύει να είναι ένας νέος πολιτικός φορέας, που μετρά μόλις λίγες ημέρες ύπαρξης. Είναι επόμενο να υπάρχουν οργανωτικές αδυναμίες. Η συμμετοχή στις εκλογές είναι το πρώτο βήμα που κάνει και μάλιστα στηρίζεται απολύτως στην αυτοοργάνωση. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να δείτε την μη πλήρη στελέχωση του ψηφοδελτίου. Θα πρέπει, όμως, να τονίσω ότι ούτε μία στιγμή δεν αισθάνθηκα μόνος. Έχω γύρω μου ανθρώπους, που στηρίζουν τις ίδιες αξίες και απόψεις με εμένα και δεν διστάζουν να βγουν μπροστά για να τις στηρίξουν. Στην πραγματικότητα υποψήφιος δεν είμαι μόνο εγώ, αλλά όλοι μαζί».

-π.:Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Κώστα Τριαντάφυλλο για την πολιτική  συμπεριφορά του στις υποθέσεις της διάσπασης και της κατάρτισης των δύο ψηφοδελτίων. Ποια είναι η δική σας θέση για την επιλογή Τριαντάφυλλου να μην πολιτευθεί και τη συμπεριφορά που του καταλογίζεται.

Η.Κ.: «Καταρχήν να ξεκαθαρίσω κάτι : Ο Κώστας Τριαντάφυλλος ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε μια περίοδο, που οι περισσότεροι εξ ημών είχαν αποστασιοποιηθεί. Επομένως η πρόσφατη απόφαση του να μην κατέβει υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κάτι που μας αφόρα. Αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει με τον ίδιο και το κόμμα, του οποίου ως χθες ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε εμείς γι’ αυτόν. Τις θέσεις του και τις απόψεις του καλό είναι να τις εξηγήσει ο ίδιος στους πολίτες της Χίου, που πριν από δυόμιση χρόνια τον είχαν ψηφίσει και τον είχαν εκλέξει βουλευτή». 

Δεν φταίει ο Γιώργος

-π.: Επί πολλά χρόνια είσαστε πρεσβευτής των θέσεων και πράξεων του ΠΑΣΟΚ. Τώρα ενταχθήκατε στο νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κατηγορείται ότι η επιλογή του έχει προσωπικά και μόνο κίνητρα, ότι ευθύνεται κυρίως αυτός για την τραγική οικονομική  κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και έχει ψηφίσει όλες τις οδυνηρές επιλογές της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Πως θα πείσετε τον κόσμο ότι τώρα έχετε αλλάξει;

Η.Κ.: «Ξεχνάτε, νομίζω ότι εγώ το Νοέμβριο του 2012 παραιτήθηκα από γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ακριβώς γιατί δεν είχα συμφωνήσει με τις πολιτικές επιλογές της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και φυσικά δεν μπορούσα να τις υπηρετήσω. Οι θέσεις αυτές ήταν εντελώς ξένες με τις αρχές και την ιδεολογία του κόμματος στο οποίο από νεαρή ακόμη ηλικία είχα ενταχθεί και καμία σχέση δεν είχαν με την ιστορική, πολιτική και παραταξιακή του παράδοση. Δεν ήμουν μόνο εγώ που είχα αυτές τις απόψεις. Ήταν πάρα πολλοί ακόμη πολίτες, οι οποίοι απαιτούσαν την δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, που να εκφράζει τις αξίες του σοσιαλισμού. Στην απαίτηση αυτή ανταποκρίθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Επομένως δεν μιλάμε για προσωπικά κίνητρα. Τέλος και όσον αφορά την καραμέλα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου φταίει για την οδυνηρή οικονομική κατάσταση της χώρας, αυτό όλοι οι πολίτες, τουλάχιστον αυτοί που μπορούν να σκέπτονται ελευθέρα χωρίς να τυφλώνονται από την γκεμπελική προπαγάνδα των μεγάλων ΜΜΕ, ξέρουν ότι είναι ένα μεγάλο ψέμα. Κύρια και πρωταρχική αιτία της οικονομικής κρίσης ήταν η τεράστια σπατάλη πόρων την  περίοδο 2004 – 2009 για πελατειακές κομματικές εξυπηρετήσεις και κομματικούς διορισμούς από την κυβέρνηση Καραμανλή, που απέκρυπτε την αλήθεια από τους Έλληνες και ενώ παρέδωσε έλλειμμα 16%, η ΕΛΣΤΑΤ, με δική του ευθύνη, ενημέρωσε τη Eurostat ότι ήταν μόνο 6%. Η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν αυτή που έπληξε το δημόσιο συμφέρον και δεν σεβάστηκε τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών, κι αυτό, σε αντίθεση με τη διαφάνεια που προσπάθησε να εμπεδώσει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που ακολούθησε».

Πόλος πολιτικής σταθερότητας

-π.: Είσαστε δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Μαστιχοχωρίων επί δημαρχίας Λαμπρινούδη. Στις πρόσφατες  εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι ψηφοφόροι σας καταψήφισαν ως παράταξη. Πιστεύετε ότι  τώρα είναι διαφορετικό το διακύβευμα και θα σας ψηφίσουν;

Η.Κ.: «Εμείς αυτό που έχουμε κάνει σαφές και είναι ότι θέλουμε σε κάθε περίπτωση να εργαστούμε για μία κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να θέσει τρεις μεγάλες προτεραιότητες για τη χώρα. Θέλουμε αυτές οι προτεραιότητες να είναι σίγουρα σε μία προοδευτική κατεύθυνση. Και μιλώ για το μεγάλο θέμα του κλεισίματος της διαπραγμάτευσης, κάτι που ήταν εύκολο και η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου απέτυχε. Απέναντι στο φόβο στον οποίο επενδύει σήμερα η Ν.Δ. και απέναντι στον άκρατο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ εμείς θέλουμε να αποτελέσουμε έναν πόλο ισορροπίας, έναν πόλο πολιτικής σταθερότητας ο οποίος δεν θα γίνει παρακολούθημα, δεν θα γίνει πατερίτσα κανενός, αλλά θα πορευτούμε με μία συγκεκριμένη ατζέντα την οποία θα επιβάλλουμε μετά την Κυριακή των εκλογών, γιατί έχουμε την εμπειρία και έχουμε κι ένα συγκεκριμένο σχέδιο και μία ολοκληρωμένη πρόταση».

-π.:Αν μπει στη Βουλή το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ, έχει απορρίψει κάθε ιδέα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Αντίστοιχα ο  ΣΥΡΙΖΑ έχει εντάξει το Κίνημα στα κόμματα που δεν θα συνεργαστεί. Εσείς τι προτείνετε επ’ αυτών;

Η.Κ.: «Το ΚΙΝΗΜΑ είναι εγγύηση για οποιαδήποτε συνεργασία κυβερνητική ή άλλη σε ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο, γιατί, εμείς πιστεύουμε, ότι η Ελλάδα χρειάζεται ηγεσίες που βάζουν πρώτα τη χώρα και τους πολίτες της χωρίς να υπολογίζουν πολιτικό κόστος. Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση δυνάμεων που σήκωσαν το βάρος της ευθύνης με γενναίες πράξεις». 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ