9.4.2013 16:43

Mε «Δύναμη Ψυχής» 100 Χρόνων

Γράφει η Ελευθερία Μπινίκου

Σίγουρα έχετε ενημερωθεί πως οι Χιώτες Πρόσκοποι γιορτάζουν 100 Χρόνια Ιστορίας! Η Ιστορία του Προσκοπισμού στη Χίο ξεκινά με την ίδρυση της πρώτης Ομάδας Προσκόπων στο κέντρο της πόλης του νησιού. Πρόκειται για την Ομάδα Προσκόπων του ιστορικού μας πια, 1ου Συστήματος Προσκόπων Χίου. 100 Χρόνια από το 1913, το 1ο Σύστημα Προσκόπων

Χίου προσφέρει σε παιδιά, νέους και μεγαλύτερους, ζωή στη φύση, αγάπη για το περιβάλλον, προσφορά στο συνάνθρωπο, εικόνες και εμπειρίες μέσα από το μοναδικό, το ιδιαίτερο, το μαγικό, προσκοπικό παιχνίδι!

Όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια ψυχική δύναμη. Το ψυχικό σθένος δεν είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό, αλλά μια επίκτητη προδιάθεση σε μια πολύ προσωπική ιστορία.

Μέσα από πολλαπλές αλληλεπιδράσεις μεταξύ ατόμων και ομάδων, μεταξύ γεγονότων και επιλογών μεταξύ ήττας και νίκης, βλέπουμε κάποιους ανθρώπους να διέπονται από αυτό που λέμε δύναμη ψυχής.

Κάπως έτσι, πρόσκοποι, ανιχνευτές και βαθμοφόροι (ενήλικοι εθελοντές) του 1ου Συστήματος Προσκόπων Χίου θα χαρακτήριζαν τους φιλοξενούμενους / ασθενείς του Ψυχιατρικού Ξενώνα Χίου, με τους οποίους έχουμε γνωριστεί τους τελευταίους 10 μήνες.

Η πρώτη γνωριμία έγινε σε δράση της Ομάδας μας, τον Μάη του 2012, που επισκεφθήκαμε τον Ξενώνα. Κατόπιν μιας πρώτης ενημέρωσης, από την κοινωνική λειτουργό, κα Απέσσου, γνωριστήκαμε με τους ασθενείς.

Οι πρόσκοποι επέλεξαν ένα από τα τρία μεικτά εργαστήρια. Ασθενείς, προσωπικό, πρόσκοποι και βαθμοφόροι 1) δημιουργήσαμε τοιχογραφίες, 2)

φυτέψαμε δενδρύλλια στον κήπο και 3) μαγειρέψαμε γλυκό! Στο τέλος καθίσαμε όλοι μαζί στον κεντρικό χώρο, όπου μας κέρασαν αναψυκτικά, πορτοκαλάδες και γλυκά. Τα παιδιά δεν άργησαν να πιάσουν την κουβέντα... “Πώς τα περνάτε;”, “Πού πάτε βόλτες;”, “Ποιος μαγειρεύει;”!

Αποχαιρετήσαμε τους νέους μεγάλους φίλους μας και βγήκαμε στην αυλή για αξιολόγηση / συζήτηση. Οι εντυπώσεις και οι αντιδράσεις που εισπράξαμε από τα λόγια των παιδιών μας απέδειξαν ότι τέτοιες εμπειρίες, τέτοιες αλληλεπιδράσεις, οδηγούν στον αποστιγματισμό αντίστοιχων ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Σχεδόν όλα τα παιδιά, ενώ περίμεναν μια διαφορετική εικόνα, τελικά συνάντησαν ευχάριστους ανθρώπους με γέλιο, αγάπη, συναισθήματα, ιδιαιτερότητες! Όπως όλοι μας!

Η συνεργασία του 1ου Συστήματος με τον Ψυχιατρικό Ξενώνα δεν σταματά εκεί. Βαθμοφόροι και Ανιχνευτές ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της θεραπευτικής ομάδας για το βάψιμο μιας αίθουσας, το Νοέμβριο του 2012. Μεταφέραμε έπιπλα, στρώσαμε εφημερίδες, πιάσαμε πινέλα και ρολά! Εκτός από το βάψιμο της αίθουσας τοποθετήσαμε και ένα φωτιστικό λαμπών φθορίου (το οποίο είχαμε στο Σύστημα και δεν το χρειαζόμασταν) σε σημείο που είχε αφαιρεθεί το προηγούμενο, αλλά δεν υπήρχε οικονομική δυνατότητα αντικατάστασής του.

Φεβρουάριος 2013. Ήδη γιορτάζουμε τα 100 μας χρόνια! Η προσφορά και η συνεργασία με τον Ξενώνα καλά κρατεί! Δύο βαθμοφόροι της Ομάδας ολοκληρώνουν την ανακαίνιση ενός μονόκλινου δωματίου!

Επόμενος στόχος: Τον Απρίλιο του 2013, σε συνεργασία με την ομάδα «ΟΜΙΚΡΟΝ», οι πρόσκοποι μαζί με τους ασθενείς θα φυτέψουμε σπόρους και θα δημιουργήσουμε ένα μικρό φυτώριο “χιώτικου πεύκου” στον κήπο του Ξενώνα. Οι ασθενείς θα αναλάβουν το καθημερινό πότισμα (στα πλαίσια εργοθεραπείας), ενώ η Ομάδα Προσκόπων θα πραγματοποιήσει επισκέψεις, τόσο στον Ξενώνα, όσο και στους χώρους της «ΟΜΙΚΡΟΝ» όπου θα οδηγηθούν τα νέα δενδρύλλια για τη δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού, πριν μεγαλώσουν και αποκτήσουν τη θέση τους στο δάσος.

Στο τελευταίο μήνυμα προς όλους τους προσκόπους, ο ιδρυτής του Προσκοπισμού, Λόρδος Baden Powell, αναφέρει: “Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσει κανείς την ευτυχία, είναι να τη σκορπίζει στους άλλους!”. Τιμώντας τα λόγια του ιδρυτή και την ιστορία ενός αιώνα συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας του Συστήματός μας στη ζωή του νησιού προσπαθούμε

με κάθε καλή πράξη να δίνουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα στα παιδιά μας, για να δηλώνουν δυνατά το παρών σαν ενεργοί πολίτες του αύριο!

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ