Εθελοντισμός

17/11/16 9:07

τελ. ενημ.: 20/2/18 19:23

Βρήκε γονείς … τους μαθητές το μονοπάτι της Βοήθειας

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ 6ΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 7ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Η 6η τάξη του 7ου δημοτικού σχολείου της  περιοχής του Αγίου Θωμά υιοθέτησε περιπατητικό μονοπάτι στην περιοχή της Παναγίας Βοήθειας το οποίο  οδηγεί από τη  δημοτική εγκατάσταση  ύδρευσης  στην κορυφή του λόφου του πρώην σκουπιδότοπου .

Οι μικροί μαθητές  εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Υιοθέτησης Περιπατητικών Μονοπατιών και με την καθοδήγηση της ομάδας Χαλάτση ανέλαβαν τη συντήρηση, τον καθαρισμό  και την ανάδειξη του. Στο τέλος της σχολικής σεζόν θα καταθέσουν στη διεύθυνση του σχολείου μελέτη στην οποία θα καταγράφουν τις δράσεις που θα  ολοκληρώσουν, τις δυνατότητες του χώρου και θα υποβάλλουν  προτάσεις ανάδειξης και  αξιοποίησης του.               Στη συνέχεια,  με τη διαδικασία της σκυτάλης θα παραδώσουν το έργο στους συμμαθητές της φετινής πέμπτης τάξης και με την αέναη διαδικασία  παραλαβής και παράδοσης από τάξη σε τάξη κάθε χρόνο θα διατηρούνται, θα εμπλουτίζονται οι δράσεις, θα πολλαπλασιάζονται  τα σωστά ενημερωμένα και ευαισθητοποιημένα παιδιά  και θα αξιοποιείται όσο το δυνατόν καλύτερα το υιοθετημένο μονοπάτι.

Κι άλλα στοιχεία

«Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα με στόχο  να ευαισθητοποιούμε τις μικρές ηλικιακές ομάδες, στις περιβαλλοντικές δράσεις», δηλώνει στον «π» ο διευθυντής του σχολείου Γιάννης Τσιροπινάς.                                                                                                 «Ξεκινάμε δειλά δειλά πάντα με τη μόνιμη  καθοδήγηση της ομάδας Χαλάτση η οποία μας βοηθάει να διαχειριστούμε πιο εύκολα το έργο, θα σηματοδοτήσουμε  τη διαδρομή  αλλά δεν θα περιοριστούμε μόνο σ’ αυτή τη φροντίδα. Θα αναζητήσουμε και θα ενσωματώσουμε στο πρόγραμμα ιστορικά στοιχεία της περιοχής, την ανθρωπογεωγραφία και τον πολιτισμό  των γειτονιών της, την χλωρίδα και την πανίδα της για να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο αρχείο που θα υποστηρίζει και θα επεκτείνει τη δράση και θα δημιουργεί ένα τεράστιο πεδίο θεματικού τουρισμού», τονίζει με έμφαση.

Πρέσπες

Το πρόγραμμα θα επεκταθεί και με την εξασφαλισμένη  συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μελίτης  Πρεσπών Φλώρινας. Έχουν προγραμματιστεί ανταλλαγές επισκέψεων και στοιχείων των  διαδρομών,  η προβολή  των περιπατητικών  χαρακτηριστικών της Χίου  και των  αντίστοιχων  των λιμνών των Πρεσπών και του Νυμφαίου  και η συμμετοχή σε ανταποδοτικές   εκδηλώσεις οι οποίες θα διοργανωθούν στις σχολικές κοινότητες των συνεργαζόμενων περιοχών.

«Μοναδικό νόημα όλης αυτής της προσπάθειας είναι να βγάλουμε από τα σχολεία ευαισθητοποιημένα και σωστά ενημερωμένα παιδιά, τα οποία  με τη μέθοδο της κυλιόμενης σκάλας  θα διαμορφώσουν και θα παραδώσουν ένα καλύτερο  τόπο στις επόμενες  γενιές», συμπληρώνει ο φίλεργος διευθυντής.

Σχόλια άρθρου: 0