18.6.2023 19:31

Βραβεύτηκαν τα μαθηματικά μυαλά της Χίου

Με πολύ χαρά και διάχυτα χαμόγελα μαθητών καθηγητών και γονέων, πραγματοποιήθηκαν οι Βραβεύσεις και οι απονομές Αναμνηστικών Διπλωμάτων, στους μαθητές της Α' Γυμνασίου που έλαβαν μέρος και διακρίθηκαν στον Μαθηματικό Διαγωνισμό «Ιωάννης Ράλλης» που πραγματοποιήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 2023 καθώς και στην ομάδα που αναδείχθηκε νικήτρια στους Μαθηματικούς Αγώνες 2023 που έλαβαν χώρα στο 4ο Γυμνάσιο Χίου στις 13 Μαΐου του 2023.

Πολλά συγχαρητήρια έδωσαν σε όλα τους διακριθέντες και όλους τους συμμετέχοντες μαθητές, το Προεδρείο της Εκδήλωσης και οι Καθηγητές των παιδιών.  

Ο μαθητής Παναγιώτης Καραμανής από το Γυμνάσιο Βροντάδου που είχε το καλύτερο γραπτό και πήρε το 1ο Βραβείο καθώς και η νικήτρια ομάδα στους Μαθηματικούς Αγώνες του 2023 που ήταν του Μουσικού Σχολείου Χίου οι μαθητές Αυγουστίδη Σοφία, Βούκουνας Ισίδωρος, Ηλιοπούλου Θεοδώρα και Σπυροπούλου Μαίρη και επίσης ένας από τους υπόλοιπους βραβευθέντες μαθητές Θεοδόσης Σαλιάρης, πάλι από το Μουσικό Σχολείο Χίου, έδωσαν συνέντευξη στον «Π», μιλώντας για την εμπειρία τους.

Η Τελετή της Βράβευσης πραγματοποιήθηκε στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου 17 Ιουνίου 2023 στο 4ο Γυμνάσιο Χίου. Τα βραβεία σε όλους τους μαθητές της Α' Γυμνασίου που διακρίθηκαν, τα παρέδωσε η σύζυγος του αείμνηστου και αρκετά πρόσφατα εκλιπόντα Χιώτη Μαθηματικού Γιάννη Ράλλη και επί σειρά ετών Προέδρου του Παραρτήματος Χίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ενός ανθρώπου και Καθηγητή που τόσο πολύ αγαπήθηκε από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τα βραβεία στην ομάδα που αναδείχθηκε νικήτρια τα παρέδωσε η Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Χίου Ειρήνη Χούλη Φιλόλογος.

Όπως τόνισαν, όταν προλόγισαν την εκδήλωση, τόσο ο Μαθηματικός Μανώλης Ζούντας και ο επίσης Μαθηματικός Γιώργος Μαστοράκης από το Διοικητικό Συμβούλιο του Παραρτήματος Χίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, όσο και η Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Χίου Ρένα Χούλη, ο Μαθηματικός Διαγωνισμός από φέτος πλέον στη Χίο, παίρνει την ονομασία του αγαπητού μας εκλιπόντα καθηγητή Γιάννη Ράλλη, που τόσο πολλά έχει προσφέρει στους μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα, όσον αφορά και τη διδασκαλία και τη συγγραφή και τη μελέτη στα μαθηματικά.

Το 4ο Γυμνάσιο Χίου παραχώρησε και αφιέρωσε μία από τις αίθουσές του στον αείμνηστο Μαθηματικό Ιωάννη Ράλλη, της έδωσε το όνομά του και φιλοξενεί εκεί τη βιβλιοθήκη του και προσωπικά του αντικείμενα, που χάρισε στο Σχολείο η σύζυγός του Μαρία, τις ταυτότητες που είχε στο πανεπιστήμιο, πράγματα που είχε στην Αγγλία όταν ήταν, τον διαβήτη του, τα αγαπημένα του βιβλία, «τη ρακέτα του που έπαιζε πινγκ-πονγκ, τα όργανά του(όπως είπε με μεγάλη συγκίνηση ο Μανώλης Ζούντας)».

Την αίθουσα επισκέφθηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι μετά την ολοκλήρωση των βραβεύσεων.

Αυτός ο Μαθηματικός Διαγωνισμός που μέχρι τώρα ονομαζόταν ''Ιπποκράτης ο Χίος'' στο νησί μας, από τώρα και στο εξής θα ονομάζεται ''Ιωάννης Ράλλης'' και είναι ουσιαστικά ένα ετήσιο τιμητικό μνημόσυνο κάθε χρόνο, στο πρόσωπο του αγαπημένου μας καθηγητή και καθιερώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Παραρτήματος Χίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας που απαρτίζεται από τους: Μαστοράκης Γεώργιος, Σαλιάρης Παντελής, Πρώης Στέλλιος, Φακούδης Κώστας, Ζούντας Μανώλης, Τομάζος Γεώργιος, Κουγκουλέρης Παντελής.

Το Δ.Σ. της Μαθηματικής Εταιρείας Χίου ολοκληρώνει σύντομα την έκδοση βιβλίου, με μαθηματικές μελέτες, που είχε ξεκινήσει ο αείμνηστος Καθηγητής Ιωάννης Ράλλης. 

Η Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Χίου Ειρήνη Χούλη, που έζησε από κοντά τον αείμνηστο Καθηγητή Ιωάννη Ράλλη όταν ήταν Διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Χίου και εκείνη Υποδιευθύντρια δίπλα του, τόνισε στην ομιλία της την ειλικρίνεια, την απλότητα και τον αυθορμητισμό του Γιάννη Ράλλη, καθώς και την εμπιστοσύνη που έδειχνε στους ανθρώπους...μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Χίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και Μαθηματικός Γιώργος Μαστοράκης απευθυνόμενος κυρίως προς τους μαθητές, είπε ότι, «μαθηματικά δεν είναι μονάχα οι πράξεις, οι τύποι και όλα αυτά τα πράγματα, αλλά είναι ο συλλογισμός, δηλαδή αν κάποιος μπορεί και συλλογίζεται...είναι κοντά...στα μαθηματικά».

Ο Μανώλης Ζούντας, με την πείρα του ως Μαθηματικός τόνισε στα παιδιά ότι τα μαθηματικά είναι ένα «βαρέλι» χωρίς «πάτο», δεν τελειώνουν ποτέ και η εξέλιξη της σχέσης μας με αυτά, προοδευτικά βελτιώνεται...δεν διακρίθηκες σήμερα...μπορεί αύριο να βγεις πρώτος και να ξεπεράσεις τον εαυτό σου...

Πρόσθεσε ακόμα ότι γνωρίζει, επειδή είναι 37 χρόνια στη Μαθηματική Εταιρεία, ότι «όσα παιδιά διακρίνονται στους διαγωνισμούς αυτούς, έχουν καλή εξέλιξη στις Μαθηματικές Επιστήμες»             

Ακολουθούν τα ονόματα όλων των διακριθέντων και βραβευθέντων μαθητών του φετινού Μαθηματικού Διαγωνισμού-Όνομα μαθητή και Σχολείο...

              Αυγουστίδη Σοφία-Μουσικό Σχολείο Χίου

              Βούκουνας Μάριος Ισίδωρος-Μουσικό Σχολείο Χίου

              Γιαννόπαπας Μανώλης-1ο Γυμνάσιο Χίου

              Ζαχαρίας Μάρκος-1ο Γυμνάσιο Χίου

              Καραμανής Παναγιώτης-Γυμνάσιο Βροντάδου

              Καλαφάτης Κυριάκος-2ο Γυμνάσιο Χίου

              Καραμπούλα Ιωάννα-3ο Γυμνάσιο Χίου

              Κόκκα Γεωργία-4ο Γυμνάσιο Χίου

              Κουμπής Δημήτρης-3ο Γυμνάσιο Χίου

              Κυπριωτέλης Θοδωρής-3ο Γυμνάσιο Χίου

              Μαμάκος Πέτρος-Γυμνάσιο Ψαρών

              Μανδάλα Ειρήνη-1ο Γυμνάσιο Χίου

              Μαρίνος Γιάννης-Γυμνάσιο Ψαρών

              Μαρίνου Πολυξένη Μαρία-1ο Γυμνάσιο Χίου

              Σαλιάρης Θεοδόσης-Μουσικό Σχολείο Χίου

              Σκαρλέτου Μερόπη-Γυμνάσιο Ψαρών

              Τσαόπουλος Βασίλης-2ο Γυμνάσιο Χίου

          Η νικήτρια ομάδα στους Μαθηματικούς Αγώνες του 2023 ήταν η Ομάδα του Μουσικού Σχολείου Χίου και απαρτιζεται από τους ακόλουθους βραβευθέντες μαθητές...

               Αυγουστίδη Σοφία

               Βούκουνας Ισίδωρος

               Ηλιοπούλου Θεοδώρα

               Σπυροπούλου Μαίρη 

 

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Ζαφείρης

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ