21.10.2021 15:20

Το 2ο Γυμνάσιο Χίου στο Pozzallo της Σικελίας

Με ένα περίπου χρόνο καθυστέρηση και τηρώντας αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα covid19 πραγματοποιήθηκε η τρίτη κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Listen and Respect» (2019-1-CZ01-KA229-06116)στο Ποτσάλλο της Σικελίας στην Ιταλία από 11 μέχρι 15 Οκτωβρίου 2021 υπό την αιγίδα του ΙΚΥ. Η ομάδα του 2ου Γυμνασίου Χίου αποτελούνταν από την Μηλιάδη Κυριακή (καθηγήτρια Αγγλικών, υπεύθυνη προγράμματος), την Κουζίμπα Μαρία (υποδιευθύντρια) και τους μαθητές της Γ΄ τάξης Μπουλιού Αναστασία, Νικολαίδη Μιχαλία, Σιταρά Δημήτρη, Σταυρινούδη Μάριο και Φραγκιαδάκη Ελένη.

Στο πρόγραμμα παίρνουν μέρος εκτός από το 2ο Γυμνάσιο Χίου κι άλλα τέσσερα σχολεία. Συγκεκριμένα το Fakultni Zakladni Skolaαπό το Ούστι Ναντ Λάμπεμ – Τσεχία (βασικός συντονιστής), το Instituto di Istruzione Superiore “G. LaPira” από το Ποτσάλλο – Σικελία (σχολείο υποδοχής), το Centrul Scolarde Educatie Incluziva Bonitas από την Οραντέα – Ρουμανία και το Zakladna Skola Namestie Mladeze από το Ζβόλεν – Σλοβακία. Έχουν προηγηθεί δύο ακόμα κινητικότητες μαθητών και καθηγητών στο Ούστι ναντ Λάμπεμ με θέμα: «Politics–SchoolParliaments» και στο Ζβόλεν με θέμα: «FinancialLiteracy», καθώς και ένα σεμινάριο για τους συντονιστές και διευθυντές των σχολείων εταίρων στη Πράγα που διοργανώθηκε από το Skolapro Demokracii με θέμα: «How to choose class representatives and make a good team».

Το θέμα αυτής της συνάντησης στο Ποτσάλλο ήταν: «Arts and Crafts». Κατά τη διάρκειά της οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου παρουσίασαν αντίγραφα έργων ζωγραφικής διάσημων Ελλήνων ζωγράφων που δημιούργησαν οι μαθητές του σχολείου κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, καθώς και τα Βιογραφικά τους Σημειώματα. Το σχολείο υποδοχής στο Ποτσάλλο διοργάνωσε διάφορες δραστηριότητες σχετικές με το θέμα της συνάντησης (εργαστήρια, δραστηριότητες σε προσομοιωτές γέφυρας και μηχανής πλοίου, επίσκεψη στο οικολογικό πάρκοTonnara of Vendicari, επίσκεψη σε φάρμα παραγωγής τυριού) στις οποίες συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές από τις χώρες εταίρους. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο και συνάντηση με το Δήμαρχο της πόλης. Μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα, τα έθιμα και τον τρόπο ζωής των Ιταλών στα πλαίσια των πολιτιστικών επισκέψεων λόγω της καθημερινής τους επαφής με τους εκεί συνάδελφους και μαθητές. Επίσης γνώρισαν τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων και των εξαιρετικών τους υποδομών. Επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο σοκολάτας στη Modica. Παρακολούθησαν τη παρασκευή αυτής της ιδιαίτερης σοκολάτας με τη τεχνική των Αζτέκων. Παράλληλα, επισκέφθηκαν μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco: Το δήμο της Modica με ρίζες στη παλαιολιθική εποχή, όπου είδαν το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο σοκολάτας και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη παρασκευή αυτής της ιδιαίτερης σοκολάτας με τη τεχνική των Αζτέκων. Τη πόλη Noto δείγμα εξαιρετικής μπαρόκ αρχιτεκτονικής και το γραφικό ψαροχώρι Marzameni. Αξίζει να τονιστεί ότι το ταξίδι στο Ποτσάλλο είχε ιδιαίτερη συναισθηματική αξία, καθώς επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και τη πόλη των Συρακουσών, πασίγνωστα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

Επέστρεψαν, μαθητές και καθηγητές γεμάτοι εμπειρίες, γνώσεις και όμορφες εικόνες και ανυπομονούν όλοι τη επόμενη συνάντηση του προγράμματος που θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο στην Οραντέα της Ρουμανίας με θέμα: «Children’sRights» .

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ