2.3.2022 11:28

Το 2ο Γυμνάσιο Χίου στην Oradea της Ρουμανίας

Με ένα περίπου χρόνο καθυστέρηση και τηρώντας αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα covid19 πραγματοποιήθηκε η τέταρτη κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Listen and Respect» (2019-1-CZ01-KA229-06116) στο Centrul Scolarde Educatie Incluziva Bonitas στην Οραντέα της Ρουμανίας από 21 μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2022 υπό την αιγίδα του ΙΚΥ. Η ομάδα του σχολείου αποτελούνταν από τη Μηλιάδη Κυριακή (καθηγήτρια Αγγλικών, υπεύθυνη προγράμματος), τη Κρουσουλούδη Πλουμή (καθηγήτρια μαθηματικών) και τους μαθητές της Γ΄ τάξης Βυζανιάρη Χριστίνα, Θεοδωράκη Γιώργο, Καρτάλη Ιάσονα, Κοντού Μελίνα και Κουτσουράκη Σταμάτη.

Σε ανακοίνωσή τους, οι συμμετέχοντες αναφέρουν τα εξής:

«Στο πρόγραμμα παίρνουν μέρος εκτός από το 2ο Γυμνάσιο Χίου κι άλλα τέσσερα σχολεία. Το Fakultni Zakladni Skola από το Ούστι Ναντ Λάμπεμ – Τσεχία (βασικός συντονιστής), το Institutodi Istruzione Superiore “G. LaPira” από το Ποτσάλλο – Σικελία, το Centrul Scolarde Educatie Incluziva Bonitas από την Οραντέα – Ρουμανία (σχολείο υποδοχής) και το Zakladna Skola Namestie Mladeze από το Ζβόλεν – Σλοβακία. Έχουν προηγηθεί τρεις ακόμα κινητικότητες μαθητών και καθηγητών στο Ούστι ναντ Λάμπεμ με θέμα: «Politics–School Parliaments», στο Ζβόλεν με θέμα: «Financial Literacy», στο Ποτσάλλο με θέμα: «Arts and Crafts» καθώς και ένα σεμινάριο για τους συντονιστές και διευθυντές των σχολείων εταίρων στη Πράγα που διοργανώθηκε από το Skolapro Demokracii με θέμα: «How to choose class representatives and make a good team».

Το θέμα αυτής της συνάντησης στην Οραντέα ήταν: «Children’sRights», ένα θέμα πολύ σημαντικό αν σκεφθεί κανείς ότι το σχολείο υποδοχής είναι σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου παρουσίασαν power point με το κόμικ που δημιούργησαν οι ίδιοι με θέμα τα Δικαιώματα των Παιδιών. Οι μαθητές διάβασαν όλο τον κατάλογο με τα Δικαιώματά τους κι επέλεξαν δώδεκα από αυτά. Στη συνέχεια ζωγράφισαν κάποια κι άλλα τα δημιούργησαν σε ψηφιακή μορφή. Τέλος τα συνέθεσαν σε κόμικ με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί (μαζί με τα κόμικ των άλλων χωρών) για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το σχολείο υποδοχής στην Οραντέα διοργάνωσε διάφορες δραστηριότητες σχετικές με το θέμα της συνάντησης (εργαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες κτλ) στις οποίες συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές από τις χώρες εταίρους. Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν οι δραστηριότητες των μαθητών με τους “therapydogs”, σκύλους ειδικά εκπαιδευμένους για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Δημαρχεία της Οραντέα και της Σαλόντα και συνάντηση με τους Δημάρχους τους. Μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα, τα έθιμα και τον τρόπο ζωής της Ρουμανίας στα πλαίσια των πολιτιστικών επισκέψεων λόγω της καθημερινής τους επαφής με τους εκεί συνάδελφους και μαθητές. Επίσης γνώρισαν τον τρόπο λειτουργίας αυτών των ιδιαίτερων σχολείων και των εξαιρετικών τους υποδομών.

Επισκεφθήκαμε το Αλατορυχείο Salina στη Τούρντα, ένα πραγματικά υπέροχο δημιούργημα της φύσης και του ανθρώπου.Tην πόλη Cluj Napoka όπου θαυμάσαμε το ιστορικό της κέντρο, μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco καθώς και τον πύργο της πόλης Σαλόντα, μουσείο αφιερωμένο στο διάσημο Ρουμάνο ποιητή Arany.

Επιστρέψαμε, μαθητές και καθηγητές γεμάτοι εμπειρίες, γνώσεις και όμορφες εικόνες. Ανυπομονούμε όλοι να υποδεχτούμε τους φίλους-εταίρους στο σχολείο μας στη Χίο τον ερχόμενο Μάιο. Να σημειωθεί ότι με αυτή τη συνάντηση στο νησί μας ολοκληρώνεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus+».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ