24.5.2022 18:04

«Ταξίδι» στην πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου

Μαθητική συνάντηση 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου και Νηπιαγωγείου Αγίας Μαρίνας Λέσβου

Την πρόσφατη επίσκεψη τους στη γειτονική Λέσβο στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «3D Printing: a CulturalacceleratorforEducation» περιγράφουν εκπαιδευτικοί και μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου:

««Ωραίο νησί και λέγοντας μονάχα τ’ όνομα σου με περιχούν τ’ ανθόνερα και τα ροδόσταμα σου» τραγούδησαν οι 37 μαθητές της ΣΤ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχ. Χίου μπαίνοντας στην καταπράσινη αυλή του Νηπιαγωγείου Αγίας Μαρίνας Λέσβου την Τετάρτη 18/5/2022. Τα νήπια μας καλωσόρισαν με το παραδοσιακό τραγούδι της Αγιάσου: « Παρασκευούλα». Αυτό ήταν το ξεκίνημα της κοινής δράσης των δύο σχολείων που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «3D Printing: a CulturalacceleratorforEducation» «3D4CE». Το πρόγραμμα προσεγγίζει την υλική και άυλη κληρονομιά με τη βοήθεια της τρισδιάστατης τεχνολογίας.

Με την καθοδήγηση των μεγαλύτερων μαθητών τα νήπια έφτιαξαν παζλ με τα χαρακτηριστικά μνημεία των τριών χωρών που συνεργάζονται στο πρόγραμμα, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Προγραμμάτισαν τις «μελισσούλες» (τα beebots) για να κινηθούν στο χάρτη και να συναντήσουν τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού συνεχίστηκε με την επίσκεψη στα Μουσεία του Θεόφιλου και του Teriade, όπου οι μικροί μαθητές με πρωτότυπο τρόπο μας παρουσίασαν τη ζωή του Θεόφιλου. Οι μεγάλοι ανακάλυψαν τους πίνακες του Θεόφιλου, στους οποίους κρυβόταν οι λεπτομέρειες που απεικονιζόταν στις κάρτες που είχαν ετοιμάσει οι νηπιαγωγοί και έτσι η επίσκεψη εξελίχθηκε σε «ανακάλυψη» και απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Απολαύσαμε μια ζεστή φιλοξενία! Μαθητές και εκπαιδευτικοί νιώθουμε ότι αποκτήσαμε φίλους στο γειτονικό νησί.

Το ταξίδι στην πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου συνεχίστηκε με επισκέψεις στο Μουσείο Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής, στη Μονή Λειμώνος, στον Μόλυβο, στις Αλυκές, στην Εδέμ του Μπέη και στη Μυτιλήνη.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα συντονίζει το Εργαστήριο Ποσοτικών Μεθόδων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Επιστημονικά Υπεύθυνη είναι η κα Μαρία Μαύρη, Aντιπρυτάνισσα Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συμμετέχουν τα σχολεία: 2ο Δημοτικό Σχολείο Χίου, Νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας Λέσβου, Agrupamento de Escolas de Marrazes Πορτογαλία, ISA13 Istituto Comprensivo Sarzana Ιταλία, 3ο Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου Ρόδου και το Παιδί και Δημιουργία Πολιτιστικό Κέντρο». 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ