13.9.2021 6:14

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου: Ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων

Για την νέα σχολική χρονιά ευχόμαστε στους μαθητές, στις μαθήτριες, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά, υγεία, δύναμη, δημιουργικότητα, αφοσίωση και επιτυχία στους στόχους.

Η φετινή σχολική χρονιά θα είναι δύσκολή. Από την μια το τέταρτο κύμα της πανδημίας που ήδη βρίσκεται σε έξαρση, και από την άλλη η ανοργανωσιά και οι αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα δημιουργήσουν εμπόδια και δυσλειτουργίες στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

Τα σχολεία ανοίγουν έτσι όπως ακριβώς είχαν κλείσει, χωρίς κανένα σοβαρό σχέδιο για την υγειονομική προστασία των παιδιών και των εκπαιδευτικών, δίχως να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί στη θέση τους, με χιλιάδες κενά ιδιαίτερα στην Ειδική Αγωγή, με τις σχολικές αίθουσες να έχουν και φέτος 25 και 27 παιδιά, τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων να είναι ασφυκτικά γεμάτα, και το προσωπικό καθαριότητας να είναι ανεπαρκές.

Η σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά δίχως δωρεάν τεστ για την εκπαιδευτική κοινότητα, και η αναγκαία επιδημιολογική επιτήρηση μοιάζει ανέφικτη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε δύο χρόνια εφάρμοσε πολλές αντιδραστικές αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης. Σήμερα μιλάμε για ένα σχολείο ανισοτήτων, διακρίσεων, και υποβαθμισμένης γνώσης. Τα πανεπιστήμια αστυνομοκρατούμενα πλέον, έχουν μετατραπεί σε σχολές για λίγους και εκλεκτούς, για τους προνομιούχους.

Η Νέα Δημοκρατία αντί να στηρίξει την νέα γενιά, την γενιά που τόσο σκληρά δοκιμάστηκε από την πανδημία, στον αγώνα της για μόρφωση, πήρε μέτρα που τα έκαναν όλα πιο δύσκολα. Ο προβιβασμός από τάξη σε τάξη και η απόκτηση απολυτήριου Λυκείου έγινε πιο δύσκολο με την τράπεζα θεμάτων, όπως επίσης πολύ δύσκολη έγινε η πρόσβαση στα πανεπιστήμια με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που αιφνιδιαστικά και εν μέσω πανδημίας επέβαλλε η κυβέρνηση,

Το αποτέλεσμα ήταν φέτος να διπλασιαστεί σχεδόν ο αριθμός των υποψηφίων που έμειναν εκτός πανεπιστημίων σε σύγκριση με πέρυσι. Η επιδίωξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να στείλει πελατεία στα ιδιωτικά κολλέγια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη διακυβέρνηση του, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τους περιορισμούς, αύξησε τις δαπάνες από τον προϋπολογισμό για την δημόσια παιδεία, θεσμοθετήθηκαν η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και το ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγείο, μειώθηκε ο περιττός εξεταστικός φόρτος σε Γυμνάσιο και Λύκειο, καταργήθηκε η τράπεζα θεμάτων, αναβαθμίστηκε η Ειδική Αγωγή, ενδυναμώθηκε η επαγγελματική εκπαίδευση, καθιερώθηκε νέο σύστημα για την πρόσβαση στα ΑΕΙ, ενισχύθηκε η έρευνα, επαναπροσλήφθηκαν οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί ΕΠΑΛ, διοικητικοί υπάλληλοι στα ΑΕΙ, σχολικοί φύλακες, και έγιναν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για την πρόσληψη 15.000 εκπαιδευτικών στα σχολεία και 2.000 καθηγητών στα ΑΕΙ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μόλις γίνει κυβέρνηση θα ακυρώσει την άδικη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, θα ενισχύσει τα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια με προσωπικό και υποδομές, και θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των παιδιών στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διευρύνει τις ανισότητες στη μόρφωση, υποβαθμίζει το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο, προάγει στο χώρο της εκπαίδευσης τον αυταρχισμό και την αναξιοκρατία, ανοίγει την πόρτα στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπηρετούμε την δωρεάν αναβαθμισμένη ποιοτική μόρφωση για όλους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Όραμα και επιδίωξη μας είναι ένα σχολείο της μόρφωσης, της ισότητας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, ένα σχολείο για όλα τα παιδιά.

Καλή σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά.

 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ