6.11.2023 6:54

Πρόταση μέριμνας για εργαζόμενους μαθητές Εσπερινών σχολείων

Ως μέλος του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ σε πανελλαδικό επίπεδο, έστειλα πριν λίγο στον Γραμματέα του Τομέα Παιδείας Νίκο Τσούλια την ακόλουθη πρόταση με την εισήγηση να ενσωματωθεί στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος.

 Αφορά σε ένα ιδιαίτερο και εξαιρετικά σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των Εσπερινών σχολείων:

Υπηρετώντας πέρσι σε Εσπερινό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις και από φέτος ως Διευθυντής σε Εσπερινό ΕΠΑΛ έχω να παρατηρήσω ότι (το μοναδικό ίσως) μεγάλο πρόβλημα είναι τα μεγάλα ποσοστά μαθητικής διαρροής καθώς οι μαθητές είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους ενήλικες (ενδεικτικά στο σχολείο μου τώρα έχουμε 8 ανήλικους σε 165 μαθητές).

Οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται τις περισσότερες φορές σε βάρδιες κι έτσι υπερβαίνουν κατά πολύ το όριο των απουσιών με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται ως ανεπαρκώς φοιτούντες.

Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα οι ενήλικοι και διαπιστωμένα εργαζόμενοι στα Εσπερινά σχολεία να μπορούν να εντάσσονται στην κατηγορία των κατ ιδίαν διδαχθέντων και να έχουν τη δυνατότητα να εξετάζονται προφορικά και γραπτά τον Μάιο χωρίς προσμέτρηση απουσιών (η πρόβλεψη αυτή υπάρχει για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και όχι στα ΕΠΑΛ).

Εναλλακτικά θα μπορούσαν να θεσμοθετηθούν κατά πολύ περισσότερο αυξημένα όρια απουσιών (τουλάχιστον διπλάσια) ώστε να έχει νόημα ένας ενήλικας εργαζόμενος οικογενειάρχης να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. 

Κώστας Κουφοπαντελής
Μαθηματικός
Διευθυντής Εσπερινού ΕΠΑΛ Χίου
 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ