17.6.2020 19:14

Ο σχολιασμός των θεμάτων των Πανελληνίων από τα φροντιστήρια «Πουκαμισάς»

Σχολιασμός Θεμάτων των Αρχαίων

Τα θέματα των εξετάσεων του νέου συστήματος ήταν πρωτότυπα ως προς τη ζητούμενη ενότητα του διδαγμένου κειμένου. Συγκεκριμένα η 9η ενότητα που ζητήθηκε και διδάχθηκε φέτος για πρώτη φορά, αναφέρεται στο ρόλο της παιδείας και την ψυχή του ανθρώπου και απαιτούσε προσεκτική μελέτη για την κατανόηση της . Το αδίδακτο κείμενο, δεν παρουσίαζε ιδιαίτερες νοηματικές δυσκολίες, όμως κάποιοι ζητούμενοι γραμματικοί τύποι ίσως να δυσκόλεψαν ορισμένους μαθητές. Η ερώτηση του συντακτικού ήταν σχετικά εύκολη και μπορούσαν οι περισσότεροι μαθητές να απαντήσουν σωστά. Γενικότερα στα δύο μέρη του διαγωνίσματος υπήρχε μια ισορροπία, επομένως ένας καλά διαβασμένος μαθητής θα μπορούσε να απαντήσει επαρκώς.

Τα θέματα των εξετάσεων του παλαιού συστήματος ήταν πιο απαιτητικά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα στο διδαγμένο κείμενο έγινε ένας πρωτότυπος συνδυασμός δύο ενοτήτων των Ηθικών Νικομαχειών του Αριστοτέλη, γεγονός που δεν είχε γίνει τα προηγούμενα έτη. Τα θέματα ήταν σαφή και κατανοητά, ενώ το αδίδακτο κείμενο ήταν κοινό με το νέο σύστημα. Μόνο το τελευταίο θέμα του συντακτικού διαφοροποιούταν και ήταν πιο απαιτητικό, απευθυνόμενο σε καλά προετοιμασμένους μαθητές. 

Σε γενικά πλαίσια ο συνδυασμός σωστής μελέτης και κριτικής σκέψης θα οδηγήσει τους μαθητές σε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

 

Γιωργία Μακρή, Ακαδημαϊκή Υπεύθυνος Αρχαίων Ελληνικών του Ομίλου Φροντιστηρίων Πουκαμισάς

 

Σχολιασμός Θεμάτων των Μαθηματικών

Το σημερινό Διαγώνισμα των Μαθηματικών του Νέου Συστήματος μάλλον εξέπληξε ευχάριστα τους υποψηφίους .  Ήταν πιο εύκολο από αντίστοιχα διαγωνίσματα προηγουμένων ετών .

Οι καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι αναμένεται να εξασφαλίσουν ιδιαιτέρως ικανοποιητικές βαθμολογίες . Στο Β’ θέμα οι υποψήφιοι είχαν μία σημαντική βοήθεια καθώς σε δύο ερωτήματα υπήρχαν οι απαντήσεις των προηγουμένων. Το ερώτημα Γ4 και φέτος δυσκόλεψε τους διαγωνιζόμενους με κυρίως λόγω της αναφοράς του στον ρυθμό μεταβολής. Στο Δ’ θέμα τα επιμέρους ερωτήματα ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας με το Δ4 να αφορά ωστόσο μόνο τους πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους.

Το Διαγώνισμα των Εξετάσεων για τους Αποφοίτους που επέλεξαν το Παλαιό Σύστημα ήταν όμοια απαιτητικό με εκείνα των προηγουμένων ετών .  Σε σύγκριση με τα θέματα του Νέου Συστήματος κρίνεται σαφώς δυσκολότερο .

 

Παναγιώτης Παπαναγιώτου , Ακαδημαϊκός  Υπεύθυνος Μαθηματικών του Ομίλου Φροντιστηρίων Πουκαμισάς.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ